Tipu koji je odustao od treninga zbog upale mišića: ti si jedan običan šmokljan!

15

Dragi A.D,

Ti, koji si rešio da ispričaš [1]  javno [2] svoje iskustvo s teretanom u Beogradu i s individualnim trenerom, ti koji si odustao od treninga zbog upale mišića i tu krivicu prebacio na nekog drugog, moram da ti kažem:

TI SI JEDAN OBIČAN ŠMOKLJAN.

Ali, i svi šmokljani, ako hoće bilo kakav rezultat, moraju malo da se pomuče i moraju malo i da budu istrajni. Zato što nećeš da se pomučiš i nećeš da istraješ, zato što krivicu za svoj šmokljanizam prebacuješ na druge, zato ćeš i ostati šmokljan.

I ovo ti pišem s punim kapacitetom pluća, kao bivša šmokljanka.

zig zigler

Pa ću ti u vezi sa tim ispričati nešto:

Prvi put sam ozbiljno obula patike sa 45 godina, dakle, kao 4 godine starija od tebe i sa 4 kg viška manje od tebe. Kao tipičan ženski šmokljan.

Prvi put sam peške krenula na peti sprat u tim godinama. Zastala na drugom da nadišem. Stigla kući i istuširala se zbog znoja. Sutradan sam hodala kao da imam dva tek ugrađena veštačka kuka. – Za to mi nisu stepenice bile krive.

Prvi put sam sela na kućni bajk na 10 minuta bez ikakvog opterećenja, muž je posle pet minuta došao s krpom da obriše pod, da nam se ne digne parket od vlage nastale od znoja koji je curio s mog lica. Sutradan sam ustala iz kreveta tako što sam rukama ponela noge i nežno ih spustila na pod. Nisam mogla ni da ih prekrstim dva dana bez pomoći ruku. – Za to mi nije bio bajk kriv.

Prvi put sam istrčala 500 metara i prehodala par kilometara, a nakon toga su me noge toliko bolele, kao da me je neko ispesničio po njima. Ni farmerke nisam mogla da obučem jer je džins bio suviše gruba tkanina za moje bolno tkivo, i to bolno jednako iznutra i spolja. – Za to mi nije staza za trčanje bila kriva.

Prvi put sam uzela bučice u ruke i uradila nekoliko pregiba podlaktica, da sutradan nisam mogla ni zube da operem od bolova u bicepsu. – Za to mi nisu bučice bile krive.

Za sve to, bila sam kriva ja, koja sam dozvolila sebi da budem toliki šmokljan, da je moje telo umiralo od bolova od samo malo većih napora nego što je premeštanje dupeta s jedne na drugu fotelju i podizanje kašike.

Niko mi drugi nije kriv, ni stepenice, ni bajk, ni staza za trčanje, ni bučice. Krivo je moje prethodno višedecenijsko sedenje i ždranje pereca iz kese. Krive su moje odluke da budem šmokljan tolike godine.

Prema tome, šmokljane jedan, svi smo imali upalu mišića i svi smo bili šmokljani kad smo počinjali, jedino što su dobrovoljno nepopravljivi šmokljani odustali zbog toga, a privremeni ili periodični šmokljani nastavili da se bore sa sobom, svojim zapuštenim telom i svojim ličnim šmokljanizmom sve do trenutka kada više nisu bili šmokljani.

Zato nas sve dobre, bivše šmokljane, neopisivo vređa to što si od svog šmokljanluka pokušao da napraviš vest dana za koju veruješ da zaslužuješ razumevanje i simpatije.

Ne. Vest dana je svaki šmokljan među nama koji stisne petlju da to više ne bude.

Srdačno,

ex šmokljan

Apendix teretani:

Ali stvarno je sramota da dajete takav “plan ishrane” i da toliko potcenjujete svoje klijente koji su vam platili da ih podučite onome što nisu znali. Sraman je po svemu: po sadržaju, po izboru namirnica, po planu, po rukopisu, po bolimekurac. Ako budete radili tako, zaista nećete daleko. A i odmažete celoj fitnes industriji i kolegama koje to rade pošteno.

plan-ishrane

Ipak, da je meni ovaj šmokljan došao da raskida ugovor zato što je šmokljan, ja mu ne bih vratila novac. Nijedan jedini dinar. Tuđ šmokljanluk nije vaše kršenje ugovorne obaveze. To što je neko šmokljan ne može biti razlog za raskid ugovora. Ako kupim ugaonu garnituru koja ne može da stane u moju dnevnu sobu, prodavnica nameštaja mi neće vratiti novac zato što sam ja pogrešno procenila boju ili propustila da premerim. Ako odem ćelava kod frizera i zatražim bobi frizuru, frizer ne mora da mi vrati novac zato što sam ja budala a on je uspeo samo da mi opere ćelu.

