Hrono horor [hronika jednog iskustva preteranog unosa proteina]

111

Ovo je priča o iskustvu sa Hrono dijetom, Hrononutricija, koje je imala moja kuma i koje prenosim u celosti. Ovo je upozoravajuća priča o tome kako svaka dijeta, pa i najbolje koncipirana ako postoji takva, nije za svaku osobu i kako stvari mogu da krenu naopako ako dijeta i njena čvrsta pravila ne odgovaraju vašem stilu života, rasporedu dnevnih obaveza, pa i vašoj visini, težini ili polu, vašem hormonalnom statusu i životnom dobu, sve stvari koje su u ovom slučaju promašene i bile kontraindikovane. Naslov je njen. Pojašnjenje uz naslov, kao i uređenje teksta, moji.

Ispovest nema nameru da vam sugeriše stav prema ovoj dijeti, nego da vas senzibiliše na sve aspekte koje treba uzeti u obzir prilikom drastične promene režima ishrane i stila života i da vas navede na razmišljanje šta sve treba da zahtevate da vam se pomogne ili pojasni, prilagodi vama, ako već plaćate neku uslugu.

Početkom januara odlučila sam da prestanem da pušim. Pozajmila sam od drugarice knjigu „Lak način da prestanete da pušite“ i upustila se u avanturu. Za mesec i po dana postala sam zadovoljan nepušač ali sam shvatila da nešto moram da uradim sa svojom kilažom. Baš nekako u to vreme saznala sam za hrono ishranu, guglala, čitala gomilu članaka i pregledala recepte, pokušala sama da se tako hranim a onda sam saznala da postoji hrono centar u Novom Sadu.

Otišla sam da se raspitam i uspela da izmajmunišem da, paprenih 9.500,00 dinara, koliko košta pregled na sveznajućoj mašini i konsultacije sa lekarom opšte prakse i nutricionistom, uplaćujem na rate putem administrativne zabrane. Bila sam više nego zadovoljna. Mada, ispalo je da sam intolerantna na sve stvari koje sam do tada jela i volela, ali zadovoljna odlukom i podstaknuta novom energijom, iz hrono centra izašla sam duboko uverena da ću za dva meseca izgledati kao nikad u životu.

Avion.

Sa 62 kilograma i nešto, izračunali su da ću doći do 49 kilograma i nešto, što je moja idealna težina. Zamislite samo, za dva meseca, koje oni nazivaju restriktivnim periodom, od osobe sa deset kilograma viška pretvorite se u ribu sa mišićima i bez sala. Jedući sva tri obroka i ne vežbajući ništa. Fenomenalno zar ne?

body fat

Dok sam se opraštala od grešne ishrane svrativši u Hleb i pecivo (Hleb i vino, Hleb i gitare) i tamaneći poslednji, ali zaista poslednji pužić sa grožđicama (nije da reklamiram, ali pužići su im vrhunski) i dansko pecivo sa kajsijom, odlučila sam da okrenem novi list. Priznajem, nisam razumela ništa o pankreasu (ja ni ne znam gde se on nalazi), ništa o lučenju insulina, ništa o glikemijskom indeksu. Rezultati koje sam odnela na tu prvu i poslednju seansu su bili odlični. Sve ono o čemu ne znam ništa a tako se puno priča o tome, i holesterol i trigliceridi i ovo i ono, bilo je normalno. Brošuru koju sam dobila preletela sam na brzinu, jedino što sam zaista dobro pročitala su uputstva za upotrebu hrono dijete.

Ne preskakati obroke!

Ne pušiti pre doručka (ali ja sam nepušač skoro cela dva meseca i osećam se sjajno, jedino što sam debela)

Ne grickati ništa između obroka (neće vam biti potrebno jer nećete biti gladni)

Između obroka mora da prođe pet do pet i po sati!

Mleko, jogurt, pecivo (pužići sa grožđicama!!!!!!), grašak, boranija, pasulj, pirinač, med, kolači, soja i proizvodi od soje, voće – apsolutno je zabranjeno ova dva meseca!

Ne preskakati obroke!

Ne meriti se na kućnoj vagi!

Ne preskakati obroke!

I, evo kako je izgledao moj novi početak… na papiru…
Buđenje u 6,30h
Čaša tople vode sa limunom
Brza šetnja oko kvarta u trajanju od 40 minuta (!!!????)
Obilan doručak u 8,00h
Ručak u 13,00h
Večera u 18,00h
a… u praksi…

HRONO DORUČAK

Obilan doručak u 8,00h

Budim se unezverena i u panici. Vec je pola osam! Nije mi zvonio prokleti telefon. Kupiću Samsung Galaksi kad se završi otplata hrono režima.

Silom izvlačim dete iz kreveta, pomažem mu da se, onako bunovno, obuče i ispedaliravam ga iz kuće bez doručka. Sada brza šetnja ne dolazi u obzir, jer je već osam. Ker još uvek spava, i to u mom krevetu. Proba počinje u deset a ja moram prvo da popijem limunadu sa toplom vodom, sačekam pola sata, zatim da obilno doručkujem, onda da sačekam pola sata i da popijem kafu. Posle doručka moram malo da se odmorim! I tek nakon odmora započnem dnevne aktivnosti. Ali kako? Kako?

chrono-nutrition

Evo kako.

U 8,00h – gutam toplu limunadu kao da me neko juri. Trpam u sebe, par sekundi nakon toga, tri tonus tosta namazana puterom, premazana humusom i glazirana brdašcima cottage sira. Uz to tamanim bareno jaje, vruće je, tek se skuvalo, ali ja sam u žurbi, gutam toplo jaje i sve to zalivam hladnim kiselim mlekom.

Moram da prošetam psa, da se istuširam, našminkam, oblačenje nije problem jer sam non stop u trenerci!, da sačekam pola sata i tek onda popijem kafu sa bademovim mlekom, ali, dođavola, nešto moram izbaciti. Izbacujem onih ključnih pola sata, pa na hladno, tek pojedeno kiselo mleko, sipam kafu bez šećera sa bademovim mlekom, vruća je, jako vruća i ne baš ukusna  kakva splačina ovo bademovo mleko), ali ne marim, neću stići da se istuširam, izvlačim psa iz svog kreveta, izlazimo napolje – Ajde brže, ajde Hani, kaki, mama mora da ide da radi!!!!

Penjem se na peti sprat bez lifta, jureći ali stomak mi je prepun, ne ide baš tako lako, sva sam usopnjena, grabim tašnu i jurcam dole kao bez duše. Sedam u kola, zaboravila sam svesku i ključeve od garderobe ali kako da se vratim, nemam vremena. Odustajem, kako mi se puši… oh, ali ja sam prestala… Jebote, koliko dugačak treba da bude dan sa hrono ishranom. Kad uračunam semafore, zastoje u saobraćaju, kišu i uslovno desno, ulazim u pozorište tačno u deset.

Tek sada mogu da odahnem i popijem kafu na miru. Baš mi se puši… Pomislim kako je moja beba otišla u školu bez doručka i bez para za užinu. Ja sam loš roditelj.

HRONO RUČAK

Obilan ručak u 13h

U praksi…

No way! Proba traje do dva, ponekad i tri, znači, ne mogu da ručam u jedan kako je propisano. Pa, dobro, ništa. Ionako sam dobro doručkovala. I više nego dobro. Sva sreća što nisam izašla na scenu pre podneva jer bih se ispovraćala.

Doručak, najvažniji obrok u danu učinio me je tromom, uspavanom, varećom loptom naredna dva sata. Umesto da budem puna elana, kako se objašnjava u hrono priručniku, ja sam sve samo ne energična. No, fali mi samo malo organizacije, mislim, i biće sve u redu.

Nešto pre dvanaest zvoni mi telefon. – Kako si sine? Kako je bilo u školi? Mama ti nije dala pare za užinu! Jesi li gladan, ljubavi moja? Moram na scenu, javiću ti se kad mi se završi proba. Važi?

Ja sam loša mama! Jako, jako loša mama! Puši mi se, ali do kurca… prestala sam! A i zašto sam prestala? Pa valjda još uvek mogu da zaradim za jebene cigarete! No, svi kažu da mi je ten fenomenalan.

Proba se završava u dva. Grabim prema kolima. Nisam gladna ali …Sada mora da se ruča!

Dress 0058

Ručak – meso kakvo želite, juneće, pileće, ćureće, svinjsko pečeno, na roštilju ili grilovano (sva sreća što mi je sestra kupila gril tiganj, šta bih ja bez nje), povrće ( kupus, spanać, karfiol, brokoli, špargle ( nikad ni jela ni spremala prim aut.), tikvice, plavi patlidžan i mnogo sveže salate).

U kolima razmišljam šta ću da kupim. Kupujem tikvice, dva velika brokolija da imam i za sutra, dva pileća batka u mesari iskošćena i izlupana za pečenje, detetu zbog griže savesti kupujem porodični sladoled (koji ne smem da jedem) i porodično pakovanje piškota (koje takođe ne smem da jedem, koje ne jedU ni moj sin, ni pas).

Po dolasku kući navrat-nanos spremam ručak, već je tri, uveče imam predstavu, grilujem tikvice i meso, ručamo u četiri.

Posle ručka moj sin neće sladoled, ali bi jeo jagode. Ima jagoda sva sreća. Mutim šlag. Gledam. Beli oblak šlaga izležava se na lepim, sočnim jagodama. Odlazim na terasu da pijem kafu sa bademovim mlekom! Smrdim kao da sam bila u pušnici. Andrej izvodi psa u šetnju, ja se tuširam. Smrad od grilovanja skupio se u kosi.

U 18,00h baš kad je trebalo da hrono večeram, krećem u pozorište. Ne volim da idem na predstavu tako kasno ali danas je neki ludi dan, sutra će biti bolje. Ovoga puta nosim ključeve, ali zaboravljam čarape koje nosim u toj predstavi! Dobro! Obući ću cipele na bosu nogu, nije problem.

Želudac mi je otekao i moram da priznam imam gasove. Valjda neću prdnuti dok sam na sceni. Setim se Vase Pelagića – Prdeže ne treba zadržavati .?!

Da ne bih pila kafu nosim svoju šolju i pijem zeleni čaj bez šećera. Fin je i prija mi, jer ima i nane. Izvinjavam se frizerki što mi kosa smrdi na pečenje.

Oblačim kostim. Steže me kaiš. Iz profila, lepo se vidi da mi je želudac nekako kao natečen. Pa skoro sam ručala…

Sine, mama kreće iz pozorišta, molim te pozvoniću ti, a ti spusti bebu kucu da je zajedno prošetamo, hoćeš li?

Da se mama ne penje! Čuj, da se mama ne penje! A sta bi mami falilo i da se popne na peti, pa da opet siđe. Ništa… ali, ne mogu, ne mogu, ne mogu, umorna sam!

HRONO VEČERA

Obilna večera u 18,00h

na papiru….

… Mora da se šalite… u praksi je tačno 23,00h!

Večera – neko lako meso od peradi belo, riba losos ili tunjevina iz konzerve, povrće bareno ili grilovano, zelena salata.

Uzdišem.

Najmanje dva sata nakon večere ne smete ići na spavanje!

Ne smete preskakati obroke!

Šta ću. Večeram bareni brokoli koji je gadan, i tunjevinu iz konzerve, grilovane tikvice od ručka. Sve to prelivam sokom od limuna i obilato solim i biberim. Skoro će ponoć. Andrej je zaspao odmah, ali ja ne smem. Moram biti budna još dva sata. Izlazim na terasu. Puši mi se. Šta da radim naredna dva sata? Oprala sam sudove, spremila detetu šta da obuče sutra a vreme tako sporo prolazi.

Dobro, leći ću u krevet i čitaću nešto da prođu dva sata.

insomnia

Budim se, gori svetlo. Hani hrče podno mojih nogu. Četiri sata ujutru! Gasim svetlo ali ne mogu da zaspim. Palim ga i ponovo čitam.

Zadremam tek oko pola šest.

Pola osam je! Mama se uspavala! Andrej, budi se, vreme je da ideš u školu. Ovoga puta dala sam detetu pare za užinu!

Ja sam loš, loš roditelj!

Hrono život hromo teče

No, nakon prvih turbulencija, ja sam se organizovala, počela da planiram obroke, bojim se malo nemaštovito , ali nema veze, ovo (šta ovo? Ovo mučenje? Ova Golgota? Ovaj užas?) će ionako proći za dva meseca. Nisam nikada sebe zapitala a šta će da se desi nakon ta dva meseca. Htela sam samo da odrobijam ovo.

I, evo šta se desilo.

Nakon nedelju dana, izmerila sam se na kućnoj vagi! Zabranjeno je meriti se na kućnoj vagi! Vaga je pokazala 2,5 kilograma manje!

woman-on-scale

Povadila sam svojih sedam pari farmerica ali, na žalost, ni u jedne nisam mogla da uđem. Ma nema veze, nastaviću ovim tempom.

Jeste da ne poštujem njihov tajming, ali bez obzira na to, ne preskačem obroke, sita sam i presita, u stvari mnogo je to hrane ali obroci se ne smeju preskakati. Loše je jesti posle sedam uveče ali… takvo je pravilo ne preskakti obroke!

I nastavila sam da trpam u sebe tonuse, grilovane batake, brokoli, grilovano povrće, sveže salate, bademovo mleko… ups, nisam ga našla u Merkatoru! Imali su sojino i lešnikovo ali bademovog nigde! Šta sad? Kupila sam lešnikovo. Ista stvar!

Kostim mi je, međutim, iako je proširivan, sve tešnji i tešnji. Stomak uopšte ne splašnjava. Grudi otiču i počinju da me bole. Običan grudnjak zamenjujem grudnjakom koji sam nosila dok sam dojila dete.

Šta je ovo? Ujutru se merim. Šezdeset kilograma! Šta? Kako? Zar nisam pala ispod šezdeset još pre nedelju dana! Tog popodneva poprilično nesrećna i obeshrabrena nalećem na stare prijatelje, Hleb i pecivo. Kupujem pužiće sa grožđicama (komada dva) i lisnato sa sirom i spanaćem. Pa dobro, tri sata je, hrono kaže da se testo sme jesti do tri, danas imam posla, neću ručati, ali zaboga …

Odlučujem da brzu šetnju, koju nikada nisam odradila ujutru odradim sada, upravo sada, dok žvaćem pužiće sa grožđicama i lisnato sa spanaćem i sirom. Ići ću kući iz centra peške! Odlična ideja. Odjednom shvatam da može da me vidi neko iz hrono centra kako se davim pužićima sa grožđicama i uništavam dvonedeljno prejedanje grilovanim govnarijama koje mi izlaze na nos. Sva nesrećna, hvatam autobus i odlazim kući rešena da se ovaj incident ne ponovi.

U pozorištu upozoravam garderoberke da mi ne peru kostim! Užasno se skupio od prošlog puta! – Nismo ga prale! – Pa i nemojte, urlam ja dok mi se trese salo na stomaku.

Neraspoložena sam i umorna.

Imam toliko briga i problema.

Na meni sve kipi.

na meni sve kipi

Gledam svoje lice u ogledalu. Izbija po njemu neko crvenilo, kao alergija. Šminkerka je fenomenalna i znam da stalno pere sunđere. Možda je zbog menopauze?

Puši mi se. Menstruacija izostaje i u martu. To je već treći mesec.

Ali zato grudi rastu. Sada jedva zakopčavam kostim, saginjem se teško.

Ideja da ću ikada imati brzu šetnju u sedam ujutru nepovratno odlazi. Čak ni naš pas ne ustaje iz kreveta pre hrono doručka. Dobro, opet ću krenuti u teretanu, samo kad mi prođu ove probe. Sada moram na to da se koncentrišem.

Mama, hoćeš sladoled, pita me sin dok se spremamo da gledamo Kasla na Fox-u. Možemo to sebi da priuštimo večeras, on sutra ide popodne u školu, trening smo pomerili, a ja nemam probu. – Ja ću da ga spremim, kažem i dajem detetu četiri kugle mlečnog sladoleda. Ja imam u činiji još i piškote natopljene u mleku, u mleku! a ne bademovom i lešnikovom govnetu, seckane jagode i od gore sladoled. Kugle, komada 4 – čokolada, vanila, nugat i straćatela.

