McDonalds, desetak dana kasnije [pokušaji i greške]

7

Da li je na pomolu jedna od većih blamaža u istoriji zavrtanja mozga potršačima i potcenjivačke poslovne politike u Srbiji, ili je to prosto samo još jedan oblik arogancije velike korporacije? Hajde da vidimo šta je Mekdonalds Srbija uradio nakon apela sa ovog bloga, i apela koji je uputila Nacionalna organizacija potrošača Srbije.

[icon_check]Mek je smanjio so!

[icon_x]Naime, napisao je na svom sajtu da je ima manje.

[icon_check]Mek se više ne predstavlja kao zdrava ishrana (Apologies, nothing found)!

[icon_x]Naime, taj isti tekst stoji sada pod naslovom i linkom Kvalitetna ishrana (nekad i sad #1, vidi dole)

[icon_check]Mek je prilagodio GDA (maksimalnu dnevnu potrebu za pojedinim nutritijentima) i deci!

[icon_x]Naime, ukinuo je mogućnost da je grafički sada vidite (nekad i sad #2, vidi dole)

[icon_check]Mek kaže da su podaci izneti na sajtu Mooshema.com neistiniti!

[icon_x]Naime, sada kada su sve prepravili, oni tako i izgledaju (nekad i sad #3, vidi dole)

[icon_check]Mek je zvao Tanju na sastanak da pričaju o poboljšanjima na sajtu!

[icon_x]Naime, do sastanka niti dalje komunikacije nije došlo jer je Tanja rekla da hoće da priča o soli i poboljšanju nutritivnog preseka obroka za decu, a ne o tome šta će Mekdonalds napisati na sajtu. (nekad i nikad #4, vidi dole)

[icon_check]O soli u obroku Happy Meal pisali su svi mediji!

[icon_x]Naime, izgleda da su pisali samo oni kojima Mek nije oglašivač.

McDonalds-Sad-Meal-Health

Šta vi mislite o tome?

Ako je neko i sumnjao do sada u tekst o soli i zdravoj ishrani za decu, kakav utisak sada stiče?

Grafički:

Nekad i sad #1

mekdonalds zdrava hrana

Klik na sliku za uvećanje, a može i ovde na –> Wayback machine

Pošto tvrdnja i medicinska izjava da je neka hrana zdrava mora imati prethodno naučno i faktičko pokriće, učinjena je kozmetička prepravka u smislu kopirajtinga: kvalitetna ishrana. I sada nije više “zdrava hrana za dobar život”, već je “balansirana ishrana za dobar život”.

No further comments, Your Honor.

Nekad i sad #2

pomfrit-nutrtivna tabela nekad i sad

Klik za uvećanje

Nekada je u porciji malog pomfrita bilo čak 0.9 g soli, što je skoro trećina od maksimalne dnevne potrebe za dete uzrasta od 4 do 7 godina, što je baš lepo bilo prikazano u vizualu levo (nekad). Sada je to izmenjeno na dva načina, na slici desno: prepravljena je cifra (sic!), izbačen je grafički prikaz procenta GDA (?) i dato je pojašnjenje (*) da je u februaru smanjena količina soli za čitav gram! Čekajte, ljudi! Kako ste uspeli da smanjite so za čitav gram, pa od prethodnih 0.9 grama dobijete 0.5 grama?

I’ll do the math: 0.9 g – 1 g = -0.1 g. Pardon: = 0.5g

Ne znate matematiku za prvi razred, dobro, ali, zašto ste izbacili GDA skalu? Da ljudima ne bi na prvi pogled bio jasan nutritivni presek vaše hrane?

No further questions, Your Honor.

Nekad i sad #3 ili Svuda i ovde.

mekdonalds zvanicni meni nutritivni sastav svet-srbija

Klik za uvećanje

Leva slika je zvaničan sajt o nutritivnim podacima svih obroka Mekdonaldsa u većini zemalja u svetu. Do tog linka sam došla prateći informaciju sa zvaničnog domaćeg sajta (crvena strelica). Tamo sam pronašla glavne sastojke u Mekdonaldsovom obroku Happy Meal (cheeseburger i mali pomfrit) i utvrdila da se informacije sa starog srpskog sajta i ove – poklapaju jedan na jedan, po svim nutritivnim parametrima. Ako pogledate crnu strelicu na levoj slici koja predstavlja Mekdonalsov recept svuda u svetu, videćete tu famoznu so, njenu količinu od 0.9 g i činjenicu da je ta količina čak – trećina od maksimalne dnevne potrebe za dete (GDA).

Međutim, nakon teksta na ovom blogu o količini soli, u Srbiji je so smanjena, ali tako što je ispravljena cifra. I to računicom “imali smo 0.9 g, ali smo smanjili u februaru so za jedan gram, pa sada mali pomfrit ima 0.5 g)

No further comments, Your Honor.

Nekad i nikad #4

poziv na sastanak Mekdonalds-Mooshema

Klik za uvećanje

Stiglo je pismo (slika levo). Nakon mog odgovora (slika desno), konverzacija je prekinuta (da nije, a 10 dana je dovoljno da shvatim da jeste, ova prepiska ne bi bila javna). Pozvana sam da popričamo u unapređenju sajta i informacija na njemu. Delegirala sam temu za koju mislim da je važnija. Navijala sam za njih da prihvate tu temu. Nisu.

