Lovački mafini, za ovde ili za poneti

0

Ovo jelo spada u grupu lovačke kuhinje: otvoriš frižider, pa šta uloviš, iskoristiš. Upozoravam vas odmah na početku, ovde ne nudim ništa što bi mi pomoglo da šerujete i klikćete, loše su fotke, tekst je bzvz, ali jedino na šta računam – to je miris mafina umotanih u pančetu.

Imam taj jedan odličan recept s mafinima i fotkama koje su bolje od ovih današanjih. Ali, ovi mafini nisu ništa lošiji. Naprotiv, koketerija s tankim listovima pančete je od njih, u stvari, napravila čudo.

Pa, pogledajte ga samo!

lovacki mafini mooshema

 

Trenutno sam u fazonu da moram da naučim malo ekonomičnije da iskorišćavam namirnice koje imam i da malo napregnem mozak. Skapirala sam da kupujemo i previše hrane, da bi se uvek nešto pokvarilo i istrulilo, jer zaboravim na to ili, ne stignem da iskoristim.

Ovo je jedan od rezultata mog junačkog napora da budem malo štedljivija i da proizvedem jednako dobar rezultat. Postajem sve bolja u lovu, mogu da vam kažem.

Evo kako ili, smućkaj i prospi.

Ne pišem “potrebno je”, jer je ovo snek od restlova, svako će sam videti šta ima.

Uzela sam iz frižidera sve što mi je ostalo od povrća po jedan ili dva ili pola komada (luk, praziluk, paprika, celer, pola kuvanog brokolija, beli luk…) i iseckala.

Pa onda i pečenu piletinu zaostalu od juče, na kockice.

Kad, tamo, gle, imam u frižideru još pola kutije feta sira, pokvariće se, pa iseckala i to, oko 50 grama, zbog čega nisam morala ni da dosolim smesu.

Kad mi se učinilo da je masa nedovoljna da mi pokrije 12 rupa u kalupu za mafine, izblendirala sam dva veća cveta presnog karfiola, do veličine zrna pirinča (odlična fora).

Ovo gore je sve bilo lovački – u frižider, pa šta uloviš.

Ono što nam treba da poveže ovu masu su dve stvari: tvrd, narendan sir (ja sam koristila jedno 50-tak grama edama) i, jaja.

Za 12 mafina uzela sam tri jaja, žumanca sjurila u smesu svega onoga gore, a belanca istukla dok se nije stvorio čvrst sneg. Nežno sam, varjačom, umešala belanca u masu, da ne padnu.

Priprema za pečenje

Rerna na 180 C. Tek ovlaš nauljite rupe u kalupu, slanina će uraditi ostalo.

lovacki mafini priprema

U svaku rupu za mafin, stavila sam tanko parče pančete.

Potom, supenom kašikom raspodelila smesu, pa poklopila krajevima slanine.

Pekla sam 20-tak minuta, jer ovde samo jaje treba da se termički obradi i, voila!

Mafine sam poslužila uz gomilu različite salate i s umakom od avokada, uz grčki jogurt.

Sutradan je sin nosio četiri mafina (koja sam prethodno sakrila da ih sačuvam od nas, ješnih) za užinu u školu. Naknadno sam ih stavila u korpice, izgledali su stvarno neodoljivo (nema fotku da to i dokažem). Nažalost, taj dan je ostao gladan, jer su mu sve razgrabili.

Nutritivna vrednost

Na ovom mom lovačkom eksperimentu, to izgleda ovako:

nutritivna vrednost mafini

[icon_check]Mafini odgovaraju ishrani s niskim unosom UH, dijabetičarima, alergičnima na gluten, pa onda redom, sve vrste ishrane koje ne zaziru od zasićenih masti (LCHF, Hrono, Blue Print,  mediteranska…)

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.