Sutradan ujutru budim se sa vrtoglavicom i mrtva gladna. Vraćam se u krevet. Ne mogu da spavam ali ne mogu ni da ustanem. Imam rupu u stomaku. Danas ću sebi dati oduška i neću raditi ništa. Ručak, srećom, imamo. Mislim da ne treba ni da pominjem šta ćemo jesti.

Na pomen hrono doručka svi skaču iz svojih kreveta. Kera skače iz mog.

Doručkujemo.

Grudi me strašno bole i stomak i leđa. Izgleda kao da ću dobiti menstruaciju ali ne dešava se ništa. To jutro, dok šetam psa, ne mogu da izoštrim sliku, kao da mi se pomerila očna simetrija. Svraćam u apoteku i molim apotekarku da mi da nešto za ublažavanje tegoba u menopauzi ali da ne bude sa sojom. Dobijam tablete sa crvenom detelinom. Udara me vrućina. Vučem se kao crevo. Šta je bre ovo?

Po povratku kući uspaničena zvonim komšinici da vrata. – Daj mi, majke ti, jednu cigaretu, umreću. Moja komšinica, lepa crnka, gleda me sažaljivo, daje mi cigaretu i kaže da svratim kad god mi se puši. – Nemoj da kupuješ, dođi slobodno. – Hvala, mucam od sramote jer prestala sam da pušim ali nisam ni slutila kakve to posledice ima. Palim cigaretu, odvratna je, vrti mi se u glavi. Gasim je. Pa palim ponovo. Grozno je, ali ja pušim. Do kraja. U knjizi Lak način itd lepo piše nijednu! Nijednu! Neću više nikad.

Dani mi se pretvaraju u robovanje nad gril tiganjem. Mesa nikad dovoljno. Kao da hranim lavove. Ni para. Ni ideja, a ni volje za kuvanjem. Čini mi se da imam volju samo da pušim i jedem slatkiše. Ali slatkiši su zabranjeni. Kao i pušenje.

I onda…

Sin je u školi, kera u njegovoj sobi na njegovom (za promenu) krevetu.

Kao u trećoj dimenziji vidim sebe kako vadim iz frižidera jagode, jesam ja ali kao da nisam ja, umačem ih u belu, belu gomilicu kristal šećera i puštam da mi se hladna slatko kisela kašica razliva po ustima. Milina. Voće. Da, voće koje je strogo zabranjeno. – Bolje da si ušmrkala kokain nego što si umakala jagode u to „bijelo govno“, viče moja savest.

Ja sam promašen slučaj. Gnjida bez karaktera. Kako je moguće da nisam u stanju da izdržim jebena dva meseca! Samo dva meseca. Da li je moguće da sam takva slina! Da istrošim jagode odlazim u šetnju sa Hani. Kupujem cigarete. Pušim kao osuđenik na smrt. Za vikend sam stamanila kutiju. Da ne bih pila kafu sa mlekom od lešnika, kuvam sebi crnu kafu. Dobijam gorušicu. Vraćam se na instant kafu ali više nikada na mleko od lešnika. Pijem kafu sa kravljim mlekom. Hronou u inat! Pa jebote, to je jedna supena kašika mleka, ako se od toga gojim pa neka! Srozana sam do dna.

Kostimi su mi sve tešnji, telo sve veće, samopouzdanje veličine mrava, koncentracija loša. Pod kožom mi mile neki mravi, stalno se češem. I umorna sam. Do bola sam umorna. Na probama mi je teško dugo da stojim. Zaboravljam tekst. Nisam u stanju da zapamtim koreografiju. Boli me glava. Uplaćujem teretanu ali ne mogu da izdržim ceo trening. Prestajem da odlazim pod izgovorom da nemam vremena. Nervozna sam i svadljiva.

Odlučujem da se fizički obračunam sa doktorkom koja radi u Domu zdravlja i koja je odbila da mi uradi hormonski test. – Vi ste u menopauzi, pomirite se sa tim, vama to ne treba. Plačem.

Izderala sam se na sina jer mi je rekao da ne razume matematiku. Izudarala sam Hani jer je povraćala po tepihu. Posle sam plakala. I izvinjavala se.

Gospode, samo neka prođe premijera da se malo odmorim. Užasan je ovo stres. Kako li žene ovo izdžavaju? Žalim se sestri. Depresivna sam, kažem joj, ništa me više ne zanima, samo bih ležala. I stalno taj bol u glavi. Grudi dostigle enormnu veličinu, stomak kao u trećem mesecu trudnoće. A gladna sam. Imam rupu u želucu. I užasnu želju za slatkim. I dalje jedem sve sa grila, jebo ih gril.

eat-like-man

Konačno, prolazi i premijera. Ne ostajem na slavlju. Nemam šta da obučem. Došla sam u trenerci i patikama. Osećam se loše. Izgovaram se obavezama kod kuće. Odlazim. U kolima plačem. Ja volim premijerska slavlja. I volim da se družim sa kolegama. Kupujem cigarete. Pušim. Gledam TV do iznemoglosti. Mrzim gril tiganj. A nemam šta ni da pečem. Nisam kupila. Imam zato sladoled i piškote i mleko. Kablovsku i IPTV.

Tri dana nakon premijere dobila sam menstruaciju. Tako me je to osokolilo. Dalo mi snagu. Odjednom, osetila sam se malo bolje. I donela odluku! Dosta je bilo hrono Aušvica! Izbacujem večeru. I dalje jedem meso, ali s mučninom… Mesar misli da sam počela da radim u cirkusu. Nedelju dana nakon toga skinula sam kilogram.

No hrono rezime

Trenutno sam na ishrani za oporavak od nakupljenih proteina. Izgubila sam dva meseca života. Počela ponovo da pušim. Meso mi se smučilo i ne mogu da ga jedem. Možda ću moći jednom kasnije. Ne spremam ga više ni sinu koji je dobio guščiju kožu po licu. Odložila sam stari dobri grudnjak iz perioda dojenja.

Prestale su glavobolje, vrtoglavice i zamućenje vida. Redovno vežbam i izdržavam ceo trening.

Jedem voće i povrće. Nisam gladna i nemam potrebu za slatkišima. Imam četiri kilograma manje. I dalje sa sinom gledam Kasla ali bez čokolade, nugata, vanile i straćatele.

E, da, pijem instant kafu sa lešnikovim mlekom. Da se ne baci…

[Jelena Antonijević, glumica Srpskog narodnog pozorišta]

NAPOMENA: Jelena je za dva meseca Hrono dijete, u konačnom rezultatu, izgubila 0 kilograma. Brlje koje je ispovedila u tekstu su samo ti, pojedinačni ispadi, inače, 95% vremena je slepo pratila režim, uz sve propratne tegobe i dovijanja da ih poštuje u skladu sa objektivnim okolnostima njenih dnevnih obaveza.

Kad smo se srele, izgledala je naduvano kao balon. Nikad nisam videla tako jasno, iz aviona, kada neko ima višak vode u organizmu. Ne treba ti diploma medicinskog fakulteta da to shvatiš. Nju je koža bolela od toga koliko je vode bilo pod njom. To nije morala da mi kaže, bolelo je mene dok sam je gledala. Bila je otečena i sva meka, teško se kretala. Bila je jako, jako tužna. Priznala je da je uglavnom tužna i razdražljiva. Istina, jedva sam je naterala da se vidimo, jer dva meseca nije ni htela da se druži s ljudima, zbog stida, zbog depresije, zbog osećaja izgubljenosti.

Ja čak nisam ni znala da se podvrgla ovom režimu, a i da jesam, šta bih joj rekla da me je pitala za savet? Rekla bih joj, kao i svima koji su pitali, ako već ne možeš drugačije, meni to zvuči OK, tri obroka, mi smo civilizacija koja non-stop nešto jedete; ako baš insistiraš, a ti plati nekome da te natera da radiš ono što znaš i sama – ne grickaj između obroka, ne jedi hleb i kolače (hleb i gitare, hleb i romanse), uobroči se, kao mala beba. Pitala bih je, zar si zaboravila kako ti je dobro išlo prošlog leta, sa mojim nespektakularnim, bezimenim savetima, izgledala si stvarno kao avion a imala energije na pretek i za treninge, i za život. (zato se sada sama toga setila)

Onda sam analizarala šta je moglo da se dogodi. Osim što je na njenu konstituciju (visoka je 153 i teška 62 kg) dobila isti jelovnik koji bi verovatno dobio i nečiji muž, visok 190 i težak 120 kg. O tome u narednom postu, šta je, moguće, pošlo naopako. Vreme je da razbijem mit o svemogućem proteinu, i ja imam svoje iskustvo da vam prenesem. Dok ne sročim taj tekst, samo jedan hint koji naslućujete iz mog dodatka u naslovu: višak proteina uopšte nije zajebancija!

EDIT: Tekst je napisan – Može li se preterati s proteinima? I zašto može.

[/box]

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

111 Comments

 1. Moram reci da se ne slazem sa ispovescu ove neorganizovane zene. Pa zar je hrono ishran kriva jer joj sat nije zvonio ranije? Ja nemam samsung galaxi, a opet me budi svako jutro u 6.
  Ne kazem da su principi odlicni, ali ako se pravilno pridrzavate rezultati su tu. Kada se u ishrani napominje da se obilno jede, ne misli se na to da se za jedan obrok pojede 2000 kalorija! Vec max 300 za dorucak, sto je meni sasvim ok.
  Ja sam prosle godine primenjivala hrono ishranu i brojala kalorije, i za dve nedelje izgubila 2 kg, koja nisam mogla mesecima.
  Ono sto ljudi ne shvataju da za djetu nisu potrbni nikakvi principi ishrane, vec samo SAMO umerenost i zdrava ishrana (zdrava ishrana = nema industrijsk preradjene hrane)

  • Ne razumem: kako možeš da se ne slažeš sa ispovešću?!?

   Ova žena nije neorganizovana, osim što je samokritički dala primere svog otežanog prilagođavanja, već ima posao koji ne trpi tu vrstu ritma.
   Ali, na stranu i to. Ono što je najvažnije, a o čemu ću pisati za koji dan, to je da je ova žena tankovana proteinom, bez ijednog upozorenja koje bi se ticalo specifičnosti sa kojima startuje – njene visine (!) i životnog doba (menopauza) u kojem se nalazi.

   • Ne slažem se zato što ona svojom ispovešću tvrdi da principi nisu dobri. A ona samo nije umela da ih primeni.
    I ne razumem kako to kazete da su je “kljukali” proteinima.
    Za odrucak se jede kombinacija UH+proteini+mast (PARČE hleba+recimo kajmak)
    ručak proteini+minUH (grilovano pileće+salata), užina uh(voće ili nešto slatko) i večera proteini.

    Mislim da je to režim koji sadrži dobra raspored namernica koji je ženi potreban (napominjem ženi zbog masnoća)

    • Tebi su možda principi jasni, ali ti uopšte ne kapiraš na čemu se zasnivaju.
     Da kapiraš, bio bi ti jasan ovaj tekst i šta se ženi dogodilo.

    • Ja ne znam na kojoj hrono si ti bila, ali u restrikciji nema uzine, dakle nema tih UH koje si napisala.

   • Procitala sam pre neki dan ispovest o Hrono hororu sa kojim se potpuno slazem i danas sam odlucila da ne zelim vise da se mucim jer ovo ejste mucenje, potpuno je u pravu, niti je prijatno, kako se naveliko prica, jer kako ce ti biti prijatno da jedes dva glavna obroka bez trunke hleba!?
    Dalje, kad se ujutro na silu najedem jer ne mogu rano da jedem, posle nisam ni za sta celo pre podne, a da ne pricam o bolesnicima i brojanjem procenata na pakovanjima i necijom odlukom sta je zdravo a sta ne, neka slede sledbenici, moj kofer skidaj!

 2. Imao sam klijenta koji je isao bas na tu hrono ishranu i bas na taj aparat, iako sam ja bio protiv toga, on je zapeo i za 6 meseci ishrane je uradio jako jako malo… Njihovo je ne vezbajte jedite na 5-6 sati. Katastrofa…

  E sada ovo za poteine ne znam sta ce te da napisete, tj sta vam je previse proteina?

  Da bi se videli lepi rezultati na osobi mora da unosi 1.5g proteina u danima kada ne trenira i 2g proteina u danima kada trenira. Rasporedjeno u 5-7 obroka.
  To sto je ova osoba ovako jela vidi se da je starno ne organizovana, ako si odlucio da enjas ishranu, to nije samo e sad cu ovo sad cu ono, to se pravi plan za dan unapred sta ces jesti i da ne bi tako trcao navrat nanos, sve se pripremi dan ranije i posle samo ako nesto treba da pecete bacite na tigaj ili na paru.
  Osobe koje kukaju kako ne mogu na poslu da jedu zdravo, to su samo izgovori..
  Meni za dorucak treba 2-5 min da spremim, rucak i ostale obroke u zavisnosti od obaveza od 10-30min (spremam ih sve odjednom).
  Svako postavlja ciljeve kako ce da izgleda, ako se vec unosi toliko proteina treba unositi i sto vise vlakana, da ne govorimo o (dobrim) UH i MASTIMA za koje svi zaboravljaju…

  • Mi, koji iole znamo nešto o ishrani, veoma lako previđamo da postoje ljudi koji ništa ne znaju i kada se gađano izrazima GI, UH, dobre masti… njima to ne znači ništa. Uostalom, ne moramo svi sve da znammo i, iskrena da budem, kada sam pre tri godine postala prinuđena da o tome učim, startovala sam s pozicije totalne neznalice. Nije baš da nisam znala da pohovano nije zdravo, ali nisam znala ništa o makronutritivnom sastavu namirnica i ulozi pojedinih nutritijenata.

   Zato sam mišljenja, kada nešto platiš, zaslužuješ individualni program. A ne brošuru i hvala, doviđenja, prijatno.

   Što se proteina tiče, pokazaću da nije neophodno više od 0.7g/1kg telesne mase za ženu, čak ni bilderima, a da sa dva grama možeš da otruješ organizam. (pre nego što me napadneš, obrati pažnju na reči “nije neophodno” i “možeš”. dakle, daću samo jednu drugu perspektivu na osnovu akademskih istraživanja).

   • Na osnovnu akademskih istrazivanja mi je pre 5 godina receno da je potrebno 0.5g po kilogramu telesne mase da bi ogranizam normalno funkcionisao.

    Samo se mora uzeti u.
    Jedva cekam post, bas me interesuju novija istrazivanja…

 3. Draga Moo, budući da si moja omiljena blogerka, moram ti priznati da je ovaj blog post previše jednostran. Ja sam neko ko se već 7 meseci hrani po ovim principima i ko je skinuo i poslednji gram viška i sa najkritičnijih delova i ko je, najvažnije, sada zdrav kao dren! Ta restriktivna faza zaista postoji, i ona služi za mršavljenje, ali faza posle toga je izobilje namirnica, pa i voća koga se na početku odričemo. Bez kvasca, belog brašna, šećera, industrijski prerađene hrane, i uz pitanje prilikom izbora hrane: “Da li bi ovo moja baba jela”, hrono ishrana je ishrana koja je primenljiva za ceo život. Zato, moje zamerke za ovaj tekst.

  • Apsolutno sam bila svesna da će pobornici ove ishrane biti razočarani. Ja nekako ne vidim svoju misiju da zadovoljim sve svoje čitaoce, već da pokušam upravo da dam drugu sliku medalje.

   Naprotiv, ovo je druga slika medalje. Nije ovo jednostrano (osim što je lična priča uvek jednostana, to je takav žanr). Jednostrano je generalno tvrditi da je Hrono ishrana za svakoga i da je prilagođena svakome.

   Kao što rekoh u naslovu, uvodu i zaključku, najveći problem je mojoj kumi pravio višak proteina. A da niko o tome nije brinuo.

   • O količini svega što unosi je trebalo da brine sama, to je valjda prirodno da čovek uoči kad je sa nečim preterao. Kako to činite Vi sami, a da niko o tome ne brine (?!), ili ja, ili neko treći?
    Jednostavno mi smeta da sa jednim negativnim iskustvom, pored ogromnog broja pozitivnih, činite da Hrono ishrana deluje gore nego pakao. A to je kilometrima daleko od istine.

    • To što je ona jela je kalorijski deficit, dokazaću u postu koji pripremam. Znači, nije bilo puno. Bilo je neodgovarajuće, konkretno, za nju.

