Elvita breakfast: ipak nedovoljno za obrok

17

Kad se nešto zove doručak i nalazi se u kesici, a izgleda kao keksić, može da deluje dvojako na ljude: da poveruju reklami i tekstu na ambalaži da je ovo zamena za doručak ili, da izazove podozorenje potrošača zbog tvrdnji koje potrošača dovode u zabludu.

Moja lična sumnja je bila da proizvod dovodi potrošače u zabludu, recimo, čitajući nov Zakon o zaštiti potrošača


 

Član 19.

Pod obmanjujućom poslovnom praksom, u smislu ovog zakona, smatra se poslovna praksa trgovca kojom navodi ili preti da navede potrošača da donese ekonomsku odluku koju inače ne bi doneo, tako što mu daje netačna obaveštenja ili stvaranjem opšteg utiska ili na drugi način, čak i kada su obaveštenja koja daje tačna, dovodi ili preti da dovede prosečnog potrošača u zabludu u pogledu:

 1. postojanja ili prirode proizvoda;
 2. osnovnih obeležja proizvoda, kao što su obeležja (…), očekivane rezultate upotrebe ili rezultate sprovedenih testova ili provera proizvoda;

 

ali i da moguće krši neke delove Zakona o oglašavanju, na primer, načelo istinitosti, ili da, možda oglasna poruka u ovom slučaju sadrži neistinite tvrdnje da proizvod ima pozitivan uticaj na zaštitu zdravlja.

U PR tekstu ovog proizvođača, ili mi makar ovaj članak na to liči, kaže se da je Elvita breakfast

napravljen je od žitarica od celog zrna, bogat žitom, vlaknima i sadržajem izabranih vitamina i minerala. Kada se jedu kao deo izbalansiranog doručka, ovi biskviti postepeno ispuštaju ugljene hidrate tokom četiri sata, pre svega zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji i izboru sastojaka, ali i pažljivo kontrolisanom procesu pečenja, što dokazuje nekoliko kliničkih studija¹.

Međutim, moj utisak da je ovo šara-bara nije mogao da bude merodavan ni za šta, posebno ne za neku moju javnu izjavu.

Nije, sve dok nisam pozvala čitaoce bloga da zajedno uradimo eksperiment i pre svega subjektivno proverimo tvrdnju da li se ugljeni hidrati u ovom proizvodu, zbog korišćenog celog zrna, otpuštaju sporo, 4 sata, što sugeriše dugu zasitnost i, kao što se kaže, stabilnu energiju.

(E, da, još se tvrdi i da je izbalansirano. I Mekdonalds tvrdi da je njihova hrana izbalansirana. Hajde da više ne shvatamo ozbiljno proizvođače koji vole tu reč.)

Budući da se proizvod zove doručak i reklamira kao doručak, tvrdnja da je izvor energije za celo jutro, takođe je ovako, nenaučno proveravana.

Moje iskustvo

Ja sam 26. juna doručkovala ovaj keks. Uz ogromnu grižu savesti što otvaram kesicu i vadim četiri neugledna keksića na tanjir.

CAM00765

Bilo je 8:30, jela sam ovo iako nisam bila gladna.

Prvi utisak je bio da je preslatko. Jedva sam pojela ta četiri komada. Nakon toga sam odmah iskapila dve čaše vode.

Pola sata kasnije bilo mi je jezivo muka, a narednih sat vremena sam pila vodu kao kamila. I kafu bez šećera, ona mi je uvek dobra da napravi ravnotežu nakon nečeg slatkog.

Keks me je držao dva i po sata, dok tamo negde oko 11 nisam osetila prvu glad, koja nije bila signal da nešto moram hitno da jedem, više znakić da bih mogla da jedem. Budući da nisam bila u prilici, nego na sastanku, nisam imala ni uslova da se suviše bakćem tim blagim osećajem gladi.

Međutim, u 12 me je ponovo spopala mučnina, ali ovog puta od užasne gladi. Imala sam slabost i drhtanje. Ako se bilo šta u meni “sporo otpuštalo” kako piše na ambalaži, nešto je nakon 3 i po sata u meni naglo palo.