Prema tome, šmokljana je trebalo ispedalirati napolje bez povrata novca. Ali, jbg, kad ste mu dali taj “plan” ishrane, stvarno ste nam i vi ostavili malo prostora da nam budete simpatični.

DODATAK: Analiza treninga na osnovu dostupnih podataka.

Šmokljan kaže da je prvi trening trajao 50 mminuta. Od toga je 10 minuta bilo zagrevanje na traci, 30-tak minuta vežbe za gornji deo tela i 10-tak minuta “active recovery” ponovo na traci.

Na traci je oba puta, po sopstvenom priznanju hodao, na početku “brzinom je l’ ti ovo brzo”. Šmumater, nije trčao, nije išao uzbrdo, već je samo hodao. Za kraj se nikada ne daje brzo hodanje, već više jedan umereni tempo, da bi se puls lagano vratio u normalu a temperatura tela spustila.

Ovo je sve, by the book. Za šmokljana koji ne zna, evo da kažem: nikakvog smisla nema zagrevanje na traci šetnjom. Šetnja je OK, ali šetnjom se telo ne zagreva, ergo ne priprema za trening. U šetnju s devojkom, ili psom. a na traci je moguće išao maksimum do 7km/h, i to ne u kontinuitetu 10 minuta jer je previše i za utrenirane. A sve preko toga tera na trčanje. A trčanja nije bilo.

Između te dve fatalne trake, rađeno je “5 različitih serija vežbi s tegovima, nekoliko vežbi za trbušnjake”. Vežbe su rađene za gornji deo tela. Promišljeno. Jer se očekuje da su nenaviknute noge na traci postale pomalo umorne za prvi put, te je trenerova odluka pala na gornji deo tela, koji silazi s trake posve odmoran.

Kada vam se daje da radite gornji deo tela s težinama, procenjuje se težina negde na 50% vaše snage, da biste izveli više ponavljanja i svako ponavljanje doveli do kraja. Budući da šmokljan ne pominje da nije izdržavao te težine, možemo da pomislimo da su one bile dobro odmerene. U suprotnom bi vest sa ispovešću sigurno bila: DALI SU MI DA DIŽEM TEGOVE KOJE NISAM MOGAO VIŠE OD DVA PUTA! Ali, toga krika nije bilo, dakle, u toku rada odabrane su težine koje neće ugroziti vežbača početnika.

Urađeno je svega pet različitih vežbi, neka su bile sa po 8 ponavljanja i u 3 serije. Neka je svaka serija trajala po minut rada. To je, ukupno i ekfektivno, 15 minuta vežbanja. Ostalih 15 minuta otpada na neophodne odmore između ponavljanja i malo duže, još neophodnije, između različitih vežbi. Trbušnjaci: verovatno je radio 3 serije po 15 ponavljanja, znam, teško je ako ih ranije nisi koristio, ali, to su trbušnjaci.

Iz ovoga mogu samo da zaključim da je privatni trener, jeste da piše sramotne planove ishrane, sve što se tiče treninga uradio s pažnjom i odmoreno.

Očigledno potpuni nedostatak kondicije, odnosno izrazito slaba mišićna snaga bez previše mišićne memorije iz mladosti, proizveli su uobičajeni efekat: upalu mišića.

Kada bi upala mišića bila takav nepremostiv problem, tada ne bi bilo nijednog sportskog rezultata na svetu, i nijednog pokušaja rekreativaca da prestanu da budu šmokljani.