     Verujem da ti smeta. Tome služi ovaj tekst, da pored toliko pozitivnih iskustava, neko makar negde pročita da ima i negativnih rezultata i iskustava. Jer, upravo što ti reče: nije sve jednostrano. Treba to i pokazati.

     • Moraću da se složim, na kraju. I neka je negativan. Meni lično je važno da je moje iskustvo pozitivno. Na posletku, svako će za sebe odabrati ono što mu prija. Pozdrav!

      • Meni je drago da je tebi uspelo.
       Čak znam i da na ovom blogu ima jako puno ljudi koji su bili ili jesu baš na hroni i ide im super.
       Trenutno i jedan muškarac s kojim sam u kontaktu, koji ima identičan program kao moja kuma, ali on je muško, visok čovek, sa 20 kg viška. Sve čekam da mi javi kako su mu rezultati već vidljivi, ne očekujem ništa drugo ako se pridržava.

       Da si videla svoju drugaricu posle dva meseca onakvu kakvu sam ja videla svoju kumu, i ti bi se složila da je važno reći svetu: pazite, nije zaista za svakoga.
       (neobično mi prija da se nismo u startu složile a da se nismo posvađale. hvala ti na mogućnosti da se kulturno ne složimo, to je tako retko na internetu :-)))

     • nazalost , bila sam strogi pobornik hrono principa vise od dve godine, i zaista skinula skoro neveerovatnih 18 kg, bilo je tesko ,ali uspelo je. medjutim, onog trenutka kad sam prestala da bacam pare na jako jako skupe suplemente koje niko ne spominje, a obavezni su, pocela sam da vracam kilograme iako sporo. prevelika odricanja tokom restriktivnog perioda u vocu, slatkisima i mlecnim proizvodima tokom dana, nakon dorucka , vratila su mi se za naplatu kao bumerang. sada imam vise nego kad sam pocela i tesko je bilo sta pokrenuti. mozda jedino preskupi preegled na super masini+laboratorijski nalazi koji kostaju vise 2,300 dinara, dodjosmo na cifru od blizu 100 evra, a to je tek start/suplementi, skupa brasna i ulja, semenke, retka povrca kojih nema uvek… ako bi neko pored mene u kuci jeo hrono ishranu, bankrotirali bismo za tili cas, eto tako, da se cuje i druga strana…

      • Ta super mašina je dostupna svima u zavodima za sport. Na primer, u Zavodu za sport Vojvodine, košta oko 2000 pregled.

       Zašto misliš da su ti saplementi pomagali da smršaš, a ne tvoji izbori u hrani? Kkoje saplemente se uzimala?

 4. Ako mi dozvolite, ova žena, visoka “metar i jagoda” (nadam se da se neće uvrediti, ovo služi za ilustraciju) je unosila dnevno najmanje 120 g proteina, što je suprotno svakoj zdravstenoj preporuci.
  Višak proteina izazova insulinske skokove jer podiže IGF-1 (insulin-like growth factor – 1), što je loš, loš hormon, da ne elaboriram. Ako je žena u meno ili perimenopauzi, za nju je višak proteina životnjskog porekla 100% kontraindikovan.

  • Jelena Antonijevic on

   Naravno da su proteini kontraindikovani ali meni to niko nije rekao! Ja sam platila, lekara i nutricionistu, da mi kazu upravo to. Niti sam imala tako grozan visak kilograma, niti mi je krvna slika bila losa niti sam smatrala za potrebno da se time bavim. Mislila sam ima neko pametniji.
   Niko takodje nije obratio paznju na moje godine iako sam rekla da sam u menopauzi, rekla sam sta radim i da je u mom poslu jako tesko pridrzavati se satnice. Jer probe u pozoristu traju ponekad i do ponoci a sa gostovanja se vracamo kaktkad i u cetiri ujtru.
   Receno mi je da ni jedan obrok ne preskacem, da ne brojim kalorije, i da mogu da jedem koliko hocu. Pokusala sam da na duhovit nacin obajsnim koliko mi je ovo lose cinilo pa smo Mooshema i ja odlucile da se to objavi da se drugi ne bi presli kao ja. Eto, nista vise. Uspeva naravno kod nekih. Ljudi su skidali i po 30 kilograma tako, sto je sasvim ok ali nije za svakoga! U tome je problem, nije za svakoga a ako se obratite lekaru on bi to po prirodi profesije morao da vam kaze!

   • Proteini sigurno nisu kontraindikovani, ali ta količina proteina životnjskog porekla, najverovatnije jeste bila i došlo je do intoksikacije organizma.
    Računajte da je prošlo i da ste pametniji. Smanjite obroke i jedite sve umereno. Batalite dijete i “dijete”.

   • Nekako sam od pocetka citanja Jeleninog iskustva pomislila na Jelenu, moju skolsku drugaricu iz srednje skole. Posto i sama koristim HI mesec dana, samoinicijativno, bez odlaska u centar u NS a po preporuci jedne poznanice, zelela sam da vidim ima li negativnih iskustava vezano za ovaj nacin ishrane, misljenje nutricionista, i sl. Iako ga praktikujem – mislim da je svako individua za sebe i da je svako jedinstven i poseban – ne mogu da ne sumnjam u ono sto kaze da bas i jedino tako mora i nikako drugacije. Tako sam `naletela` na ovaj blog i Jelenino iskustvo. Iskreno, sama se nisam osecala kao ona, a isto smo godiste, imam i nekih drugih zdravstvenih problema – sa stitnom (hipotireodizam, hashimoto). Meni je , za sada, ovakva ishrana ok, uz manje korekcije. Pamtim Jelenu iz skolskih dana i uvek je bila `mala mrva` , sitna ali dinamitna – iako ni ja nisam mnogo visa ali oduvek sa viskom kilograma. Posle treceg porodjaja koji je bio u 43 godini i perimenopaze koja polako prelazi u menopauzu, i 20 i nesto kg viska, odlucila sam da probam HI u nekoj svojoj varijanti. Moje iskustvo je sledece – definitivno mi je puno mesa. Pocela sam da smanjujem unos istog jer mi tako prija. I dalje sam u dilemi da li da produzavam sa HI nacinom ishrane a svesna sam da imam problema sa uobrocavanjem i sl… Poslednji nutricionista koji mi je prepisao nacin ishrane mi je `sredio` kilograme, ali ne i stitnu zljezdu koja je divljala kao zahuktala lokomitiva koja juri nizbrdo. Sto ce reci da generalno ne verujem ni nutricionistima ni lekarima – moj internista nije znao da stina `ne voli` kupus i slicno povrce. Mnogi lekari, mislim, ne znaju sta treba i kako treba, ne edukuju se , kruti su i nije ih bas puno briga za pacijente. Tako nama, pacijentima, ostaje da se snalazimo kako znamo i umemo. Posebno ako neko ima toliko negativnih iskustva kao ja. Ostaje mi da i dalje razmisljam sta da radim, pokusam da naucim kako da pokrenem metabolizam a da nemam bas puno vremena za vezbanje i odlazak u teratanu iz raznoraznih razloga… Jeleni zelim puuno uspeha u zivotu i poslu. I dostizanju zeljene tezine. I sebi samoj. Ne znam kako ali nam zelim puno uspeha. A Mooshemi hvala na drugoj strani medalje. Bez obzira sta dalje odlucim.

 5. Draga Tanja,

  Ne poznajem tvoju kumu i ne znam kod koga je isla na pregled i “terapiju” hrono ishranom (priznajem da sam “kod rucka” stala sa citanjem predugacke ispovesti ma kako duhovito napisana bila, ali stekla sam uglavnom utisak da je jako nezadovoljna) ali ja imam potpuno suprotno iskustvo sa hrono iskhranom i Anom Gifing. Jedini put u zivotu kada sam drzala neku vrstu dijete bilo je 2010 kada sam mucena nekom “idiopatskom urtikarijom” (iliti alergijom nepoznatog uzroka) i nagomilanim stresom u tom periodu otisla na jedan od testova intolerancije u Antiage centar kod Ane GIfing. Kad sam vec tamo dosla i kad su mi uradili taj test na intoleranciju i merenje % masti, misica, vode itd ispalo je da ja na svoju visinu od 172cm, tezinu od 60kg i starosti od 44 godine, treba jos da se ugojim! Zapravo receno mi je da moju “neuhranjenu” tezinu treba zapravo korigovati: vise misica, isti br kg. Pored tog testa intoler. kojim nisam bila nimalo fascinirana (o tome sam pisala na tvom blogu u vezi mleka bez laktoze, pa da se ne ponavljam), ono sto mi se jako dopalo je upravo individualni pristup dijeti koju su mi prepisali, tj. uzimanje u obzir moje tezine, visine, gradje, godine (i tzv intoleranciju na hranu ali bez naglaska na to da toga obavezno moram da se pridrzavam do poslednjih stavki), nivoa fizickih aktivnosti. Tu sam dobila skripta o Hrono ishrani, iz kojih sam naucila par novih stvari (sve delove koji opisuju pravila uravnotezene i zdrave ishrane – sta ne sme da se jede, tipa trans masti, prosti seceri, brza hrana itd, zatim koje su lose a koje dobre kombinacije namirnica, to sve znam odavno i trudim se da se toga pridrzavam jer ionako imam problema sa zelucem, pa to znam i od gastroenterologa): koliki je glikemijski index pojedinih namirnica, koja se hrana jede u koje doba dana, jer se na taj nacin najbolje moze iskoristiti u organizmu zahvaljujuci razlicitom funkcionisanju zlezda sa unutrasnjim lucenjem u toku 24 sata, da je voce najbolje jesti po podne a ne ujutru (leti od 18-20, zimi od 17-19h), jer im je tad najbolja iskoriscenost. Nije tacno da je preporuka da se jede samo 3 puta na dan, to se odnosi na glavne obroke (od kojih je dorucak najvazniji), pa plus uzina i to je opet 5 puta. Ono sto ne treba raditi je jedenje izmedju ovih 5 obroka, tj non stop nesto zvakati po ceo dan po malo. Ima i za to razlog, oprerecenje pankreasa (moze se o tome procitati detaljnije, da ne davim sad). Ana GIfing je odlicno opisala mehanizam (ne)oslobadjanja masti iz masnih celija i njihovo (ne)pretvaranje u energiju, tj, nemogucnost da se izgube masne naslage uz pomoc vecine poznatih dijeta (pogotovo dijeta koje podrazumevaju “nejedenje”). Vezbanje se podrazumeva, a ona smatra da je umerena fizicka aktivnost pre dorucka najbolja za “mrsavljenje” (sto ja nisam radila jer mi nije bilo zgodno, vec sam isla kao i do tada 3 puta nedeljno na svoje dotadasnje vezbanje). Ja sam uspela da za 45 dana pridrzavanja preporucenog rezima ishrane (za potrebe skidanja kg malo sam smanjila porcije, posle nastavila sa slicnim kolicinama po obroku) skinem 3 kg bez gubitka miscine mase vec samo onoga cega sam htela da se oslobodim, da se generalno bolje osecam i sredim sistem za varenje a najvaznije da onu alergiju vise nisam dobila. Odlicno sam se osecala! Dok sam se pridrzavala tog rezima ishrane, sve je islo kao sat, ali sam postepeno “popustala” i nakon 4 godine opet imam malo vise onoga sto ne zelim da imam i 2kg viska, ali sam poslednjih mesec dana ponovo pocela sa istim rezimom i evo, vec 1kg je nestao. Ako mi ne zameris, mogla bih reci da je sve ono sto ti lepo i pametno pises i promovises na svom sajtu a tice se pravila vezanih za ishranu (i vezbanje) sadrzano u tim skriptama hrono ishrane, ako se izuzme vreme konzumiranja voca i glikemijski indeksi! Ono sto je bitno kod svake dijete ili zdrave ishrane je pridrzavanje zadatog rezima koliko se moze i sto se duze moze. Tacno je da sam i ja izbacila sve “slasne i lisnate” specijalitete iz Hleb i Kifle (koji nisu integralni helb sa semenkama) u kojioma sam povremeno uzivala, ali nije mi to bilaneka velika zrtva. Meni se cini da se tvoja kuma nije dovoljno dugo pridrzavala ili je mnogo bukvalno shvatila propisana pravila ili je samo tako karikirano to prikazala. Kada bi pazljivo pratila ono sto ti pises i toga se pridrzavala najverovatnije bi imala sjajne efekte i to bez placanja centru za hrono ishranu (ja sam otisla zbog uporne neidentifikovane alergije a ne zbog viska kg, ali sam dobila resenje i za jedno i za drugo). Zelim joj da uspe i svaka joj cast sto je prestala da pusi (znam kako je to tesko, ja sam pre 18 godina prestala sa tim porokom-pravi izraz). Sve najbolje!

  • Moja kuma se prošlog leta pridržavala ovoga što piše na blogu, uz moju usmenu podršku. Išlo joj je super, izgledala je super, napisala sam to u svom zaključku na dnu posta.
   Nisam želela da je mučim propitivanjima zašto je od toga odustala, i poklonila poverenje nečemu drugom, ako je već ono bilo s dobrim rezultatima. To je njena stvar.
   Ovo je njeno iskustvo.
   Ja bih volela da je drugačije. ne da bi se pridružila armiji prezadovoljnih sledbenika, već da bi ona bila srećnija.
   Provela je tako 2 meseca, sa 95% pridržavanja.
   Mislim da je dobila tačno upustvo da ne jede između obroka, odnosno, da ima tačno tri obroka.

  • Niste fer. Odustali ste od čitanja ispovesti, inače pregledno napisane, jer je predugačka, a onda napisali predug komentar, bez i jednog pasusa.
   Da li očekujete da pročitamo vaš komentar, ili da vam kažemo da smo stali već negde kod vaše visine i težine?

 6. Dragana Jocovic on

  Sve razumem i prosla sam kroz isto i slicno vise puta. Puno pozdrava hrabroj dami i podrska da uspe u onome sto je naumila! Nesto mi ipak bode oci i muci me od pocetka teksta: Oni su na njenu visinu od 153cm izracunali da treba da ima 49kg? Koliko bi bila moja idealna tezina po njima, obzirom da sam visoka 149cm? Odgovorno tvrdim da sa kilazom ispod 50kg izgledam kao dete iz Etiopije, a verujem da bi tako bilo i sa njom. Ko su bre ti “doktori” koji propagiraju bolesnu mrsavost?? Smatram da bi ova zena sa 56-57kg izgledala sjano! Moramo da se naucimo da samo zato sto neko ima zvanje strucnjaka, ne mora obavezno to i da bude. Hajdemo malo da se vodimo i zdravim razumom. Nemojmo da tezimo svi tome da se providimo! Sto je mnogo-mnogo je!

  • To je i njena primedba bila. Ali, računala je da siđe do 50 i nešto, osećaće se i izgledati super. Nije marila za tu projektovanu težinu, jer joj je bilo važno da dođe do idealne po svom osećaju, koja daleko iznad 49.

   P.S. Mislim da je taj “sveznajući aparat”, mislim da je to InBody mašina, projektovala automatski. A reći ću ti i zašto, verovatno: ona ima svega 20 kg mišićne mase.

 7. Draga Moo,

  od nedavno (pre par meseci) te studiozno pratim 😉 sada se javljam prvi put da ti kažem da jedva čekam tekst o proteinima i tom famoznom proizvođenju i nametanju proteinskog ludila fitnes industrije.

  ja sam već godinama vegetarijanka (ponekad sebe obilato po-častim testima&sirom) i vežbam jogu. s ranog jutra još i brzo hodam kada ti trčiš. (svi nalazi krvi, sve odlično, ne bavim se tom zapadnom, pozitivističkom medicinom 😉 još nikako da potrčim 😉 u ranim tridesetim 🙂 i volim kako braniš složene UH, taka ih i ja volem i jedem i ne odričem se i ne smem nikome od ovih fitnes zaluđenika da otkrivam koliko tačno pojedem voća.

  od kada sam počela da te pratim, unazad par meseci, pitam se kako da dobijem te izdefinisane mišiće.. mislim neću proteine jesti, na pamet mi ne pada.

  i baš mi je žao tvoje kume koja je to sebi uradila. neka se sada drži&iz-drži u svome oporavku.

  pozdravljam te 🙂

  • Jovana, so bzirom da si vegetarijanka, imam jedno pitanje za tebe. Ja znam jednu osobu koja je vegetarijanka i fitnes instruktor (treninzi i ujutru i uvece). Trebala bi da izgleda savršeno sa tom ishranom, međutim ona je malčice punija i puna celulita.
   Šta misliš zašto?
   Moo, ako i ti znaš, bil abih ti zahvalna da mi kažeš svoje mišljenje na ovo pitanje. Jer ja sam planirala da pređem na vege ishranu, jer mi samo meso ne prija, ali se bojim da bih samo pogoršala svoj izgled.