Kako ni tada nisam bila u prilici da jedem nešto konkretno, pojela sam bananu, jogurt i šaku badema, da bih ručala tek kasnije, gladna kao vuk. Imam utisak da sam, zbog ovog poremećenog “doručka”, do spavanja bila neprekidno gladna iako sam pristojno ručala i pristojno večerala.

To je bila moja priča i iskustvo koje neću ponavljati.

Mala anketa sitosti i efekata Elvita doručka

Svi podaci koje ću ovde izneti odnose se na uzorak od 219 ljudi.

Prvo pitanje je pokazalo stepen poverenja u izjave proizvođača na reklami. Na pitanje da li veruju reklami, učesnici ankete ovako odgovaraju:

poverenje u reklamu elvita

Srećom, čak 72% ne veruje, ali, 17% je nesigurno, a čak 11% veruje! Verujem da proizvođač ima odgovornost prema ovih 11% i da ako nešto tvrdi, to mora i da isporuči.

Ima odgovornost i prema ovoj osobi kojoj kasirka preporučuje nešto što je videla na reklami, jer kasirka zna da potrošač “mršavi”. A osoba koja želi da smrša će ih zbog toga verovatno kupiti prilikom sledeće kupovine.

elvita-forum

Otprilike trećina od ispitanih je već ranije probala ovaj keks-doručak, jer od momenta objavljivanja poziva (veče 25. juna) do jutra 26. juna, bilo 70-tak potpuno ispunjenih odgovora i oko 30 je ostavilo prazno poslednje pitanje – iskustvo. Ovde sam uzela u obzir samo ispravne, celovite odgovore.

Ostalih sedam pitanja, kojima sam pokušala da saznam osnovne karakteristike ispitanika (pol, godine, težinu, navike u pogledu doručka) daju sliku da je prosečna učesnica ankete žensko (94%), ima između 26 i 35 godina (50%), nije trenutno na nekom specijalnom režimu ishrane (68%), ima višak do 5 kilgrama (57%) i u poslednjih mesec dana redovno doručkuje (58%).

Večina ispitanika inače ne doručkuje obilno (“ne” i “uglavnom ne” – 67%), ne misli da je voće dovoljno za doručak (83%), misli da doručak mora da se sastoji od ugljenih hidrata (68%) ali i da mora da ima proteine (60%).

Ideja da postoji nešto kao što je Elvita doručak jer olakšava život, dopada se samo 21%, a potojanje ovakvog proizvoda u pogledu vremena, smatra pogodnim četvrtina učesnika ankete.

Što se tiče broja obroka u toku dana, jako su razuđeni, pa ih pogledajte ovako

Na uzorku od 219 učesnika ankete

Na uzorku od 219 učesnika ankete

Subjektivni osećaj sitosti ispitanika

Konačno, šta se kaže na “terenu”.

kada ste osetili glad elvita

Ovi keksići, koji se predstavljaju kao doručak, nikako ne zadovoljavaju potrebe čoveka za doručkom. Bar po nekakvom subjektivnom osećaju sitosti.

Glavnu anketu sam izanalizirala, tako da svoje odgovore, ako budete imali iskustvo u narednim danima, možete ostaviti i ovde:

Koliko dugo ste bili siti od keksa Elvita breakfast?

View Results

Loading ... Loading ...

Tako da meni sada, s iskustvom ovih odgovora a gledajući ovu sliku na ambalaži,

elvita1

ostaje da proverim dve stvari:

1. Koliki je glikemijski indeks ovog “doručka”, tj. da li se stvarno ugljeni hidrati otpuštaju 4 sata, ili je to nešto (mnogo) kraće i kojom se to brzinom dešava.

2. Da pribavim od proizvođača njegova istraživanja i analize, tj. kliničke dokaze koji su mu dali za pravo da tvrde “slow release 4h”, jer je po zakonu za svaku ovakvu tvrdnju obavezan da ih ima. A i tvrdi da ima.

