Izbegavate mleko u kafi? Evo recept za mlečnu kafu bez mleka!

3

Od onih sam kojima kafa bez mleka nije život, već preživljavanje.

Kad sam osetila da mi upravo mleko, koje jedino u kafi pijem, pravi problem zbog lake intolerancije na laktozu, jedno vreme sam sve mlečno izbacila iz ishrane, cold turkey, i stvarno, stomak mi je splasnuo, i svi oni prateći neprijatni simptomi su nestali.

Međutim, bez mleka u kafi… posle toliko godina navike…

Moje prvo rešenje za kućnu upotrebu je bilo mleko bez laktoze. Sasvim dobro radi, toliko koliko meni treba.

I onda su me više puta pitali oni koji poštuju Hrono ishranu, a šta umesto kravljeg mleka uopšte, šta bi moglo da se stavi? A da nije od koštunjavog voća?

Ne znam. Pošto meni nije baš najjasnije zašto je mleko no-no na toj listi, verovatno zbog laktoze i šećera, ali, nisam ni istraživala, nikako mi to rešenje sa industrijskim bademovim nije bilo zanimljivo, a domaće bademovo – prekomplikovano.

Bullet proof coffee

I onda sam slučajno našla rešenje, izvedeno iz takozvane bullet proof kafe, kakvu piju oni koji su na ishrani bogatoj mastima, a koje se sastoji od instant kafe, kašičice gija (puter prečišćen od proteina i šećera, čista, najkvalitetnija masnoća) i kašičice – kokosovog ulja!

Bullet proof kafa je prava energetska bomba u najboljem smislu te reči: Oko 9 g masti, i svih 80-tak kalorija samo iz nje. Ako ste slučajno gladni a nećete imati prilike skoro da jedete, od ove jedne kafe bićete siti tri sata!

bullet proof kafa mooshema

Probala – fantastično!

Verovala sam da je ovo opšte mesto i da ne vredi pominjati oktrivanje rupe na saksiji. Međutim, u jednom online razgovoru oko svih načina korišćenja kokosovog ulja (od pranja zuba, nege kože pa do slanih jela, ženske teme), ja pomenuh kafu i shvatih da sam nešto novo otkrila sagovornicama. Pa onda, hajde da možda još nekome otkrijem ovu lepotu.

Međutim, ako vam nije do gija, možda vam je do kokosovog ulja, i smete to, onda, u dva koraka, kako da napravite mlečnu kafu bez mleka, ovo je rešenje:

bullet proof kafa priprema

Ovde, na donjoj slici je kako to izgleda pre blendiranja, sa tim krikom: blendiraj me!

1. Jedna puna šolja vruće instant ili filter kafe

2. jedna kašičica kokosovog ulja (+ jedna kašičica gija, opciono)

3. sve izblendirati i sipati u šolju.

4. popiti dok je vruća, inače će mast očvrsnuti, odvojiti se od tečnosti i plivati na površini kao u hladnoj supi, a to nećemo.

Međutim, dok je topla, to je jedan pun, mlečan, bogat, neponovljiv ukus nečeg posebnog.

Ukus kokosa nije agresivan, on je negde u daljini, meni se sviđa i volim. Međutim, postoji kokosovo ulje bez mirisa, tako da ga u toj verziji ne biste ni primetili u svojoj kafi.

Probajte!

Samo sa kokosovim uljem, ovde ima 40 kcal i 4.5 g masti. Ako dodate i gi, to će biti sve duplo. Otprilike.

Isto ovo možete da uradite i sa jačim, crnim čajevima, na primer, divota jedna.

Prva jutarnja kafa

Primetite, pijem kafu iz Tračarine šolje. Moje drugarice, Dragana i Ivanka, slave 6 godina postojanja portala Tračara i obeležavaju početak rada portala Savršena. Zato što ih volim, i zato što planiraju da preuzimaju neke moje tekstove na Savršenu, moram hoću da ih reklamiram i da vam ispovedim da pijem svoju jutarnju kafu iz njihove šolje, a njima da ispovedim da ne čitam uz kafu Tračaru, ali da ću čitati Savršenu 🙂

tracara i savrsena

Čestitam, drage!

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

3 Comments

 1. бака Штрумпф on

  Трачара некад беше занимљив сајт, док им популарност није нагло скочила, па су се разне будале навадиле да читају и коментаришу и препиру се у коментарима. А онда су и аутори текстова забранили коментаре којима се указује на њихову неписменост, а почели су се јављати текстови који немају везе с мозгом јер не поштују правила правописа, синтаксе, фонологије и морфологије српског језика; и, као и увек, кад нешто што је било алтернатива постане мејнстрим само се упропасти и комерцијализује.

  • Dragana Vukajlović Krstović on

   Bako 🙂
   Hvala na iskrenom komentaru, to retko čujemo u poslednje vreme. Komentare zaista nikada nismo branilli osim ako ne vređaju nekoga, a kada nas ispravljaju mi popravimo grešku, ali takvi komentari ostaju na sajtu.
   Od sutra je tu nova Tračara pa se nadam da ćete nam se vratiti jer su nam najbitniji prvi čitaoci.

 2. Moze i kasicica extra masnog i kvalitetnog putera, i kasicica proteina (cokolada)..mmm idealno za post workout oporavak:D

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.