   Pozdrav.

   • Vegetarijanska instruktorka fitnesa je punija i s celulitom, bar mislim, zato što je vegetarijanka sa previše hleba, testa, i sličnih stvari. Na primer, pomfrit u Meku je vegetarijansko (i vegansko) jelo, pa je đubre. 150 grama praznih kalorija, sa gomilom sucokretovog i ulja repice i trans masti. I soli! ;-)))

    Inače, zdrava vegetarijanska ishrana nikoga nije upropastila. S tim da sam ja sklonija nekoj umerenoj omnivore verziji, nego za totalno odricanje od mesa. Meni se čini da svaka isključivost u ishrani (izbacivanje čitavih grupa namirnica, na primer) jeste manje dobro (dugoročno) rešenje od umerenog uživanja u svemu. To ako si zdrav, i nije ti medicinski indikovan poseban režim ishrane (celijakija, dijabetes, hiperlipidemija…)

   • Draga Nnn, ako je punija to je zaista od testa, kao što kaže Moo. Tako sa testima veoma pažljivo. jer kada žena jede voće i povrće prelazi na skroz drugačiji režim življenja, mišljenja, vežbanja 😉 varenja.. dakle, dozirano i oprezno sa testima, čak i onim iz vlastite kuhinje&ruku. toliko…

    Za skidanje celulita ja predlažem raditi piling talogom turske, tj. domaće kafe. takođe, ako si u mogućnosti natrljaš taj isti talog na guzu & butine, onda pustiš neku dobru muziku i o-čistiš prašinu po kući. tako golišava vikendom. mislim da provereno pomaže.

    pozdrav, drage žene 🙂

    • Super saveti i ideje. Hvala .

     Da li moze i neki savet od vas koje ste proucavale sta jesti ako ste puniji. Koliko grama UH po kg a koliko proteina ? Neki odnos voca i povrca ?

     • Zasto na jedan problem dodavati drugi? Ako je višak kilograma problem onda sedati za sto sa”digitronom” i nije neko rešenje. Tablice sa količinom UH možete naći na mnogim sajtovima ili medicinskim udžbenicima.
      Po mnogima, korisnije je uvesti red u rasporedu hrane. Na primer: vodu piti oko pola sata pre jela, voće ne mešati sa ostalim namirnicama. Za početak blendere, seckalice… ostavite za kasnije kada se pokažu prvi rezultati. Voće treba žvakati. Razmak između obroka 3-4 sata. Efekat ovoga je da se hrana sto bolje i brže svari i eliminiše.
      Ovo su samo neka od pravila, na žalost, ni u ishrani bez discipline nema rezultata.

 8. mogu samo da zamislim te tkzv. “nutricioniste”,savetnike i sastavljace kojekakvih dijeta i nacina ishrane ovde u Srbiji.. i za to jos traze da im platis citavo bogatstvo.. sramota! primetila sam tu medju komentarima vecina se kao buni kako je hrono ustvari nesto jako dobro uz “brojala sam kalorije,pazila kolicinu” itd. pa sa ovo je nista drugo nego gladovanje i sa brojanjem i ogranicavanjem ce se svakako smrsati ali razlika je imati lepo i oblikovano telo sa zdravomkrvnom slikom,hormonima u balansu i kilogrami su totalno nebitni vec samo odraz u ogledalu..

  zasto ali,zasto je tesko vezbati bar 3 puta nedeljno po 45min i uz to jesti tonu povrca,normalno voca,slozene UH,orasasto,maslinovo ulje i ribu kao i nemasno meso (za one koji nisu vegetarijanci).. zdrava i umerena ishrana je tako jednostavna ali nazalost ljudi o tome obicno povedu paznju kad se razbole ili imaju po 20kg viska..jedino sto mi je zasmetalo u ovom tekstu tj. ispovesti je taj sladoled za dete.. zbog cega se deca od malena uce kojekakvom smecu tipa smoki,stapici,jaffe i slicno kad postoji aspolutno sve moguce kao sto su i deserti,torte,kolaci,hleb ma bukvalno sve od zdravih sastojaka koje mozete napraviti sami i sto je tako jednostavno.. sve u zivotu je navika kao i to sto dete ucite da jede djubre..

  gadi mi se sve pod nazivom hrono,lc,lchf,keto i ostalih milion vrsta dijeta..

  • Ja sam jedna od tih koja se prvo razbolela, a onda opametila.
   Kad je moje dete u pitanju, bila sam pametna. A kad sam ja bila u pitanju, bila sam veoma glupava.
   Nikad, ni pod kojim uslovima se ne bih vratila na ishranu i stil života na kojem sam bila.

   U pravu si sa ovim dole, 100%. Najlepša, raznovrsna, bez brojanja kalorija, prepuna ukusa, boja i vrednosti.

   zasto ali,zasto je tesko vezbati bar 3 puta nedeljno po 45min i uz to jesti tonu povrca,normalno voca,slozene UH,orasasto,maslinovo ulje i ribu kao i nemasno meso (za one koji nisu vegetarijanci).. zdrava i umerena ishrana je tako jednostavna

 9. Blog je odlican, tek sam juce slucajno nabasala na njega, sve pohvale!
  Slicno iskustvo, u vezi hrono ishrane sam i ja imala, izgubila sam 1,2kg i isto sam bila sva naduvana, a kad sam otisla na kontrolu imala sam viska vode, ali mi nisu rekli zasto, nego da nastavim po starom i da mogu da uvedem pasulj i palentu.
  Odustala sam od hrono, i opet pocela prosle godine u oktobru, s tim da sam
  -smanjila kolicinski unos hrane, nisam jela obilno kao prvi put,
  -jela sam tek onda kad bas izgladnim, a to je bilo na 5 sati. Prvi put sam jela na 4 sata, cak i kad nisam bila gladna.
  -za veceru sam jela salatu sa belancima, a prvi put sam jela bez proteina.
  -mnogo vise sam se kretala nego prvi put
  -izgubila sam 7 kg za 2,5 meseca.
  Moram bas dobro da ogladnim da bi se pocela topiti i moram smanjiti kolicinu hrane, za razliku od uputstva njihovog nutricioniste koji mi je rekao da ne obracam paznju na kolicinu.
  Slazem se da je potreban individualni pristup.

 10. Potpuno se slazem sa vasom kumom i njenim iskustvom.
  Ja sam imala jos goreeee sa PROTEKALOM cista proteinska hemija
  za debele pare.
  Ispala sam ovca, sa zdravstvenim posledicama i naravno vracenim kg.

  Sad sam se opametila, vezbanje 5-6 puta nedeljno i pravilna ishrana.
  Nema carobnog stapica…vec promena navika i zivotnog stila.

  • A tek Protekal!
   Imam i ja poznanicu, poremetila je Ph organizma, izgleda nepovratno. Zato je kile sve vratila :/

   Tako je, kao što zaključuješ: polako, prirodno, korak po korak, rezultat neće izostati.

 11. Ja moram da pohvalim stil pisanja tvoje kume, uspela je da prenese onu žensku psiho dramu koja se svakoj od nas javlja u glavi kad iole pomisli da se malo brine o sebi (“Brinem o sebi, ja sam sebična, zapostavljam dete-ergo, loš sam roditelj”)…ja sam skoro pa bila srećna kad sam “uništila” kolena, jer od tad ne idem na aerobik, niti trčim (to mi žao), jer ne mogu, zaista.

  Nije da sad branim ovu ili onu dijetu, nemam pojma o tome. Ali sam jedno naučila: ono što ti organizam traži-jedi i pij (naravno da ne mislim tu na džank fud i na nenormalne količine hrane, svi mi znamo šta je pristojna količina i jela i pića, samo se pravimo blesavi), jer telo ima sopstvenu mudrost koju mi nikako ne uvažavamo, niti je slušamo. Lično, uporno pokušavam da to pratim i poslušam, kad god mogu. Iako ne jedem meso, trudim se da koliko mogu, izbalansiram ishranu. I zato slušam “poruke” tela, ma kako to sad smešno zvučalo.

  E sad, ovo što je tvoja kuma napisala-ja razumem. Platiš stručnjaku, verujući da ume da obavi svoj deo posla i šta sad tu imam da sumnjam oko kalorija, količine hrane? To je njegova struka, ajd da se pridržavam toga i vidim kako ide. Mislim, ja verujem ljudima, dajem im šansu. I ako je sve to tvojoj kumi delovalo malo čudno u početku (a nije sela i zapitala se “Šta je bre, ovo, koliko je to mesišta, koliko jela za mene, ovoliku?”), ja je kapiram! I ja bih tako! Smatrajte me naivnom, ali je tako. Zato, želim joj sreću u postizanju rezultata i ciljeva, uprkos ovom bezveznom iskustvu sa tom dijetom.
  Na kraju, ima tebe, šta će joj drugi stručnjaci? ;)))

  • Baš sam srećna da si to primetila, ne samo njen stil, već i tu dramu! To ljudsko u drami, bez laži i milosti prema sebi. Ona nije samosažaljiva, ne traži opravdanje, nego se batrga.

   Tako je došlo i do ideje da napiše iskustvo: prvo smo bile očajne kad smo se srele, obe na ivici suza od toga kako izgleda i kako se oseća i kako je ispala magarac. Ali, onda, kada se opustila i počela da mi prepričava, da opisuje stanja i situacije, svoje dane i hrono borbu da hrono prati sve to, povaljale smo se od smeha i to je bilo jako lekovito.

   Zato mi je čudno kada neko neće da primeti sve ovo što si primetila ti, a tako je očigledno, nego dodatno povređuje već ispovređivanu ženu koja je bila čak i nemilosrdan sopstveni kritičar. I koja, konačno, ovde na blogu nije anonimna, za razliku od većine komentatora koji su spremni da je linčuju.

 12. Neka kuma piše blog!
  Duhovita, cinična, pametna i strasna.

  Bravo, Jelena!
  I na hrabrosti da ispričaš drugačiju priču (ovi Hrono se ponašaju kao neka sekta, isti su kao i LCHF, ne smeš drugačije iskustvo da imaš, pa da si bog) i na petlji da se ispod ovog iskrenog, samokritičnog, ali i optužujećeg teksta se potpišeš.

  Potpuno te kapiram.
  Traži pare nazad.

 13. Iskreno, ja za bilo koji rezim ishrane volim da cujem i pozitivne i negativne komentare, ali ova prica mi je vise kuknjava na menopauzu i organizaciju u toku dana nego sto ima veze sa hrono ishranom.
  Sa takvim rasporedom, mozda je bolje kuvati svaki drugi, treci dan i samo podgrejati po potrebi. Svakoj dijeti se mora posvetiti vreme za spremanje hrane, ne samo hrono! I svaki put ces posle toga smrduckati 🙂
  Ja isto zbog gustog rasporeda gledam da bar jednom nedeljno kuvam i da to bude za dva tri dana, a onda ili kupim nesto sa grila (bar je to lako dostupno, a i nije nesto skuplje) ili neku tunu, salatu ili sl. Ne, ne mora meso svaki dan, od njega ste samo duze siti (licno iskustvo)
  Inace, ja se tako hranim jos od pre nego sto sam i cula da postoji taj naziv. Ja to zovem zdrava ishrana 🙂 Ok su principi, ali ih svakako treba prilagoditi sebi i svom vremenu.
  P.S. Nicega se nisam odrekla, ali takodje ni u cemu ni ne preterujem, i telo mi odlicno funkcionise (upravo sam dobila rezultate krvi, i svi su u normali)

  Inace, pratim vas redovno, ovde sam nasla neke od mojih omiljenih recepata!

  Pozdrav

  • Hrono ima veze sa vremenom, u nazivu mu stoji.
   Ne može svako da primeni to – i to treba pacijentu reći, posebno ako on predoči lekaru svoj netipičan dnevni profesionalni tajming. Lekari su taj deo ignorisali.
   Menopauza: simptomi su se pojačali, to nedvosmisleno tekst naglašava. To je side effect ove visokoproteinske dijete u njenom slučaju. Spuštanjem dnevnog unosa proteina, simptomi nemopauze su se povukli.

 14. Draga Moo,

  Citam redovno tvoj blog a iscitah i kumin, vrlo duhovit. A i kakav bi bio nego takav od jedne umetnice.
  Iznecu i svoje iskustvo vezano za hrono, a na pocetku cu reci da ni Dr.Gifing ( kao ni Anita Supe za LCH ) nije “izmislila toplu vodu “.
  Ja sam u dva navrata pocinjala hrono ishranu i clan sam grupe gde devojke sprovode tu ishranu,objavljuju recepte, slike hrane, svoje slike i zaista su mastovite. I energija je jako dobra. Ali iskreno, meni je preskupo. Pocela sam u decembru, mesec dana pa pauza, pa u martu ( opet ista prica ). Ima efekta ali se kilogrami vracaju. Svi nasednemo na pricu da mozes jesti koliko hoces i ne vezbati, a mrsaviti. I jeste tako zaista, ali ne odgovara svima.I nije tacno da se jede 5 puta kao sto neko rece, postoje samo 3 obroka, ali dovoljna su ukoliko jedes dok se ne zasitis. Ali iskreno, sem sto mi je skupo, meni fali i voce i fali mi mleko,makar za kafu, tako da ja tu i tamo zgresim. Ipak, uvela sam neke zdrave navike, pijem ujutru prvo biljni caj ili limunadu, kafu pijem pola sata posle obroka, pola sata posle obroka ne pijem vodu, inace pijem vise vode, jedem hleb koji sama mesim itd. Ishranu sprovodim sama,bez lekarskog nadzora, bez testa intoletrancije racunajuci da mi organizam signalizirao ako mu nesto smeta. Ili mozda gresim u tome. Uradila sam analizu krvi u decembru i u martu i cinjenica je da su mi se trigliceridi malo smanjili a gvozdje povecalo ( to su dva jedina moja problema ). Mislim da sam gvozdje popravila leblebijama, susamom i junecim mesom.
  Iako spadam u one koji puno citaju i dosta znaju, cak sam i admin jedne grupe, nekako volim da mi neko napravi jelovnik i pravila, bude mi lakse. No sada preispitujem svoju odluku o toj ishrani a prateci tvoje blogove vidim da se bavis dosta time , pa me zanima postoji li negde prica sta si jela ( i jedes ) i recimo jedan tvoj jelovnik,za jedan dan…
  Inace, moram da dodam da u hrono ishrani nije ogranicena kolicina, ali svako jede dok se ne zasiti, pa je nekom dovoljno 200 gr mesa,nekom 100, a nekom ce trebati 300-400 gr. I nije ista kolicina hrane za onog ko ima 60 i za onog ko ima 90. Inace sto se tice pregleda u AAC nisam bila, ali je sramotno da se za te pare ne dobije individulani jelovnik. Bar bih ja tako ocekivala.

  • Hej, Dušice, što se mog jelovnika tiče, ima ponešto, ali ne i konkretno. Kad vidiš moje recepte, pa to se uglavnm kod nas u kući jede. S druge strane, moja ishrana je bazirana na mojoj ideji i iskustvu šta mi je najbolje za hiperholesterolemiju, problem genetskog poremećaja metabolizma masti, koji stvarno nema puno ljudi. A onda, ono što mi je aktuelno danas kao stil ishrane, drugačije je sutra, odnosno, ja sam sebi jedan veliki eksperiment 🙂 pročitam negde neko istraživanje (na miševima i zečevima ;-))) i onda proverim na sebi. Nekad se zeznem, nekad sam dobra mišica…

   Jedan jedini put sam popisala kako izgleda ta ishrana ovde, pre dve godine, ali to više nije to (ne jedem više ovsene, jedem mnogo manje proteina trenutno, ne jedem ni pet-šet puta dnevno…), ali, kad se osvrnem, ipak mislim da mi je za moj slučaj ovo davalo najbolje rezultate (holesterol pod kontrolom, telesna mast niska, izdržljivost, budnost, energija na visini, nikad gladna).