Umesto da ja popišem nutritivni sastav ovog proizvoda, evo šta kaže jedna žena na fan stranici ovog bloga:

elvita-komentar

što izgleda ovako:

proteini uh masti elvita

 

A zašto je važno da znamo da li je reklama istinita, ili nije, i da li će proizvod biti dobar za  nas ili neće, vratite se na onaj komentar gore, koji sam pronašla na jednom forumu gde se skupljaju osobe za podršku u skidanju viška kilograma.

Dakle, nije stvar u tome da li ću ja, koja se više bakćem hranom, znati da treba da imam rezervu prema reklamama. Ali je veoma bitno to što većina potrošača nema naviku, ili znanje ili vremena da sve to uloži u razumnu procenu na osnovu koje će doneti svoju ekonomsku ili zdravstvenu odluku.

Inače, proizvođač ovog proizvoda je kompanija Mondelēz International, ista ona koja keks Barni preporučuje deci za užinu.

Pa, prijatno.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

17 Comments

 1. Apsolutno se ne slazem sa gore navedenim tekstom. Moje iskustvo je da ovo jedan izuzetno ukusan keks (pogotovo onaj sa mlekom) a ne volim preterano slatke stvari pa mi je cudno da je ovaj keks nekome mnogo sladak. Sitost zavisi od kalorijskih potreba vaseg organizma. Tako da ja sa svojih 87 kg ne mogu da pojedem samo jedno pakovanje vec barem dva uz casu mleka i drzace me sitim barem 3-4 sata. Probao i zasta je tako. Po navedenim kalorijskim vrednostima taj dorucak je “tezak” svega 440 kcal (100gr = dva pakovanja) sto je zaista mizarno pogotovo ako proracunate vase dnevne kalorijske potrebe. U mom slucaju je to tek jedna petina kalorija koju treba da unesem u toku dana. Nigde na proizvodu i u reklami ne pise koliko pakovanja Elvite treba pojesti za dorucak. Proizvodjac se mudro ogradio a na vama je da procenite koliko pakovanja ce vas zasititi. Jedinu stvar koju ne volim u ovom proizvodu je secer koji je ocigledno neizostavan u masovnoj industriji. Vise volim secer od vestackih zasladjivaca ali vise volim steviju od secera. U ovom slucaju stevija je izsostala.
  Reklami sam poverovao i ne osecam se prevareno.

  • Oh, vidi stvarno! Nigde se ne kaže KOLIKO tog doručka (tih kesica, kutija) treba pojesti da bi se doživeo osećaj sitosti.

   A, sad, malo ozbiljnije jer će i neko kome su potrebne informacije čitati komentare:

   Slatko. ako jedete šećere i industrijsku hranu, onda vam možda nije preslatko. Ako, kao većina koja čita ovaj blog, ne jedete proste šećere, nego samo hranu, onda će vam biti preslatko. Ali, to zaista nije tema ovde.

   Verovanje reklamama: nemojte verovati reklama bezrezervno. Samo kažem.

  • Slazem se sa tobom. Keks je odlican. Cim sam ga prvi put probala, dopao mi se. Ja ga kombinujem sa bananom i mlijekom. I ekstra je kombinacija za dorucak.

 2. Klasican sljam od hrane, ako se dobro secam, prostih secera skoro 40%, kojih 4h otpustanja, instant energija! Klasicna marketinska prevara!

 3. Proizvod nisam probala, i mislim da necu, posto mi je reklama jako iritirajuca. Ne mogu da definisem sta mi tacno smeta u reklami, ali jednostavno nisam imala zelju ni da probam kakvog je to ukusa. U poslednje vreme reklame kod mene izazivaju potpuno suprotan efekat-ne kupuj taj proizvod! Nemoj cak ni da ga probas!
  Pozdrav!
  Hvala Vam sto postojite!

