“Fried rice” od karfiola i brokolijaaaaah!

2

Nekada, kada bismo išli u kineski restoran, moj pirinač je obavezno bio verzija fried rice – pržen pirinač sa zapečenom kajganom, najmanje zdrava verzija, you know. Često sam to i kod kuće pravila, ali nikada nije bio onako dobar kao što bi bio u restoranu. (možda zato što sam koristila sveže ulje? 😉 )

Sada već dugo zapostavljam pirinač, ili ga samo obarim i posolim i tako bacim na sto, obično kada sam u frci a potrebno je da dopunim jelo i nekim skrobom (Moram da kažem skrob. Moj sin je učio u školi o skrobu, i onda mi prstom pokazuje i viče mmmmm, obožavam skrob!).

Međutim, ovo jelo je otkriće za zaljubljenike pirinča s jajima, a bez pirinča.

Mislim da sam ga baš ubola i da ćemo se još dugo družiti. U stvari, od nastanka ovih fotki, družili smo se još tri puta, u velikoj ljubavi, s nekim malim izmenama.

karfiol fried rice mooshema

 

Potrebno je:

 • pola glavice karfiola, iseckanog u super secku dok ne zaliči na pirinač ili kus-kus – ne prevše samleti.
 • pola glavice brokolija, isto kao karfiol
 • veza mladog luka, iseckano i belo i repovi
 • pola crvene paprike iseckane na kockice
 • malo iseckanog komorača, ili možda štapova celera
 • jedno celo jaje + dva belanca (ili onako kako volite, recimo, broj jaja koliko i broj osoba, pa kajgana)
 • maslinovo ulje
 • začini

Priprema:

karfiol brokoli rice priprema

Na malo maslinovog ulja propržiti bele delove mladog luka, crvenu papriku, komorač ili štapove celera. kad se malo smori, dodati “pirinač” od karfiola i brokolija, pa sve pržiti zajedno, neprekidno mešajući. Ne dugo, ostavite slobodno da bude polupresno – niko neće primetiti.

Na drugoj ringli, na malo maslinovog ulja napraviti kajganu.

Umešati kajganu u gotovu prvu smesu, dodati začine, pobacati po svemu zelene repove mladog luka i, to je to! Ja sam, kao što vidite, uključila još jednu ringlu i na brzoj vatri propržila komadiće piletine, sa kajdžunom, perfektno, lagano, izbalansirano i uravnoteženo, što bi rekli u Mekdonaldsu 😉

Ej! A ovaj recept vam je odličan i ako vaša deca neće da jedu karfiol ili brokoli. Neće ni primetiti, koliko će im se to zajedno dopasti 😉

karfiol brokoli mooshema

 

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

2 Comments

 1. Probala! Fenomenalno skroz. Miris koji se širi iz šerpe dok se prži ne liči ni otprilike na smrad karfiola dok se kuva. Izgleda divno šareno.
  Još bih ja pisala ali žurim da ga uništim.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.