   Možda si videla, ali ja sam zagovornik ugljenih hidrata, osećam se jadno bez njih, i žrtvovala bih sve, prejako zvuči ali, da potcrtam (smanjila proteine i masti), samo da mogu da uživam povremeno u hlebu (isto ga sama pravim, već tri godine), voću kadgod mi se prohte, svakakvom povrću bez obzira na vrstu i način pripreme. Prihvatljivije mi je da pojedem low fat sir na integralnom hlebu koji sam sama napravila, nego samo punomasni sir na salati. Masti uzimam iz maslinovog ulja, ribe, koštunjavog (bademi i orasi pre svega) i avokada, a ne iz mlečnih proizvoda i mesa, to je eto, jedina konstanta koja se nije menjala u mojoj ishrani.

 15. Pratim Vas blog vec neko vreme, i jako mi se dopada. Ovoga puta sam prilicno isprovocirana da napisem i ja nesto!
  Naime, i ja sam kao i Vasa kuma, neko ko je uz knjigu Easy way to stop smoking prestala da pusim, i neko ko, posle troje dece kuburi sa kilogramima. Sto se tice cigareta, posle dva meseca sam ponovo propusila, jer sam sebe ubedjivala da cu se jos vise ugojiti?! Ali, to je druga tema.
  Naime, posle brojnih dijeta, tableta, rezima…. cula sam i ja za hrono ishranu. Dugo sam citala po netu iskustva i komentare i shvatila da je to idealan nacin za skidanje kilograma za mene!! Jedem, uzivam, setam i mrsam! Kud bolje? Pored sve besparice jedva odvojim 100eur (koliko mi je trebalo za pregled u antiaging centru, kompletnu krvnu sliku) i odem puna elana! Otisla sam u njihov centar u Svetogorskoj ulici u Beogradu. Prijem ok, pregled dr spec bio krajnje smesan, sveo se na to da zena koja ima oko 30kg manje od mene, meni sve vreme prica kako je debela?! Ok, ajde, kao super se zezamo. Zatim kod nutricioniste, beskrajno simpaticne i jedine bucmaste osobe tamo, sve je bilo:” Ma, jedi slobodno. Cvarke?- moze. Pecenje-moze! Pa ja sam skinula 30kg!” Ja, odusevljena. Pri tom taj razgovor sa nutricionistom nije bio ni blizu tako detaljan ni ozbiljan kako sam ocekivala za te pare i reklamu koju imaju. Zaista sam i ja dobila brosure i savet: procitaj, jedi na satnicu, uvek da si sita, setaj oko 7 ujutro, ne pusi pre dorucka, ne pi vodu pola sata posle obroka, kolicina nije bitna i smrsaces sigurno!! Bila sam zaista presrecna i puna optimizma. A, da, dala sam jos nekih 60eur na obaveznu dodatnu suplementaciju (izmedju ostalog acai slim bobice za mrsavljenje??) I tako…. Posle dve nedelje, primetila sam da mi se posle obilnog dorucka u kancelariji spava, umesto da sam puna energije. Osecaj u stomaku mi je bio, kao da stalno imam balon pun vode u sebi, umesto da sam prazna i lagana, i sto je najgore primetila sam da sam jako razdrazljiva, cak na ivici agresivnosti? Pozvala sam ih telefonom, ali su me prilicno hladno otkacili, objasnivsi mi da za to nikad nisu culi i da samo nastavim do prve kontrole. Na prvoj kontroli (posle mesec dana), ja sam imala citav kilogram manje???!!!! Videvsi da sam prilicno razocarana i tuzna, nutricionista mi predlaze ponovnu (gratis) kontrolu za dve nedelje. Nisam otisla. Odustala sam. Jedino sto sam uspela, bilo je da se uobrocim i da jedem kao svinja!! Na moju zalost, to iskustvo mi nije bilo dovoljno! Posle godinu dana (februar 2014.), ja shvatim, da nisam uspela sa rezimom, samo zato sto sam sigurno JA negde gresila, i resim da pokusam ponovo ( u medjuvremenu, za tih godinu dana, ja sam dobila jos 4 kg). Ovoga puta resim da na pregled idem u njihov centar u Alekse Nenadovica, jer sam nekako shvatila da im je tamo centrala i da ce biti prilicno ozbiljniji pregled. Tako je i bilo. Svi su izuzetno ljubazni i vrlo profesionalni. Ovoga puta pregled je obavio direktor centra, a razgovor sa nutricionistom je bio daleko ozbiljniji i detaljniji. Ispostavilo se da ne moram da pauziram sa vodom posle obroka, jer kako onda jedem npr.supu? I tako jos nekih razlicitih sugestija u odnosu na proslu godinu. Ja, cvrsto resena da ovoga puta uspem, im predocim da sam “povratnik”, da nisam uspela verovatno svojom krivicom, da cu raditi sve sto kazu, samo da smrsam! Opet puna elana, krecem u istu agoniju.Prvo, ponovo dajem 12500din za pregled i neophodnu suplementaciju (Liver life, magnezijum, cink, omegu) Posle dva dana zovem nutricionistu, koja prica samnom sigurno 10min telefonom i umiruje me. Ovoga puta pridrzavam se SVEGA!!! Mesec dana ni zvaku nisam uzela, da bih ispostovala ceo njihov program. Rezultat na kontroli posle mesec dana – 400gr manje!!! Razgovor sa nutricionistom, na kontroli, bio je suvisan. Rekla sam joj da sam deprimirana, razocarana i da sigurno necu nastaviti, nude mi, ponovo, gratis kontrolu za nedelju dana – NE, HVALA!!!

  Izvinjavam se sto sam bila preopsirna, ali sam htela da podelim svoje iskustvo i kazem, da je Vasa kuma apsolutno u pravu, kao i Vi, i da ne postoji program koji moze apsolutno svima da odgovara! Meni ovaj definitivno nije!!

  • A, je li? Neophoda suplementacija za nešto što je 100% zdravo i prirodno?

   Suplementacija može biti neophodna samo ako se neko ne hrani dobro, ili je poznato da ima neki metabolički problem zbog kojeg je potrebno nešto dodati. Za tri godine moje borbe za hiperholesterolemijom, jedina suplementacija koja mi je savetovana (a nije proglašena neophodnom), uz sva objašnjenja zašto, koliko i kada, jeste Omega-3 kapsule.

   Ova priča sa obaveznom suplementacijom mene sada ljuti, jako, jako, jako. I baca potpuno novo svetlo…

   • Nije mi bila namera nikoga da ljutim (cak ni strucno osoblje AACentra), vec da kazem da se slazem sa Vama i Vasom kumom i potpuno je razumem, jer sam prosla kroz isto. Samo sam ja bila “pametnija”, pa sam to uradila dva puta!!
    Ako obratite paznju, suplementacija je krajnje smesna za skidanje kilograma, to je nesto sto se moze preporuciti svima u svakodnevnom nacinu zivota. Znaci, poenta je samo, uzeti sto vise para, jer se suplementacija kupuje kod njih, ili u apoteci sa kojom oni saradjuju. Da bih opravdala ovo sto pisem, napisacu Vam sta je meni bilo preporuceno:
    12.februar 2013. :
    *Vigantol kapi, 3 uz rucak
    *Acai slim, 2×1 pola sata pre obroka
    *Calcium-500 3×1 posle jela Lama, Makedonska 30
    03.februar 2014. :
    *LiverLife 10, 15min pre dorucka
    *Lecitin 1200 2×1 uz obrok
    *Hrom 200mg 1×1 pre vecere
    * Omega 3 1000 2×1 posle obroka

    U brosuri koju dobijete pod nazivom: Opsta preporuka za restriktivni period, stoji NAPOMENA u kojoj pise sledece:
    Ovaj program NECE dati zeljene rezultate ukoliko se:
    -preskace dorucak
    -jede voce ili slatkisi prve cetiri nedelje, a kasnije ujutro ili uvece
    -pije kafa pre dorucka
    -prave restrikcije u kolicini obroka (mere namirnice ili ogranicava unos)
    -se zapali cigareta pre dorucka
    -ne uzimaju prepisani preparati, jer svaki od preparata ima svoj zadatak u cilju podrske programu!!!

    Poslednja recenica je pisana podebljanim slovima.
    Eto, moje iskustvo je bilo da je ipak ovo veeeeliko otimanje para!

    • Upravo sam dobila tu ideju o kojoj pišeš, i zato sam rekla da je počelo da me ljuti.

     Sad je maj, gde si stala sa svojim planom oko skidanja kilograma? Sa hrono ili bez?

     • Apsolutno podrzavam da se pise o svemu onome sto nije dobro,a narocito ako je u pitanju bezobrazluk.Ja ne poznajem nikog ko je isao u AAC licno, nisam isla, tako da ne mogu nista da kazem o tome. Zenice iz hrono grupe koje su isle tamo uglavnom ne dobijaju suplemente (ili bar tako kazu ) ili ih ne kupuju tamo ( ukoliko ih dobiju ). S obzirom da je stav AAC da se restrikcija sprovodi dok se ne dostigne zeljena kilaza ( a minimum 4 nedelje ), nije cudo sto preporucuju dodatke ishrani ( zamislite koliko vremena treba da se skine 30-40 kg ). U grupu povremeno svracaju dva momka,nutricionisti u AAC, zenice ih nazivaju doktorima ali ja nisam sigurna da li su . Oni se ne izjasnjavaju. Oni naglasavaju da se suplementi ne uzimaju na svoju ruku. Inace, vecina zena u grupi samostalno sprovodi svoju ishranu .
      Ne pisem ovo radi odbrane ili osude bilo koga, ovo je samo moj stav.
      Inace, originalna hrono ishrana po Dr.Delabosu , koji je i tvorac iste, je drugacija. U njoj se jede voce ili crna cokolada za uzinu a onda se preporucuje slabija vecera ili preskakanje iste, sto je po meni bolje. Da li si mozda istrazivala Hrono po Delabosu, Moo ?
      Inace, kao sto ti rece da volis UH, ja ih volim, hleb narocito, tako da nije cudo sto sam se odlucila bas za ovo. Jos kad vam kazu “jedes koliko hoces a mrsas “, ima li vece srece ! No, na zalost ili na srecu, ne mogu da pratim, pa se preispitujem.

      Pozdrav

     • Hmmmmm, stala sam, na pocetku, na zalost 🙁 . Zato sam se i ukljucila u diskusiju, jer sam se apsolutno prepoznala u pismu tvoje kume. Deprimirana, razocarana, nezadovoljna….
      Od hrono ishrane sam odustala, iako poznajem mnoge kojima je uspelo, meni ocigledno ne prija taj nacin ishrane.
      Tako da, za sada…..

     • Muke po porodu :-D on

      Ma ovo je smiješno a Boga mi i bezobrazno! Mooshema ovi su čini mi se gori i od Herbalife-a? Kod nas ih u BiH čini mi se nema?! Kakav je to jadan nutricionista koji propisuje ovoliko dodatnih preparata “zdravom” načinu ishrane??

 16. Da li ce nekad ljudi zapamtiti da za svakog nije isti “lek”. A i ako je isti, onda nije isti u istom trenutku..Tesko cemo zapamtiti… Treba prvo probati, pa osluskivati, pa eksperimentisati… Meni recimo nikad lakse da smrsam… uradim neki Low carb, spustim se ispod 50uh , i to posle treninga i kilaza spada jako brzo..ali nekom je 50 mnogo, a nekom je 150 uh malo…zavisi i ko sta radi, kako se trosi… neko ce masu da dobije od mnogo mleka, neko od MALO hidrata.. nije svaciji organizam isti.. i ona se menja godinama.. sto nas je “radilo sa 30 mozda nece sa 33….”Za mrsavljenje je pored znanja potrebna volja… znanje naravno, ali to znanje treba da predje u licno SAZNANJE….putem pokusaja i pogreski…
  Ali licno su mi smesne te Hrono sijete Atkins UN.. i sve neki nazivi…. to mi je sve neko da se pare uzmu.. i sam AEROBIK je nastao kad su se skupili treneri i rekli, nesto sto cemo naplacivati ne mozemo nazivati skakanjem :D…nego lepo upakuju….
  I jos nesto.. malo je potrebno… ljudi samo 30 % da izmene ishranu, doci ce na 70-80% rezultata… ako deset stvari treba da se drzimo, ti probaj sa 3-4, koje te nece opetrecivati…(izbaci testo, smanji obroke, regulisi veceru i pij vodu).. recimo….i rezultati ne mogu da ne dodju, a frustracija je izbegnuta…

  • Kad bi ljudi zaista znalo koliko je stvarno malo potrebno.
   Ali, ljudi ne veruju sebi, pre svega, jer su se zaglavili s viškom kilograma, i zvuči im lakše da se oslone na neku praksu koja je, kao, mnogima dala dobre rezultate. Kao da ima neke posebne tajne.

   A nema. tajna je to: male promene koje konačno naprave veliku razliku.

 17. Pa mora covjek imati i malo zdravog razuma. Prije nekih mjesec dva procitam ja sve o ovoj HI i skontam da nema teorije da ja koja jedan dan radim od 7 do 2 pa jedan od 12 do 3 i jednom u dvije sedmice od 7 do 5 a uleti mi povremeno ponesto i privatno, pa jednom mjesecno iz daleka putujem u NS … eto jel moram da zavrsim da bi svakome ko ima slican (ne)postojeci rezim zivota bilo jasno da ovo ne moze da pali 100% kao sto na siteu i u knjizi te Ane pise … Zamislite se ljudi, procitajte i dobre i lose strane, nemojte odmah paljbu osipati, super da imamo i negativnu stranu svega u zivotu.

 18. Citajuci Jelenin tekst prepoznala sam svoj problem od pre nekoliko godina. Kilogrami su se nakupili i sta sada? Nutricionista, inace dr nauka, mi je dao dijetu 1500 cal. Jede se 6x, u sustini navedena dijeta je bila kombinacija protein zivotinjskog porekla. Uz svu moju ozbiljnost i pridrzavanje rezultatisu bili jedva primetni. Da sve bude jos gore, počeli sui problem sa varenjem, nadutost, otecenost zglobova od nakupljanja tecnosti.
  Teglila sam svoje kilograme, dok nisam otkrila da su u skorije vreme, sva istraživanja na polju ishrane jednoglasna da je proteinska ishrana, zbog nakupljanja toksina u organizmu, ne samo skodljiva nego i uzrocnik degenerativnih bolesti i karcinoma.
  Prešla sam na ishranu vocem i povrcem, bez mleka i mlecnih proizvoda i mesa naravno. Kilogrami su nestali, nisam osecala glad i danas sam kao sto kazu “sita i vitka”.
  Ne želim da osporavam gore navedenog dr nutricionistu, ali vremena i saznanja se menjaju i ako danas neko propagira hrono ishranu pored svega sto se zna o tome, pitam se kolike ce biti posledice na duze staze.

 19. Tekst gore je odlican ma genijalan :)))

  u vezi proteina , da kazem nesto , ne znam da li ce biti od neke koristi ali u tom pravcu mi je namera

  Ja sam misljenja da i te kako postoi taj Proteinski Mit . Od toga da su nam jaaako potrebni proteini (meso,sir,mlecne preradjevine,mleko) inace bi bili sa losim zdravljem… do toga da za zdravo telo potrebno je 60% proteina u ishrani..

  Proteinski mit ima svoju industrijsku pozadinu a i vazan je istorijski kontekst.
  U 50tim godinama, bilo je puno gladnih, nije bilo tako jednostavno nahraniti -pogotovo decu pa kako se industrija razvijala i medicina je isla u tom nekom pravcu.

  Proteini zapravo belancevine , u toj formi > meso,sir,mleko su vec izgradjeni blokovi aminokiselina dakle protein(belancevina) . Na nasem govornom podrucju smo za proteine govorili belancevine ali danas je ‘protein’ nekako usao pa znate na sta mislim.