 4. Nit je za dorucak, a nije ni neki ugodjaj da ga jedes kao slatkis:)
  Ja sam ove sladjane opcije probala kad sam jela ”gotove” musli i mislila da radim nesto izuzetno za svoje zdravlje..nije sto sam gladna posle 2h ( ok, neko posle 3 mozda) vec tada se javi ”vucija glad” kada bi pojela sve! To se ne poklapa sa pricom o drzanju nivoa secera:)

 5. Pozdrav.
  Znaš šta sam se pitala prošle nedelje: “Kada će se neko od naših DOMAĆIH blogera setiti da napiše poučan tekst o ElVita keksu?”.. ali, bukvalno.
  Zato što sam ga žvakala. Ne, draga.. nisam ga “jela”. To nije obrok. Meni to nikako nije obrok. Drugarica mi ga je kupila.. kaže da je dobra stvar. Uzmem i stavim u sto. U momentu inspiracije, otvorim pakovanje. Prva stvar koju sam osetila (a vidim po komentarima da nisam jedina) jeste da je presladak.
  Batalim.
  Pretražim net (jer mi se moglo). Citiraću ti tekst:
  “Healthy or Crappy Cereal Test
  1. Is the first ingredient whole grain? Yes! The first ingredient is whole grain wheat flour.
  2. Is there 5 grams or less of sugar per serving? No! There is 13 grams of sugar per serving (yikes).
  3. One serving must provides at least 4 grams of fiber. You can remember this one with Four Fiber. No! It has 3 grams of fiber.”… sa sajta http://www.snack-girl.com
  Dakle: pao je test!

  Moja presuda: nisam dovršila pakovanje, bilo mi je nelogično da žvaćem keksić. Za toliki iznos kalorija (ako ćemo već da brojimo) mogu da se najedem skoro pola kilograma jabuka. A mogu da pojedem i dva medenjaka. Pola table crne čokolade? Da, i to ima toliko kalorija.
  Zašto bih onda traćila insulin na borbu sa žavkanjem keksa kada ću nakon 20 minuta od “doručka” osetiti nadljudsku potrebu da naskočim na dovratak i oglabam ga?!
  Jao, strašno.. ali, ja stvano ne razumem: sedite ljudi i jedite ujutru. Najedite se zverski, imate ceo dan to da varite! 🙂

  Ako ovaj komentar nekog vređa, nema potrebe – ja nikog ne prozivam. Podržavam sve ljudske izbore, uključujući i izbor hrane (sve dok mene neko time ne kljuka) 🙂

  Hvala za tekst!
  Marija

 6. U delu PR teksta koji ste naveli ne stoji da je to izbalansiran obrok vec “…kada se jedu kao deo izbalansiranog obroka” i mislim da je izmedju ta dva ogromna razlka, mada i dalje jeste obmana potrosaca. To znaci da ja ako uzmem “Elvita” keks umesto mog uobicajenog izvora ugljenih hidrata ujutru (hleb), a izvor masti/proteina/vlakana/vitamina ostane isti i kolicinski i po izvoru, oni ce postepeno ispustati energiju. Mislim da bi relevantni rezultati mogli da se dobiju tek ako neko pokusa da testira ono sto pise u njihovom promotivnom saopstenju.
  Sto se mog iskustva tice, pojela sam jednu kesicu dva i po sata nakon rucka uz flasicu vode i sledeci obrok sam imala 12 sati kasnije u 6 ujutru, a u medjuvremenu sam popila pivo (koncert je bio u pitanju). Jesu preslaki, mada su meni prijali u tom trenutku i ne smatram da to moze zameniti dorucak ujutru, ali opet, u delu saopstenja koji ste naveli to i ne tvrde. Ne sumnjam da je u pitanju obmana potrosaca, narocito u reklami koja se najcesce vrti na TV-u i najozbiljnije sumnjam da njihov PR tim ima klinicke studije ili zna kako je i koliko tesko dobiti dozvolu i sprovesti jednu…

 7. Danas sam probala ovaj keks. Od 4 pojela sam 2 i bilo mi je dosta. Najveca blagodet prelaska na biljnu hranu je taj da se vremenom izostri culo ukusa tako da sve sto je industrijski odmah se oseti is smeta do nepodnosljivosti. Bez citanja sastava mogu da kazem da je pun vestackog zasladjivaca, aditiva… i zitarica u pokusaju. Prava vestacka hrana.