Saznajem i da je za danas predsedniku NOPS-a zakazan sastanak u 15:00 u prostorijama kompanije Mekdonalds, na ovu temu, a zbog apela koji su im uputili. Meni, nije.

No, bilo je na meni da predložim dan i vreme, ali, pravo da vam kažem, da palim auto, da plaćam svoj put i gubim ceo radni dan da bih stigla na noge odeljenju za marketing fast fooda da bismo razgovarali o sasvim drugoj, nebitnoj, kozmetičkoj temi, nije mi se činilo kao dobra ideja.

Ako mi, pak, pošalju auto i povedu me u proizvodnju i upoznaju me sa glavnim tehnologom i tim čitavim timom vrhunskih nutricionista, a ne sa direktorkom marketinga, prihvatam poziv. I unapred kažem da neću prihvatiti poziv na ručak u njihovom restoranu, ne zato što nema besplatnog ručka, već zato što ja ne jedem brzu hranu.

I have no further comments, Your Honor.

Možda sad #5

Zaključak

Mekdonalds u Srbiji je, po svemu što je preduzeo, stavio formu ispred suštine. Po svim preduzetim akcijama koje vidite gore, po matematici koju koriste da bi zadovoljili formu, pre će biti reč o tome da ih zanima kako izgledaju, više od toga kakav je nutritivni sastav obroka za najmlađe i da li je on stvarno “balansirana ishrana za dobar život”. Čiji dobar život, naše dece, ili menadžmenta kompanije?

Što se mene tiče, sve ono što je Mekdonalds uradio za poslednjih deset dana nakon objave teksta o preteranoj količini soli koja je u suprotnosti sa njihovim zdravstvenim izjavama, izaziva još veću sumnju u časnost ove kompanije, nego što sam je imala ranije.

Vi i ja slutimo kako u stvari izgleda nutritivni sastav bilo kog Mekovog obroka i nećemo voditi našu decu na takav ručak, bar mnogi ne češće od par puta godišnje. Međutim, većina, ogromna većina ne zna, ili im veruje na reč. Mnogi znaju, ali ne mare. Suštinski, ni višak soli, ili šećera, ili masti u proizvodnji hrane – nisu zabranjeni ni u ovoj zemlji, ni nigde. Međutim, tvrditi i izjavljivati da soli, šećera ili masti ima manje nego što u stvari ima – to je već škakljivo i sa stanovišta zakona, ali i opšteshvaćenog morala.

Jedini način da se ova igra mačke i miša prema najmlađim konzumentima okonča, jeste laboratorijska analiza sastojaka obroka Happy Meal. Kada ona bude gotova, bićemo mnogo pametniji i imati o čemu nadalje da pričamo. Jer, znate, po zakonima ove zemlje i brojnim važećim pravilnicima, obavezni ste, kao što rekoh gore, da tačno navedete sastav hrane koju proizvodite. Ne smete ništa šminkati.

Taraba je išarana, ali je to i dalje taraba, bez obzira što na tarabi za Srbiju pišemo jedno, a na ostalim tarabama nešto drugo.

([icon_check]ako budete delili ovaj tekst, pomoći ćete da više ljudi shvati kakvim načelima u poslovanju se Mekdonalds vodi, bez zalaženja u kvalitet ishrane)

[divider]

Odluka da pratiš ovaj blog na Facebooku je možda najbolja odluka koju ćeš doneti u životu. Posebno ako su i ostale bile užasne.

[divider]
Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

7 Comments

 1. EjKatarina on

  Nisam verovala u smanjenje soli ali sam verovala u ozbiljnije korake ove firme. Mislim, bojkot, nema nam druge.

 2. Jedna majka on

  Ogled sa smanjenjem procenta soli na papiru a ne u proizvodu je odradila nedavno nasa vlast. Setimo se samo price o mleku i aflatoksinu. Tako da nam niko ne moze pomoci, osim sami sebi…

  • Ja sam mislila da ovako razmislja svaki normalan covek.
   Sto bi uopste vodili decu u Mek, kad svako bice na ovoj planeti zna da je to djubre od hrane?
   Ali, avaj, izgleda nisam u pravu. Sretoh majku decaka od godinu i po koji gricka pomfrit, pri tom nudi moje dete, ja je samo sklonim, i kazem da ona to ne jede.
   Majka poce da mi se pravda kako taj pomfrit nije soljen. Sve i da nije soljen, zar davati bebi krompir przen u dubokom ulju, ko zna koliko puta koristenom?
   Pri tom, obrazovana zena. Ja ne znam sta bih rekla. Kako je moguce da je neko toliko neupucen oko ovoga?
   Mislim da je to jednostavno lakse i da oni lazu sebe..nemoguce mi je da misle da je to zdrava hrana..

 3. Pingback: Tonus hleb: zbog čega afera? Ceo izveštaj. | MOOSHEMA

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.