Palačnike bez brašna, još jedna verzija

0

Kod nas u kući je poslednjih godina muž zadužen za palačinke. Ova praksa nastala je u iznudici. Palačinke obožavam, prave se prilično dugo, mirisi su božanstveni, a moji  krvni sudovi viču NEĆEŠ, VALJDA?!

I onda, da ne bih ja pravila nešto što neću smeti da jedem, ili makar neću smeti 10 komada da pojedem (moja nekadašnja mera), onda se tog posla latio muž koji bepsrizorno može da jede bilo šta na svetu i da ostane vitak, da ima uredan šećer i savršen holesterol.

Sinoć je bio taj događaj. Muž u kuhinji. Miris palačinki i cimeta širi se svud po kući, a ja se pravim luda. kao. luda. (dobro, de, nije baš da sam drhtala od želje da da pojedem 10 komada, vremenom se čovek skine s potrebe za slatkišima, ali miris cimeta, izvinite, ne postoji skoro ništa tako jestivo na svetu kao što je miris cimeta!)

I onda sačekam da oni završe sa svojim ugljenim hidratima, koje smo omrzli, je li, pa uzmem blender, cap-cap i napravim ove savršene palačinke. Bilo ih je svega tri komada, to je čak sedam manje od 10, ali pojela sam samo dve i ostalo dala gladnim očima mojih muškaraca, koji u stvari uvek hoće da jedu ono što jedem ja. Niko se nije pokajao. Nama se sviđa.

Ako ne smete brašno, ili nećete slatko, evo verzije za nas sa jeftinijim kartama 😉

palacinke bez brasna

Potrebno je:

  • 1 celo jaje i jedno belance (ili dva jajeta ako volite tako)
  • 2 prepune supene kašike ABC sira (ili nekog krem sira neutralnog ukusa)
  • 1 prepuna supena kašika kokosovog brašna
  • 1 prepuna supena kašika mlevenog oraha (ili mlevenog badema, lešnika, indijskog oraha, šta volite)
  • pola kašičice cimeta (cimmmmmet!)
  • Stevije onoliko koliko menja dve kašičice šećera
  • kokosovo ulje (ili gi) za tavu, tj. pečenje. tek, tek, zavisi kakvu posudu za pečenje imate.

(ovde još može da se doda, na kraju i nakon blendiranja, suvo voće, grožđice, brusnica, iseckane smokve, ovo ono, možda komadići crne čokolade… ja nisam ništa od toga dodavala za ovaj put. možda mogu i kojekakve arome, vanila, narandža, burbon…)

Priprema:

Pazi sad komplikaciju: Sve izblendirati.

Osim kokosovog ulja za pečenje.

Dobije se retka masa, malo ređa čak od one za palačinke. Iz ovoga sam ja dobila meru za 3 palačinke.

Peče se na srednjoj vatri, sve dotle dok se donja strana ne ispeče skroz, tako da je skoro i gornja gotova, tj. da su gotove 80% pečenjem na jednoj strani. Ovaj podatak je bitan, jer su tanke i raspašće vam se ako pokušate da ih okrenete ranije. E, tek onda se nežno podvuče nešto čime možete da ih okrenete, pečete ih s druge strane 10-tak sekundi i to je to.

Moj preliv (da, preliv, ove palačinke ne možete uviti, nemaju onu čvrstu elastičnost koja ih veže, jer nemaju glutena) ovoga puta je bio opet kašika ABC sira, izblendiran sa malinama i malo Stevije. Pa posuto listićima kokosa i komadićima oraha, pa šta da vam kažem nego, hvalabogudapostojepalačinkekojihmijedovoljno2.

Probajte jednom!

palacinke bez brasna mooshema

 

Nutritivne vrednosti

palacinke nutritivna tablica

 

Druge moje verzije palačinki bez braša:

Proteinske, sa bananom i malinama

Pancakes od kokosovog brašna

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.