 

[icon_check]Za dalje čitanje:

Promeni život sada

Moja priča o trčanju

Moja prva nedelja individualnog treninga

Šta se dešava s mišićima kada dobiju veći zadatak

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

15 Comments

 1. Hahahaha… predobro… obožavam te 🙂
  Pun mi je k… američkog sranja i ideje da ne trebamo biti zakinuti za ništa – zato i zapadni svijet ide u vražju mater. Ne daj bože da nešto fali, zaboli, smeta, cijeli svijet treba da bude podređen pojedincu i zato i jest većina u k…
  Zato su svi u dugovima – jer svi sve hoće: i što trebaju i što ne trebaju.
  Zato su svi debeli – jer treba sve žderati i kupiti najveći frižider.
  Popizdim kad vidim i čujem neke “gurue” kad preporučuju “pacijentima” (izraz koji koristim za idiote a idioti su svojim izborom) neke npr. zamjenske jogurte i kažu da kad ga jedeš nećeš osjetiti da si zakinut. Ma moraš osjetiti da si zakinut, da se boriš, znojiš, trudiš, da daješ sve od sebe. Mora u životu biti određenog stoicizma i zakinuća – svjesnog i samoodlučnog jer tako se jača volja i snaga.
  I neki dan sam naletila na neki članak u kojem preporučuju da djeca tjedno trebaju oko 2 sata aktivnosti tjelesne?!?!?!
  Koji jebeni retardirani majmun je to napisao pa će sve debele i lijene mame to pročitati i tako se odnositi prema djeci i zakopavati ih pred TV i kompjutere?
  DNEVNO djeci treba barem 2 sata ful aktivne igre i skakanja, plivanja, trčanja… a ne tjedno.
  A jebeni šmokljan neka bude jeb… šmokljan – tko hoće da zna on će i znati. Tko hoće da se potrudi i živi – taj će se i potruditi i živjeti. Tko hoće da bude “pacijent” – pa neka bude.

 2. Mnogo ljudi je sklono da druge krivi za svoje greske i neuspehe.Kad krecete u nesto morate biti spremni na odredjene posledice.Nikada nisam imala veliki visak kg,ali sam puno istrazivala i dosta naucila pre svega o ishrani i delovanju treninga na organizam.Mogla bih da kazem da imam visak od nekih 7 kg ,po mojoj proceni ,od tri trudnoce,koje su se desavale u proteklih pet godina,ali ne.Imam taj visak jer sam jela kao prase u tim trudnocama i prosto se divim sebi kako visak nije veci.
  Svasta sam od treninga probala,dok nisam pronasla sta mi odgovara.Bilo je odustajanja po par dana i meseci,ali sam se uvek vracala sa sve vecom zeljom i ishrana mi se puno promenila.Ima tu jos puno da se radi ali napredujem i ne odustajem.Sto se tice upale misica svakako je bilo,al nisam odustala vec sam to pregurala nekim laganijim vezbicama i za cas prodje.
  Imala sam uzasne bolove u ledjima i nogama,nisam mogla da se savijem i dohvatim svoja kolena i ipak sam vezbala.Naravno ovo nije bilo pametno jer nisam provertila svoje zdravstveno stanje.Kasnije se ispostavilo da imam tumor od 5cm u kicmenom kanalu,a ja sam vezbala.Ali nisam odustala i posle operacije nastavila sam da vezbam.I ako je covek zdrav sve moze ako hoce i nema izgovora i svaljivanja krivice na druge.Ovaj tip mi je po malo smesan jer imam osecaj da je otisao u teretanu platio i ocekivao da ce drugi sve da urade za njega.Malo drugacija verzija onoga,odem u apoteku kupim pilule za mrsavljenje,zderem i dalje ,pijem magicne tabletice i salce ce da nestane a ispod njega izadje Rambo.
  Pozdrav od trostruke zaposlene mame koja je trenutno na naprednom kruznom treningu kod kuce by MOO.

 3. Prvo sam bila jako besna kada sam sam pročitala tužnu vest iz teretane, ali sada se jako smejem posle pročitanog teksta 🙂
  Kada sam posle fakulteta, čipseva i skoro 10 kg viška otišla na svoj prvi trening dva dana nisam mogla normalno da sedim, stara narodna ‘bole me oni delovi tela za koje nisam znala da postoje’ se pokazala ispravnom.
  Svi mi smo mogli da odustanemo posle prvih užasnih bolova, ali nismo. Zato vređa gospodin ‘šmokljan’ i njegovo ‘tužno’ iskustvo.
  Ja se posle svake upale mišića osećam savršeno 🙂