  Organizmu je potrebno dosta energije i rada da razgradi proteinski blok zivotinjskog porekla (jer mikroskopski je veci od naseg i nase telo ne moze da ga direktno iskoristi)… pa tako proteinski blokovi razlazu se na aminokiseline i nase telo onda koristi ih da izgradi protein u misicnim tkivima …

  Zbog toga je i taj osecaj sitosti kad jedemo meso,sireve… ali, u procesu razgradjivanja ima puno otpadnog materijala, povisava se uric kiselina, vuce kalcium iz kostiju …

  Kako je medicina otisla da igra ovu igru , sami lekari zaboravljaju da nase telo od aminokiselina sasvim normalno i efikasno izgradjuju protein!

  E sad, problem br 1 , tako smo svi usli u neki “lifestyle” da jako raznovrsnu ishranu retko ko praktikuje… (a to je potrebno da bi smo imali sve aminokiseline dnevno) plus, niko te ne bombarduje dnevno sa reklamama kako trebas jesti patlidjan,ciklu,rotkvice,itd itd. ali dusu ti izvade sa ovakvim onakvim jogurtom,puterom,mlekom,salamom,prsutom..

  Problem br 2 je to sto proteinske dijete su zaista efikasne.

  Prvo , kad si na proteinskoj dijeti , znaci iskljucivo namirnice ziv.porekla a ugljeni hidrati maksimum 5-6grama dnevno , telo da bi preradilo toliki protein treba mu gorivo. Kako nema secera (uglj.hidrati kao i brzi secer) onda telo ulazi u tu fazu ketoze i koristi masti kao energiju . Na taj nacin, svakog dana, telu je potrebno poprilicno energije a ti ne dajes uopste uglj.hidrata/secera onda telo samo “vadi masnocu” i na taj nacin dobija potrebno gorivo za rad (prerada proteina i dr.funkcije)

  Uz ovo, najvazniji moment je insulin. Jos u prvoj god. fakulteta medicine uci se da insulin je magacioner onaj koji skladira secere,masnoce . Sa 5-6gr dnevno uglj.hidrata , insulin uopste ne reagira dakle “u mirovini je” i zbog toga mozes jesti masnoce koliko zelis , recimo kilogram masnoce mozes da pojedes ali nista od toga nece biti skladirano u rezervu i slicno.

  Dakle, proteinske dijete i nacin zivota su efikasni jer dolazimo relativno lako do gubljenja viska masnoce kao i odrazavanje iste.

  Mislim da ukoliko neko zeli da skine 25kg i ode na proteinsku dijetu 30dana , da nije strasno (naravno ne preterivati unosenjem proteina i masnoca kao sto neki rade) jer na ovaj nacin skinuce puno kg masnoca ,dobice energiju (jer laksi si) i uostalom mesec dana ishrane nekog debelog koji jesce ionako tu istu kolicnu proteina dnevno samo sto ce to isto zaliti sa tonom pomfrita,keksa,sokova.. opasnost je minimalna . Naravno, ta proteinska dijeta koja traje recimo 30ak dana , i gubitak kg trebaju da posluze osobi da kad se vrati na raznovrsnoj ishrani , ne pravi iste greske kao prethodno ,isto trpanje svacega u sebe i da mozda otarasi se nekih losih navika ili zavisnosti .

  Licno isprobala sam sve ovo i buduci da sam covek koji stvarno ne voli namirnice ziv.porekla bilo mi je jakooo tesko i radje bih jela 30dana samo mrkve nego proteine. Ali za one koji nemaju taj problem , ipak, je bolje otici i na proteinsku dijetu nego cekati da se desi neko cudo . 🙂

 20. Ako jednom coveku nesto prija, a drugom ne, potpuno je normalno i razumljivo. Ne mogu da shvatim ljude koji bi se raspravljali do iznemoglosti, pritom ne uzimaju u obzir razlicitosti. Sto se tice organizacije, zena je nabrojala samo neke od obaveza koje je imala u toku dana. Imala je sigurno jos mnogo drugih (kao i mnoge zene majke) i potpuno razumem sto se iscrpila i pogubila. Odlican tekst, kao i obicno…

 21. Pingback: Može li se preterati s proteinima? I zašto može. | MOOSHEMA

 22. Moram da kazem da se apsolutno ne slazem. Moja mama i tetka koje imaju 60 godina i godinama se bore sa kilazom su skinule svaka po 10 kg za neka 3 meseca otprilike, ne mogu bas reci da sam brojala, ali vise od toga nije proslo. Nisu isle u hrono centar, vec su sa interneta skinule hrono ishranu, takodje, nisu se pridrzavale onog restriktivnog perioda i svaki 5. 6. dan su pojele neku vocku ili nesto slatko oko 6 popodne. Svako jutro su pile neki biljni caj 15 min do pola sata pre dorucka. Uglavnom su jele za dorucak (mama jecmene, tetka zobene) pahuljice sa mlevenim lanom i kiselim mlekom (jecmene su mnogoo ukusnije, bar meni), a ponekad i neki sendvic uz salatu od svezeg povrca. Rucali smo ili meso ili ribu sa povrcem, krompir su izbacile skoro skroz, supe i corbice od povrca jele su se svaki dan uz rucak. Veceru su nekad preskakale, a nekad jele povrce sa mladim sirom ili ako ostane meso od rucka ali uglavnom povrce ili povrcna corbica od rucka. Dorucak izmedju 8 i 10, rucak oko 3, nekad 4, vockica ili nesto slatko, kako sam rekla ne svaki dan vec ponekad oko 6, i vecera da se pojede do 9 uvece. Nije im predstavljalo problem. Kafu su izbacile, i smatram da kafa sa bilo kakvim mlekom naduvava stomak, ogromne kolicine mesa kako sam i navela uopste nisu neophodne, moze i riba moze i povrce ili jaja. Tunjevina sama po sebi za veceru…treba joj vremena da se svari, i uopste sve iz konzerve nije bas nazdravlje po meni ali ponekad ok. Kada ste dugo pusac pa prestanete, problem sa probavom i naduvavanje je sasvim normalna stvar neko vreme, sto mogu reci iz licnog iskustva, tu npr laneno seme mleveno ili u komadu natopljeno kiselim mlekom jako pomaze. Kravlje mleko se zaista tesko vari, krompir, grasak, pasulj, sve je to teska hrana i smanjiti te namirnice je sigurno dobra stvar. A menopauza sama po sebi je sok za organizam. Tako da, sa moje strane sve pohvale za hrono ishranu, jer je ne smatram dijetom, vec samo malo korigovanje koje puno znaci. Inace i mama i tetka su imale povisen holesterol i secer, sada ima je, da kucnem u drvo, krvna slika savrsena. Dobro je i uzimati po kasiku kokosovog ulja, za povecavanje dobrog holesterola, ako se ne unose dobre masti ishranom. I dan danas su zadrzale naviku da doruckuju, s tim sto sad za rucak ubaci se i poneki sos uz meso ili ribu, prave se kroketi od tikvica i sl, a vecera kako kad, kad su gladne jedu, kad nisu onda preskacu i nisu se ugojile ni kg.

  • Zdravo Ksenija,

   pa, nisi jedina, srećom, koja zna nekoga da mu je hrono uspeo.
   ovo nije tekst o tome, da ovo nije dijeta ni za koga.
   ovo je ispovedni tekst o slučaju kada je to bio horor.

   • Znam znam, ne bunim se, samo ostavljam komentar :). Svi smo mi razliciti kako psihicki tako i fizicki, ne bi ni valjalo da je drugacije :).

   • Citajuci ovaj Vas blog, sve vise dolazim do zakljucka da je skoro svaki tekst neka vrsta kritike na nesto, nekog… Opet kazem, skoro svaki, ne i svaki tekst. I ovo je kako rekoste “ispovedni tekst o slucaju kada je to bio horor”. Kao i slucaj tamo neke bake koja umalo nije umrla od Tonus hleba ili opet tamo neka moja je probala ovo, a Vi ste uvek tu “dobra vila” da to i prepricate. Da li biste bili spremni, kada biste u razgovoru sa Vasim nekim poznanikom, dosli do price o hrono raju istu i objavili ili bi cak potvrdili ono staro pravilo sa ovih prostora da se neciji uspeh ne prasta. Pa makar to bila i tamo neka FB grupa o hrono ishrani od skoro 100000 pratilaca koja je zaista smesna u odnosu na onih Vasih 10-ak hiljada. Hvala na odgovoru koji verovatno necu ni dobiti, a mozda cak ovo sve ne bude objavljeno.

 23. A inace meni najgora dijeta, je UN, probala sam i izdrzala 4 dana. Posle dorucka mi je bilo strasno muka, jer ne mogu voce na prazan stomak, kad dodjem do vecere nije mi bilo do zivota, jer mi je toliko pao pritisak i bolela glava ta cetiri dana da sam jedva iz kreveta ustajala.

  • Vidiš, ja se najbolje osećam ako ujutru jedem voće. Bilo da je samo voćka ili dve, bilo da je, na primer, voćna salata prelivena jogurtom, sa iseckanim bademom i lanenim semenom, malo cimeta… ja sam od toga sita više sati i prepuna elana i energije.

   Kada ujutru jedem jaja, naduvam se i gladna sam već za sat vremena.

   Iz ovoga možda možeš da zaključiš i zašto je ovaj test bitan: ne odgovara sve svakome. Dobro je reći javno, jer ima na stotine žena kojima ovaj stil ishrane nije odogovarao, ali su sebi prebacivale da one imaju kvar, jer tolikim ljudima, eto, uspeva. Zato je važan, te žene sebi treba da oproste i da uvide da nije bila njihova krivica, već samo “loš brak i trajno neslaganje karaktera” ;-))

   PS. Nije UN dijeta (kao dijeta Ujedinjenih nacija) već kao UNdiet, nešto kao nedijeta.

   • naravno, sve je to ok, ja sam samo htela da dodam, da eto moja mama i tetka se nisu strikno pridrzavale, jer mislim da je u zivotu jako tesko striktno se pridrzavati bilo cega i praviti planove po satnici, jer jednostavno to ne moze da uspe. Uvek se nesto izjalovi, negde mora da se ode, uspavas se… Tako i za sve te dijete, koja god da nekom odgovara ili ne odgovara, svako treba sebi da je prilagodi, pojede cokoladicu, baren krompir ili sta god ako mu se bas bas jede. Treba biti umeren naravno, ali ne opterecivati se i vremenom ce sve na svoje doci. I nikad necu zaboraviti jednu pricu, oko ostavljanja pusenja, sto mi je moj drug pricao jos pre par godina. Njegova profesorka iz srednje skole, bila je pod stresom, razvod deca, posao, sve je sastavilo i dosla je u kontakt sa jednim tibetanskim guruom koji je povremeno dolazio da li u BG ili NS nisam bas sigurna, u svakom slucaju on je pobornik meditiranja, zdrave ishrane, ko i vecina njih, sa njom je radio, pomogao joj da se oslobodi stresa naucio da meditira i vezba, ali odmah na pocetku rekao da nikako ne ostavlja cigarete, dok ne pocnu zaista da joj smetaju, jer je to strasan sok za organizam.

 24. I zaboravila sam joj nesto, pa necu vise da davim. Po mom misljenju, testovi intolerancije na hranu… su bacanje para….Svako moze da zakljuci sam sta mu prija a sta ne, koja hrana mu je teska i posle se uslogira i ubije mu svu energiju kad je pojede.

  • Slažem se Ksenija sa svime što si napisala. Kao da si opisala moju ishranu 🙂 Nisam ni znala da to predstavlja nekakvu dijetu, jednostavno do toga sam došla polako, izbacujući godinama ono što mom organizmu ne odgovara i uvodeći ono što mi paše. Htela sam da se ne gojim, da sam zdrava i da ne ostajem bez energije. Slušaš svoj organizam i hraniš se kako ti u tom momentu prija. Menjaš kad nešto ne odgovara i ubaciš fizičku aktivnost, makar samo šetnju, bicikl i plivanje. Boravak na svežem vazduhu i aktivnost su ključni, voda, a sad ishrana svako po svom.. Pozdrav!

 25. Prvo što moram da kažem je HVALA što postojiš i još VELIKO HVALA tvojoj kumi na tekstu.
  I ja sam na žalost prošla kroz veoma sličnu situaciju.Nekako sam skupila novac za pregled plus za put do Novog Sada,dobila identicne instrukcije i hrpu nekih suplemenata,koje sam debelo platila.
  Tada sam imala 72kg,a danas 3 meseca od pregleda imam bar 5-6kg VIŠE.
  Stomak mi je kao u 6mesecu trudnoce,butine i zadnjica da ne spominjem,a celulit-GROZNO.Imam osećaj da mi koža puca od širenja,uveče kad legnem kao da mi nešto mili po telu…
  Ostale su mi dve trenerke koje mogu da obučem i to je to.
  Sad kad sam pročitala ovaj tekst,stvarno sam dobila volju da krenem izpočetka ali nekim drugim putem,a da ovo zakopam i da se više nikad ne setim.
  Mislila sam da sam propustila sve vozove,za koji dan punim 41.,ali vidim da nije tako(Moo hvala i za to).
  Krenula sam danas,PROMENI ŽIVOT ZA 30 DANA -NULTI DAN.
  Jedini mi je problem što u gradu nema personalnih trenera po teretanama.Tačnije u dve u kojima sam bila. Još preciznije u jednoj imaju,ali je zauzet.
  Ako imaš savet za početnike(u pravom smislu te reči),bez kondicije,bila bih ti zahvalna.
  Veliki pozdrav

  • Draga Kanona, naravno da vozovi nisu prošli (znam, i ja sam u jednom trenutku verovala da jesu). 41? pa ti si klinka! :-)))

   Javi mi se na mooshema at gmail.com, da vidimo za te treninge.

 26. Postovana Mooshemo,
  Nisam uspela da iscitam sve komentare, vidim da je bilo dosta polemike. Izuzetno postujem tvoje blogove, kao i osmisljeni programa 30! Nije mi se dopala ispovest, i mislim da previse agresivno napada principe hrono ishrane. Odmah da se ogradim, nisam na rezimu hrono ishrane. Ono sto mogu da ti kazem je da i tvoj program ima period restrikcije koji traje 30 dana, samo sto se ne zove tako. I tu se odricemo zitarica, testenina, skroba. Dorucak u tvom programu je po mom misljenju suvise slab. Barem u tih prvih mesec dana. Ako cu ceo dan da budem gladna zbog slabog dorucka sa rizikom da se naklopam uvece, nista od toga. U stvari sam skontala da je idealno iskombinovati tvoj program sa rezimom hrono ishrane. To je moj trip i necu da detaljisem. I sama si rekla da ako nam ono tvoje ne odgovara mi smislimo nesto sami. 🙂 I Imas zaista dobre savete. Poenta price je da svakome drugacije odgovara, a porijateljica iz ispovesti jeste malo neporganizovana. Znas kako, i meni je tesko da ustanem rano ujutru, ali dovoljno je 20 min ranije nego inace. Sidjes 4 stanice ranije pre posla, ispesacis i ceo dan si kao leptir. 🙂 Inace sam ljubitelj veznbanja i krajnja mi je nebuloza NEVEZBANJe u hronu.. Eto tako. To je moje misljenje (smajli koji drzi buket ruza) :*

 27. Natashka on

  Poštovana Mooshemo,
  Zaista sam oduševljena tekstom! Duhovito je i inteligentno napisan! Slične su muke i mene mučile jednom kad probah hrono ishranu! O centru, suplementima, cenama, ne bih ni da pišem! Nisu dostojni! Mene je ubijalo to obavezno meso za ručak, obavezni “laki proteini” za večeru! Šta je “lakše” za večeru od najobičnije salate? I ta ludačka diktatura vremena! Mislim da se ovog načina ishrane mogu pridržavati samo žene koje nemaju drugih obaveza do da se bave sobom i svojom ishranom! Jedno vreme sam bila i član grupe “Hrono ishrana bez cenzure”! Tamo su u početku žene objavljivale svoja iskustva i fotografije jelovnika, no vremenom je ta grupa postala sve samo ne ovo “bez cenzure”! Administratorke (koje verovatno dobijaju novac od AAC za svoj rad) su vrlo napadne, arogantne, moram reći i proste jer napadaju svakog ko se ne slaže sa njihovim stavovima, ko bilo šta kaže protiv ove ishrane… Ne samo da cenzuriše, već brišu i postove, izbacuju iz grupe čak i na opasku kako je ovo skup način ishrane! U jednom trenutku sam bila svedok opšteg, grupnog ismevanja svih onih koji bi izjavili da nemaju dovoljno novca za ovakakav način ishrane! U zemlji Srbiji! No, žene ko žene, skupile se oko njih u nadi da će im one dati čudotvorni lek i pretvoriti ih u sve ono o čemu sanjaju! Šteta što Domanović, Nušić i Sterija nisu u toj grupi! Svako ko imalo zna o ishrani je svestan činjenice koliko je glupo gurati proteine na uštrb, recimo, voća, koje je u restriktivnoj fazi ove ishrane ( a najmanje 28 dana) zabranjeno! No, kad dođu zla vremena, jave se čudotvorci, nadrilekari i proroci, te za njima krenu horde onih što imaju zaslepljene oči pune nade…

  • Forumi i grupe za podršku koje su “official”, tj. organizuje ih zainteresovana strana (prodavac usluge ili robe) vode se po strogo kontrolisanim pravilima ka strogo kontrolisanim ciljevima koji idu u korist “sponzora”, tj. zaintereosvane strane. To je najobičniji biznis i najobičnija vrsta marketinga, koja treba da izgleda kao da je prirodna i spontana, ali je najmanje to.