 8. Ovo je samo jedna u nizu muškomrzačkih reklama. U njoj se bez nekog naročitog razloga muškarac prikazuje kao glup, nerazuman i primitivan dok je žena mudra, inteligentna i obaveštena. Šovinizam nije samo jednostran kao što bi određeni lobi među feministkinjama želeo da verujete. Ovo je jedna od ponižavajućih muškomrzačkih reklama i svako kome je stalo do prave jednakosti među polovima bi trebalo da bojkotuje sve Kraft proizvode dok se javno ne izvine.

 9. Dino Merlinovic on

  Keks je odlican, meni je i vise nego dovoljan za jedan obrok. Lazi i klevete koje ste podigli protiv ovog keksa su nehumane !

 10. Nikad nisam jela samo ove kekse za dorcuak, tako da ne znam koliko bi me drzali sitom. Okus mi je dobar, nije presladak, ali jedino me zabrinjava koliko su zapravo zdravi.

 11. Lijep pozdrav svima. Kasnim sa komentarom vise od godinu dana izgleda 😀 Ne zamjerite. Jutros sam u svoj pretrazivac ukucala da li je elvita jutarnji dorucak zdrav i prvo sto mi je gosp.Google ponudio je Mooshema (super jer mi se vec dopada). Eh ovako kao prvo dragi i ja smo probali sve Breakfast varijante kekica: Elvita, Koestlin, Wellness i jos neke cini mi se madjarske. Moje iskustvo: Elvita je stvarno preslatka i bas se vidi da ima najvise secera od navedenih (ja jedem proste secere ali je stvarno preslatka) Koestlin su neukusni totalno i moj izbor je ostao na Wellness Breakfast (8.7 g secera po porciji). Kada smo vec kod porcija, na Elviti pise da je jedno pakovanje tj. cetiri keksica preporucena porcija, takodjer pise da je to potpuni dorucak uz vocku,mlijecni proizvod i kafu/caj (pogledajte znacenje onih napomena **). Moje iskustvo je ovako u 8 doruckujem (manje-vise odmah nakon pranja zubica i jutarnje gimnastike) za dorucak pojedem porciju Wellness keksica, sejk (obicno banana jogurt sok tipa od narandze i recimo sumsko voce) i poslije popijem caj i stvarno me to drzi do 12/1. Znam da sve preko 4gr secera po porciji nije najzdravije (Dr.OZ) ali isto tako u prodavnicama se rijetko sta nadje da nema 4gr secera po porciji. Vrlo je tesko zdravo se hraniti (treba imati i znanja i budzet i vremena) nadam se da cu ovdje pronaci novih informacija a i da ce nekome pomoci moj komentar.
  **Jedino zdravije resenje koje imam je da sami napravite morning breakfast cookies. Pronasla sam odlicne recepte na Pintrestu i pravim ih u nedjelju.

 12. Katerina on

  Svako treba brojiti kalorije koje unosi da bi bio sit. To je prosto pravilo, a po mom iskustvu da bi bio sit sa Elvitom trebalo bi pojesti dva pakovanja. Ne dopadaju mi se Vase kritike keksa jer neko ko bar malo posvecije paznju ishrani zna koliko su mu kalorije potrebne tokom dana da bi telo normalno funkcionisalo. Ja imam dovoljno iskustva sa pravilnim nacinom prehrane jer sa mojih 47 godina nikad u zivotu nisam imala viska kilograma. Covek pre svega treba prvo upoznati svoje telo, pa tek onda praviti strategiju ishrane. Ja keks Elvita obozavam i jedem ga cesto kao uzinu, jedna kesica, a ako planiram da mi to bude dorucak onda dve kesice.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.