 4. slađana on

  odustao posle prvog treninga?! kakav čovek! lakše mu je bilo da sedne za komp. i piše redakcijama, nego da pokuša da istraje. moo, kao i uvek fenomenalno duhovit test:) što se plana tiče, izgleda stvarno loše, ali ipak mislim da u teretani nisu tako neprofesionalni i da im je jasno da nije tako teško napraviti lepo dizajnerski skockan plan. to može da uradi većina osnovaca. pre bih rekla da je ovo trenerova beleška koju je dao šmokljanu za naredni dan, a da bi pravi plan naknadno dobio, pošto u svakom slučaju nije za svakoga isti, pa je tako potrebno neko vreme da se za njega sastavi.

  • I to što kažeš, možda su mu dali samo okvir do sledećeg treninga. Ali on nije dočekao taj drugi, jer je imao upalu mišića. Gde je druga strana, gde je ABC novinarstva?

 5. Upale se dešavaju i nekome ko je utreniraniji kada pojača intenzitet treninga ili uposli grupe mišića koje su u prethodnim treninzima bile manje aktivne. Dobro, nisu te snažne kao kod potpuno zapostavljenog tela, ali mogu biti prisutne. Ako neko misli da će da smrša, dovede telo u formu, a pri tome oseti potpunu udobnost i komfor na koje je navikao prilikom gledanja omiljene serije i grickanja čipsa, može slobodno da zaboravi na sve.

 6. Tačno su mediji igrali na kartu jadan, nezaštićen pojedinac (potrošač) u raljama prodavaca koji samo žele da te prevare.
  I onda, površnim čitanjem, s ovim jadnim planom ishrane zaista, eto ti kritičkog razmišljanja na prvu loptu: neuka strana je prevarena.

  I još – nema druge stane. Novinarima ona ne treba. Bar da nam kažu kakav je to trening bio i u kakvom stanju je polaznik izašao s prvog treninga (na nosilima ili na nogama). Ali to je samo Telegraf.

  Dobro si to uočila. I ja sam juče primetila da je čovek odusao zbog upale mišića i pitala se, aman, novinari, kakav vam je to teskt, važno je samo da pljuneš, a nije važno da li ima puno razloga za to.

 7. Slazem se s Mic,zasto ‘novinar’ nije proverio ovu informaciju?Mozda je smokljan prepisao plan ishrane negde na netu.Da je pravi novinar otisao bi do druge strane i proverio informaciju,pih.

 8. Nadam se da nećeš imati problema što si ga nazvala šmokljanom 🙂 Neko bi rekao da je rešio da postane starleta, s obzirom na vrstu i mesto “tužakanja”. Valjda se neće uhvatiti za šmokljana!

  Nekog Muškarca bi bilo sramota…

 9. Baš jeste šmokljan. I ja sam imala užasnu upalu mišića kad sam počela da vežbam, pa nisam odustala i počela sam tek posle mesec dana vežbanja da primećujem rezultate (uglavnom bolja kondicija i izdržljivost, a i manjak kg). Koliko neki ljudi kukaju zbog sitnica, pa to je strašno. Kmeee odmah posle prvog treninga. A za plan ishrane se slažem da je užasan. Jednostavno, premalo hrane za ceo dan aktivnosti.

 10. Moo, treba mi savet, prošle nedelje sam imala histeroskopiju zbog uklanjanja polipa, tako da sada ne smem da naprežem donji deo stomaka, pa ne smem jedno vreme da radim trbušnjake i čučnjeve. Da li i dalje smem da vozim sobni bicikl, nekako mi se čini da tada ne naprežem mnogo stomačne mišiće, već više noge. Već par dana pauziram sa vežbama, a ne bih nikako da prestanem skroz, jer sam već postigla lep rezultat, pre početka mršavljenja nosila sam pantalone broj 50, a danas sam ušla u broj 36 što me je totalno oduševilo 😀

  • Trebalo je da pitaš lekara?
   U vožnji sobnog bajka, ako voziš bez opterećenja (na nultoj poziciji) umerenim tempom, najmanje se naprežu trbušnjaci. Već svako opterećenje na “uzbrdo”, ili povećanje brzine, angažuje i stomačne.

   Možda samo brzo hodanje jedno vreme dok traje oporavak?

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.