   U svakoj takvoj grupi bi se dogodilo to da se obeshrabri kritika ili da se takvi članovi udaljuju. Takođe, u takvim grupama uvek postoje marionete, ljudi čiji zadatak je da pozitivno govore o tom proizvodu ili usluzi, i da napadaju komentarima one koji daju drugačije mišljenje. Dakako, u takvim grupama postoje i oni koji iz ličnog iskustva mogu da kažu nešto dobro o tom proizvodu ili usluzi i iskreno podržavaju to, i takvi članovi se ohrabruju, promovišu od strane moderatora i marioneta, tako da zajednica okupljena tu veoma brzo stiče utisak da je taj proizvod ili usluga dobar/dobra.

   Takve grupe ili teme na forumima često izgledaju kao da su sponotano nastale, kao grupe za podršku, ali to najčešće nije slučaj već samo još jedan oblik ciljanog marketinga.

   Tako da svoje iskustvo u takvoj jednoj grupi nemoj da shvatiš lično. Nečiji posao je bio da te obeshrabri i tvoj glas uguši, jer ne ideš na ruku cilju sponzora grupe.

 28. Draga Moo,
  slučajno naletih na ovaj blog i moram reći da sam oduševljena-sve na jednom mjestu, inspirativno, iskreno.. Spremajući ispite na poslijediplomskom (uz posao i klince)-dakako da je to bio noćni rad, natukla sam u manje od godinu dana 12 kg . Kile sam sredila nedavno, prilično sam zadovoljna. Princip prehrane upravo kakav preporučaš, otprilike LCHF temeljen na knjizi Anite Šupe (Istine i laži o hrani). Ljudi ne vjeruju da sam jela špek i čvarke i tonu povrća, isključivo na svinjskoj masti pečem (ozbiljno!), na nikakvim drugim uljima. Žličicu-dvije kokosovog ulja dnevno ako bi bila neka frke (razmutila bih u kavi) i kile su se zaista topile. Srećom, shavtila sam da imam neki oblik intolerancije na gluten (premda nije i nalazima potvrđen) tako da apsolutno ništa brašnasto ne jedem-čak niti proizvode s bezglutenskim brašnom. No, sljedeći korak mi je aktiviranje mišića- prilično zgodne savjete sam pronašla na ovom blogu i hvala za to:) Ne nedostaje motivacije ali kao ful zapsolenoj majci dvoje predškolaraca i nekim mojim tečajevima itd.. ne uspijevam ”iskopat” rupu u danu za sport.. Evo, toliko od mene, imala sam potrebu prokomentirati blog jer je , barem meni osobno, vrlo zanimljiv i motivirajuć. Puno pozdrava iz Zagreba:)

 29. Svaka čast za tekst. Jako je poučan i duhovit. Nešto slično sam i sama doživela sa drugačijim režimom proteinske ishrane, koji je doveo do toga da mi se meso smučilo, nisam mogla očima da ga gledam a kamoli jedem, što je dovelo do ručkanja testa, pica, kolača, voća (svega što je bilo zabranjeno) i tako vratih sve izgubljene kilograme, plus dobih četiri kilograma više, čime sam opet oborila sopstveni rekord maksimalne težine. Posle svake dijete ja sam sve deblja. Konačno sam odrasla i shvatila ono što ljudi uporno govore – da nijedna dijeta nije dobra, već da svaka na neki način šteti organizmu i usporava metabolizam. Ključ je u fizičkoj aktivnosti i umerenosti u jelu i piću.

  Veliki pozdrav i keep up with the good work! 🙂

 30. Svetlana on

  OVAJ KOMENTAR JE U CELOSTI IZBRISAN, JER JE OČIGLEDNO NARUČEN.

  Da bi Svetlana znala kako to ide s privatnim blogovima ubuduće: komentari koji sadrže lične uvrede, kvalifikacije, ali i komercijalne linkove, neće biti pušteni na ovom blogu.

  Svetlana, pozdravite naručioca ovog komentara i kažite mu da je moja kuma dobro, a da se podaci o mojoj stručnoj spremi nalaze na više mesta na ovom blogu, čisto da znate, “pošto savetujem i kritikujem”.

  Pozdrav!
  “g-đa Mooshema”

 31. Otvorenog uma pratim sve sto mogu da pronadjem o zdravoj ishrani i nacinu zivota uopste. izmedju ostalog, probala sam i hrono prosle godine. Kilograme jesam skinula, ali mi se na moje iznenadjenje povecao ukupan holesterol koji nikada nisam imala povisen. Imala sam uvek problem odnosa dobrog i loseg holesterola (dobar uvek nizi los uvek povisen). Ukupan mi je uvek bio dobar, trigliceridi takodje. Ovom ishranom sam pokusala da popravim odnos HDL i LDL, u okviru dobrog ukupnog holesterola, ali sam povecala i njega. Da li je to zbog velikog unosa proteina i sta mi je ciniti?

 32. Imam i ja svoje iskustvo i sa Hrono, a i nekad davno sa Atkinsom. Zapravo, sad kad se setim, imala sam vrlo slicne simptome. Naime, Atkinsa sam drzala sa 17 god, bila sam potpuno zdrava i bez ikakvih tegoba, ali mi je energija bila na nultom nivou. Dosta stvari sam i zaboravila od tada, ali svejedno mi ni nije cilj da pisem sad o tome, vec o Hrono iskustvu.

  Imam 26 godina, pocela sam Hrono krajem proleca i drzala oko dva meseca… mozda i duze. Sve vreme sam sve pratila veoma pomno i pridrzavala se svih satnica i rasporeda, istrcavala sa posla da kupim mesni rucak, mesila do 2 h ujutru razne vrste “dozvoljenih” hlebova i peciva, pita i palacinki za dorucak narednog dana.

  Sve to mi je delovalo super (pogotovo sto mi je testo omiljena namirnica) i okej sam se osecala, prvih dve nedelje. Onda su pocele tegobe: nakon dorucka sam imala uzasnu potrebu da spavam, iako sam na poslu u to vreme; koncentracija mi je bila ravna nuli, zaboravljala sam najbanalnije stvari, svakodnevne; osecala sam svakodnevnu nadutost i imala sam gasove, kao i opstipaciju; menstruacija mi je kasnila (sto se nikad nije desilo jer imam redovne godinama unazad); posle posla bih BUKVALNO prelezala ceo dan, gledajuci tv; nisam imala volju ni za cim i bila sam duboko depresivna – ukratko – bila sam mrtva dva meseca, bas kao i tvoja kuma Jelena.

  Otisla sam na prvu kontrolu posle mesec dana – kazu sve je to normalno, uzmi Mg (bas jedan odredjeni americki koji kosta preko 1.500 din po kutiji koja je za otprilike mesec dana), uzmi (isto neki americki {da se razumemo – nemam problem sto je americki}) suplement za ciscenje jetre od masti (mojim laičkim jezikom receno), i pij svaki dan probiotike. Sve sam uradila kako mi je receno i nastavila, ali sad vec sa mnogo manje volje nego posle prvog pregleda. Ako bi se bilo ko iole normalan zapitao, shvatio bi da ako je neka ishrana dobra – nece ti trebati ni jedan jedini suplement. A oni ih nasiroko preporucuju jer se ocigledno bez njih ne funkcionise.

  Nekad sam krpila svaki dinar da bih imala proteinske rucke i vecere, jer ti se neminovno smuci da jedes za veceru svaki dan belanca i tikvice (krastavac ne volim, a zeleno povrce dolazi u obzir za veceru), a jedes ih jer su ti se prethodno smucile sve vrste mesa i ribe i ostalog povrca. Pocela sam da imam ogromnu zelju za vocem, sto u zivotu nisam imala jer ga nikad nisam jela u normalnim, vec samo smanjenim kolicinama. Cak i veoma retko.
  To sam isto spomenula na kontroli, rekose mi da mogu da uvedem poneku vocku, jer su mi rezultati skinutih masti bili jako dobri. Naime, skinula sam 3 kg telesne mase i 5 kg masti za mesec dana (svi su mi hvalili moj dobar rezultat u centru), ali ja sam se ocajno osecala, jer mi se stomak uopste nije smanjivao, a tu mi je najvise masti naskladisteno. (Da napomenem, u startu sam trebala da izgubim 20 kg masti.)

  Nakon dva meseca Hrono ishrane, pocela sam da jedem sve zivo, i sto sam jela pre Hrono i sto nikad u zivotu nisam imala potrebu da jedem, samo da nadomestim svu onu glad koju sam osecala pocevsi od podneva do kraja dana. Nije bas tako dramaticno bilo, ali u odnosu na Hrono rezim, ipak jeste.
  Pratila sam ja sve vreme njihovu FB stranicu i polako pocela u sebi da pljujem sve one koji su se bicevali zbog solje jogurta na dan umesto kiselog mleka, i nisam mogla da poverujem koje razmere je Hrono sekta dostigla. Da, sekta, jer mi je bilo nepojmljivo da se ljudi na kraju ispovedaju zbog kocke secera koju su stavili u kafu i mozda malo obicnog mleka, itd itd, a da ih oni drugi kude i grde na svim nivoima (cast izuzecima).

  Uglavnom, prodje sve to, ja zaboravim sve ove stvari i pre 3 dana odlucim da opet pocnem, jer, vazno je dici se uvek, jel? I nastavim, i juce pojedem za rucak salatu od 500 din jer sam se lose organizovala pa mi je to ostala jedina opcija. Sednem da vidim sta ima na grupi, kad ono bas ovaj tekst, neko postovao. Udjem, procitam…… i setim se SVIH stvari koje su mi desavale i zbog kojih sam prekinula i tada, setim se potrosenog novca i vremena (pritom, napominjem, imam fiksno radno vreme, nemam decu i kucne ljubimce i koliko toliko bi trebalo da mogu da se organizujem za sve sto me ceka u jednom Hrono danu) i danas odlucim da prekinem sve to, svo mucenje, jer istina je da na razlicite ljude deluje razlicito, jer smo fakat svi individua za sebe.

  Jos jedna stvar… Sto se tice njihovih famoznih aparata… ne verujem ni u jedan u njih vise nego sto verujem u obicnu kucnu digitalnu vagu koja pokazuje procenat masti i misica, a aparat za intoleranciju necu ni da komentarisem jer mislim da je smejurija.

  Izvinjavam se na predugackom komentaru, ali sam upravo olaksala dusu za sve sto me morilo vezano za “svetu” Hrono ishranu.

 33. Ovaj tekst govori o tvojoj neorganizovanosti i haoticnom zivotu, ne o nacinu ishrane, koji je zapravo zdrav.
  Malo vise kad bi se posvetila svojoj organizaciji, nasla bi neki unutrasnji mir i sklad, i ne bi zivela u haosu. A onda bi polako doslo i sve drugo na svoje mesto, kilaza, stres, umor….
  Pozdrav!

  • Ne žive svi striktno organizovanim životom, prva bih se ubila da znam kakav će mi biti svaki dan. Život je uglavnom nepredvidljiv, i ako mi uspeh dijete zavisi od toga da li ću da jedem u tačno zacrtan minut, neka hvala. Ljudi bez obaveza imaju svo vreme ovog sveta da sede kod kuće i kuvaju (i da se goje, pretpostavljam), dok oni koji rade i imaju decu ne mogu sve da postignu. Apsolutno sam sigurna u to. Nisu sve dijete dobre za svakoga.

 34. Tatjana Stanić on

  Draga moja Jelena. Mislim da je glavni problem što smo mi žene,boreći se za ravnopravnost,dobile obaveze a samim tim izgubile vreme za prave vrednosti. Drugo, problem je u našoj psihi,jer nismo naučile da volimo sebe i da prihvatimo sebe. A tebi hvala na duhovitosti i čestitam ti na velikom talentu koji mnogi u komentarima zanemaruju usredsredivši se na nevažan “problem”. S poštovanjem, TatjanaStanić,VMS

 35. Krajnje zanimljiv tekst iako malo prenaglasen za moj ukus, ali boze moj:D Iskreno bila sam sokirana saznanjem da nekom proteini mogu toliko da smetaju, ali to samo pokazuje koliko smo svi mi razliciti. Inace pobornik sam testiranja na intoleranciju uz pomoc uredjaja, mislim da se zove bio-nesto jer sam stvarno primetila da sam izbacivanjem iz ishrane namernica na koje navodno ili stvarno nisam tolerantna osetila boljitak. Stava sam da svako mora da osluskuje svoj organizam. Moj primer: dorucak sacinjen od celovitih zitarica i/ili voca ce me drzati sitom pola sata, dok salata sa tunjevinom i malo kuvane testenine satima. Toliko o nasim razlicitostima:)

 36. Kakva kuknjava na Hrono ishranu! Niko je nije terao da plati sve te analize i da se hrani tako. Nisam isla ni na jedan pregled, skinula Hrono ishrana knjigu sa neta i probala. Kada sam videla da mi odgovara nastavila sam. Sada shvatam da sam celog zivota pogresno kombinovala namirnice. Toliko mesa nikad nisam jela i necu, i ne mozete se ko pijan plota pridrzavati necega sto vam je neko rekao bez da ukljucite mozak a onda vam je ta osoba ili institucija kriva sto ne obracate paznju na to sto vam govori vase telo. Cak ni zvanicne preporuke svetske zdravstvene organizacije ne treba shvatiti bukvalno jer se baziraju na proseku a ne na individualnim preporukama, pa tako i sa Hrono ishranom. Onaj ko se nece potruditi da sam sebi skuva nesto zdravo i sto mu prija, taj neka pati. Lako je reci ne mogu, nemam uslova, napravite uslove! Ali nemojte ovako jednostrano pljuvati po nekom rezimu ishrane koji mnogima odgovara! Svaka ovakva prica, da bi imala kredibilitet mora biti ispricana sa vise aspekata!
  Zao mi je kume ali sledeci put pametnije i ne uzimati sve zdravo za gotovo.

 37. Мало се интересујем за хроно исхрану и налетим на овај текст. Волим да чујем две (или више) стране. Мало сам бацио поглед и на стране сајтове, мада је моје знање енглеског лоше (живео гугл-транслејт!). Прва ствар коју видех:
  Chrono Nutrition diet plan
  Eat the right aliment
  At the right moment
  In the correct quantities (based on your height)

  тј. количине хране се заснивају на висини!

  Ево један предлог за дневни мени:

  Ја сам 5,8 стопа (која је 176 цм), све моје количине ће бити заснована на 176 цм. Молимо Вас да погледате саветовао количинама да се онај који одговара своју висину.
  Доручак:
  2 кришке хлеба (75 грама за моју висину)
  1 супена кашика маслиновог уља или 10 грама маслаца
  Пуно сира (110 грама)
  Кафа или чај без шећера

  Ручак:
  Пуно меса:
  195 грама црвеног меса
  УВ 245 грама белог меса
  ИЛИ 215 грама сухомеснатих (саламе, кобасице …)
  ИЛИ 3/4 јаја [јаја треба јести само једном недељно]
  Скроб: пиринач, тестенине, чипс, кромпир … [4 супене кашике за мене]

  Поподневна ужина !!! (За све висине)
  Црна чоколада (мин 54% какао) или било какве ораха, ораси, итд ИЛИ маслинама
  Воце или суво воће или сок од поморанџе (100% притисне воће и пити пола литре)

  Динер:
  Пуно рибе [275 грама за моју висину !!!]
  Поврће [4 супене кашике опет за моју висину]

  Итд, итд…

  Нешто ми се чини да они који су саветовали Вашу куму, нешто погрешили, или су мало промашили неке основне принципе.

 38. Citajuci post Vase kume, gledala sam film u kojem sam ja glavna glumica 🙂
  Citajuci komentare samo sam potvrdila psihologiju sujete kod nekih: ne diraj mi u moje dobro jer ono mora svima da bude dobro i ne moze da bude lose.
  E pa moze.
  Probala sam sve carobne pilule, dijete i programe…osim moosheme 😀 – i dalje dam d-e-b-e-l-a
  Niako da mi dodje nulti dan.
  Lep pozdrav svima!

 39. Slučajno sam natrčala na ovaj tekst i moram da kažem da sam počela da čitam, posle pet rečenica odlučila da prestanem, skuvam kafu i sita se ismejem i nauživam! Pojedine sam delove pročitala više puta. Naravno da su neki opisi malo preterani, ali tekst je humorno obojen, a svaki humor podrazumeva preterivanje. Ja sam pokušala sa hrono ishranom i meni nije prijalo toliko mesa, silni proteini, bez voća sam se osećala užasno uskraćeno.
  Sve u svemu, hvala vam obema što ste mi ulepšale veče, godinu dana posle objavljivanja teksta 🙂

  • Hvala tebi na komentaru. Moja kuma je još luđa i duhovitija kada to čuješ uživo. Tako je i došlo do ovog teksta, pričala mi je svoje doživljaje, ja sam na pet minuta padala sa stolice od smeha. Onda sam je zamolila da to i napiše 🙂
   Inače, prava šteta što ona ne piše blog.

 40. Snežana M. on

  Pročitala sam duhovitu ispovest i većinu komentara… Mislim da su razni centri, pilule za mršavljenje, čajevi i sl. samo čisto uzimanje para. Ukoliko postoji mali višak kg, sve se reguliše promenom načina ishrane i fizičkom aktivnošću. Meni lično princip hrono ishrane odgovara u toj meri da se za doručak dobro najedem, za ručak uzmem isto koliko mi treba (jedino ne mešam UH i proteine, jedem ili jedno ili drugo sa puno sveže salate), večera mi više liči na obrok salatu (povrće sa lakim mesom ili sirom). Voće uzmem popodne, ako osetim glad. Suština je da mi se sviđa raspored obroka tj. imam satnicu i ne grickam ništa između. Jedem i grašak i pirinač, boraniju. Mešam sir i jaja i pijem jogurt. Svekar je tehnolog i kaže da između jogurta i kiselog mleka nema razlike u sastavu, jer je jogurt razmućeno kiselo mleko. A, to da mašina može da meri procenat masti i mišića mi je glupost. I da mora da se šeta pre doručka, ma hajde! Ne treba se ništa uzimati zdravo za gotovo, naše telo da znak kada je nešto dobro za njega, a kada ne. Meni više odgovara hrono ishrana, ali po Delabosu. Pozdrav!

 41. Zdravo svima,

  Čitajući tekst i komentare stekao sam utisak da je ovde dosta ljudi prelistalo knjigu Ane Gifing ili ju je čak i pročitalo, ali bez svesnosti o tome šta se za zapravo čita.

  Ovaj način ishrane ne podrazumeva povećan unos mesa (proteina) već je unos mesa ostaje nepromenjen u odnosu na raniju ishranu s tim što se hleb, krompir i sve ono što se jelo ranije uz meso menja sa enormno velikim porcijama salate, grilovanog povrća i drugim prilozma sličnog tipa.

  Teška grešaka ovde je tvrdnja da nije neophodno vežbati. Uh, treba proveriti taj hronocentar u NS. Hrono ishrana podrazumeva 3-4h sedmične pojačane fizičke aktivnosti za osobe ženskog pola (u knjizi se jasno kaže da usisavanje kuče i pranje sudova nisu pojaćana fizićka aktivnost). Na primer, brzi hod 6.5 km/h 4 puta nedeljno, najbolje ujutru na prazan stomak jer se najbrže aktiviraju masti.

  Evo jednog mog hrono dana (sa 107 kg spustio na 85kg za 4 meseca uz trening pre doručka).

  1. Ustajanje 6.45h (voda, voda sa limunom, zeleni čaj – kad se setim, krajnje fakultativno).

  2. Trening 8.00-9.30h (istezanje 30min, 1h – brzi hod na traci 6.5-7 km/h, uspon 4-6%, svake sedmice podizati brzinu i uspon).

  3. Doručak (najmrsniji sendvič ikada – meso, sir, salate razne, bez fabričkih mazalica, uz šolju od 3-4 dl kefira).

  4. Ručak 15h – regularna količina mesa 200-300g (kao i pre hrono ishrane – nema govora o povećanom unosu proteina) + prilog (umesto lepinje/krompira/pasulja/pirinča zamena mi je 200g grilovanog povrća/zelja/spanaća/blitve) + salata (cela glavica zelene salate/kupusa/4-5 paradajza).

  5. Večera 19-20h – kao ručak samo lakše meso (ako se jela svinjetina za ručak onda piletina uveče, ili piletina-riba) ili pak falafel zdravlje (mix salata + 4 kuglice falafela, da, stavim i humus pa nek ide život).
  NE MORA se čak ni jesti MESO za svaki obrok. Hrono ishrane se drži i moja devojka koja je VEGETERIJANKA.

  6. Voće, a samim tim i neophodne vitamine, unosim kroz ceđene sokove limun/narandža/grejpfrut (knjiga kaže da konzumiranjem ovih voćki u njihovom ceđenom obliku dobijate više benefita kroz ubrzavanje metabolizma nego što sama fruktoza iz njih remeti hrono pravila).

  7. Dodaci koji ubrzavaju metabolizam – đumbir, zeleni čaj (sa limunom ujutru umesto one mlake vode sa limunom), limun, nana, cimet, čili/ljuta paprika, mnogo vode, omega-3, (to je jedino što sam uzimao od suplemanta u farmaceutskom obliku, ipak je losos malo preskup za naše uslove), kari, biber, …

  Jedina moja zamerka ovom načinu ishrane što je mnogo skupa za naše uslove.

  Hrono pozdrav svima,

  • Nikola, broj 6: mnogima će laknuti 🙂
   (iako mene brka ceđeni sok, da se lišiš pulpe i vlakana. jesi li siguran da je baš tako bolje?)

   • Ćao,

    Aristotelsvski pristup i ovde. Što prođe kroz cediljku prošlo je. Bude tu pulpe i vlakana. Reč je o klasičnoj plastičnoj cediljki za limun. Ne puštam dodatno tečnost kroz sito cediljku. Definitivno nije bolje, ali je dovoljno dobro. 😉

    Dodao bih da je jasno svima koji su upućeni u ovaj način ishrane da moj primerak nema nikakve veze sa rwstriktivnom hrono ishranom. Zašto je to tako? Zato što je za držanje restrikcije neophodno ići kod hrono nutricioniste dok knjiga košta 50-100 dinara u prolazu na Terazijama.

    I ne, magični štapić ne postoji. Svaki vid ishrane koji za cilj ima smanjanje telesne težine radi po jednoj jedinoj formuli:

    ULAZ (energija u vidu hrane, kalorija) < IZLAZ (utrošak energije)

 42. Hej, hej, heeeej…evo mene hronasice sa 24 kilograma u minusu 🙂

  Godinu i po dana na hrono ishrani. Nije sve za svakoga. Ako neka ishrana meni pase, ne znaci da ce pasati iiiii npr. Mooshemi.

  Dajte…razliciti smo! I to je dobro jer ovaj svet bi onda bio jedno naporno i dosadno mesto za zivot, bez smeha i uzbudjenja 🙂

  Ljubi vas hronasica sa full porodicnim paketom (dete 2 godine, muz, svekrva i pas).

  Sve mozes kada hoces. Ostaje samo pitanje koliko jako nesto zelis?!

  P.S. prestala sam i pusiti 😉

 43. Mala Sosa on

  Tekst je odlican!! Slatko sam se nasmejala 🙂
  Zao mi doslo kume i svih stresova kroz koje je prosla…

  Ne razumem cemu ovolika ostrascenost hronasa i nehronasa?
  Svi se razlikujemo, nije sve za svakoga. Ako mi sami ne ulozimo vreme u upoznavanje svog organizma i shvatanje sta mu prija a sta ne, dzaba silni pregledi i saveti pravih ili tzv. lekara…
  Meni se definitivno cini da je kuma bila savetovana od nestrucnih lica i da je neminovno izostao individualni pristup. Nego, draga Mooshema, uzmi ti kumu pod svoje, ocigledno su tvoje instrukcije imale efekta 🙂
  Srecno kumi! A tebi sve najbolje u daljem radu 🙂
  Veliki pozdrav 🙂

 44. Draga Tanja, ova spontana i iskrena ispovest, duboko me je dirnula, (valjda što sam u njenoj priči pronašla sebe) i mada je većina istakla duhovitost priče, ja sam, moram priznati, plakala.Prepoznala sam muku kroz koju prolazi. Cigarete, višak kilograma, jurnjava, deca, osećaj krivice, i da se ovaj komentar ne bi sveo na prepričavanje, želim samo da kažem, da u životu svakog čoveka postoji momenat kada se otvaraju vrata onoga što zaista želimo i tada nam sve ide lako i od ruke. Zato priče o uspehu drugih nisu gotovi recepti koje primenjujemo, jer svako od nas je svet za sebe. Iznenađena sam da nutricionisti koji su joj prepisali režim ishrane, nisu uzeli u obzir njen stil života, ali naravno nisam začuđena.Da bi smo uspeli u nečemu, moramo imati tu jasnu odluku u sebi, unutar nas se mora, to nešto prelomiti, zar ne, Tanja?Najteže je menjati sebe.Nadam se da će ova iskričava žena pronaći taj momenat i od srca joj to želim.S obzirom na vreme obje ovog posta, možda ova priča već ima srećan kraj.Ja sam u ovom trenutku na početnoj tačci kada znam da ovako više ne mogu dalje, tako sam i došla do ovog teksta, Pozdrav svima!

 45. Ja skoro nisam procitala duhovitiji tekst,svaka Vam cast.Bukvalno sam padala od smeha zamisljajuci Jelenu-kraljicu,zarobljenu izmedju ludackog tempa stvaralackog zivota i zelje da prati teror hrono ishrane.
  Svako od nas moze bez hleba .slatkisa i sokova-pitanje je samo da li zeli.O tome da li nam smeta voce recicu samo da po svim istrazivanjima dolazimo da zakljucka Svedske Zdravstvene da je unos voca kao prvi obrok jedini odgovoran za pravilan rad mozga,pa samim tim i celog organizma iz tog centra moci.Mozak radi tada pravilno.ne dopusta celijama da postanu anaerobne tj. kancerogene.

 46. Hrono dijeta, kao i sve ostale, samim tim sto su DIJETA, a ne nacin novog zdravijeg zivota, bolje, zdravije ishrane, opustene ,prilagodjene nasim bioloskim potrebama, je promasaj. Vec i stalna upotreba reci REZIM ISHRANE, govori dovoljno, asocira na disciplinu, strogocu….Kao prvo ljudska vrsta ima svoj bioloski, od majke prirode , determinisan dnevni ciklus zivota od 3×8 sati. Prvih 8 krece od 4 ujutru do 12 pre podne i podrazumeva proces DETOKSIKACIJE organizma. Nas organizam je takvo savrsenstvo, posle kosmosa najvece, po meni, da ceo nas zivot, od prve sekunde do zadnje cini sve da nama bude bolje. Zato je taj proces detoksikacije i vazan i tada se ne unisi nista osim zivih , cedjenih sokova, laganog voca koje pomaze detoksikaciju i vodu ili cak nista. To je privremeno jutarnje gladovanje koje pomaze detoksikaciju, daje energiju…ili uneti iskljucivo ZIVU HRANU, Ovo prvo je dovoljno da pokaze koliko hrono dijeta sa obaveznim doruckom je cist promasaj, jer ujutru krecete da VARITE posle dorucka, a varenje je najzahtevniji proces u ljudskom organizmu. Tog momenta prestaje detoksikacija i sva energija odlazi na varenje. Drugih 8 sati je unos hrane ..moze sve bez mesanja zivotinjskih proteina i skroba, osim biljnih proteina i skroba koji mogu, ako bas mora. Trecih 8 sati krece od 20 casova , kad svi procesi varenja prestaju i krece proces reapsopcije svih hranljivih sastojaka u celije i bukvalno izgradnja organizma od onoga sto smo kroz hranu uneli. I to je cela filozofija ljudske ishrane. Postovanjem tog nacina ishrane organizam sam lagano oslobadja visak kalorija i uravnotezava se. Nazalost, prica o nacinima ishrane osim ovog , je totalni promasaj i samo oni koji se muce sa dijetama znaju koliki. Svi su sve vratili cim su prestali…dovoljan dokaz.

 47. Sandra Radenovic on

  Za 4 meseca bez UH sam skinula 43kg. God dana ukupno ih nisam jela, a imala sam snahe za troje male dece, 10km svaki dan trcanja u 4:30 ujutrji 2-3 ssata teretane uvece. Tako da je ova prica besmislena. Sad cekam 4-to dete i ugojila se jrsam ali znam sta cu kad krenem u obracun sa kilogramima.

  • Sandra, za 4 meseca skinuti 43kg je šok za organizam, a u cilju samo da smršam. Čak i ove fizičke aktivnosti da ste primenjivali i sa korišćenjem UH smršali bi, pa to je atak na telo. Priča je odlična i vrlo poučna, besmislena nimalo. No Vaš život , Vaš izbor. Znači ne slažem se , ali ko sam ja da dajem Vama smernice, toga sam svesna , ne morate ni odgovoriti. Nego, htedoh reći za Hrono. ja sam jedna od onih koja nije imala problema, ali , pročitala sam smernice i napravila svoje u skladu sa hrono smernicama te ne odstupajući, a prilagoditi sebi i dalo je lepe rezultate, 15kg za 3 meseca i osećala sam se odlično, bez odlaska nutricionisti pre toga, ali sam posle toga proverila krvu sliku, pritisak itd sve što je trebalo i rezultati su bili odlični, sve ok. Uporedo samnom neke drugarice iz grupe, koje su mi bila podrška kao i ja njima, imale su oscilacije , loše su se osećale u ovoj ishrani, imale glavobolju, nadustost , opada im je kosa ,ali su se trudile, međutim nisu postigle željene rezultate, neke su čak i odustale. Tako da se potpuno slažem se Mooshema da Hrono ishrana nije za svakoga, bez obzira i na pregled i konsultacije nutricioniste, koji u ovom slučaju nisu posao odradili savesno i do kraja. Nismo svi isti i organizam ne reaguje isto, to mora da se ima na umu i mišljenja sam da svako prema sebi treba da prilagodi šta god da radi. Svima sve najbolje želim u životu. Pozdrav

 48. Dr Ana Gifing je najobicniji plagijat i to moram da naglasim jako los. Ne mora se završiti medicinski fakultet da bi vam bilo jasno da je van svake pameti organizmu u potpunosti ukinuti voće i samo ga natrpavati mesom. Gospodin koji je uveo pojam hrono ishrane je dr Alen Delabo,a on ni jednog trenutka,čak ni za vreme restrikcije ne ukida ni mlečne proizvode,ni voće,ni crnu čokoladu. Zao mi je sto ljudi prolaze pakao sa dr Anom i odbacuju hrono ishranu kao lošu(i ja bih to isto uradila da sam primorana da se hranim kao lav u zoo vrtu),ali njena posrbljena varijanta jeste katastrofa za organizam i raspoloženje. Ja sam na originalno hrono ishrani,daklem po dr Delabo-u,ukratko hleb,stari punomastan sir i maslac za doručak,meso i neko skrobno povrće za ručak,crna čokolada i voće za užinu i ako sam gladna riba i zelena salata za veceru. Odlično se osećam,imam 58 kg i visoka sam 168, treniram umereno i glasam za hrono,ali u skladu sa vašim obavezama i naravno u originalnoj,a ne plagijatorskoj (pretvaram se u meso i brokoli) varijanti.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.