Antivodič za fitness & wellness tokom praznika

1

1. Izbegavaj kelerabu, celer i brokoli tokom praznika. Onaj ko je u stanju da posluži kriške kelerabe ili čips od celera, nema pojma šta je praznični duh. U stvari, ako vidiš kelerabu na stolu, ili krem supu od brokolija, napuštaj prostoriju hitno i bez razmišljanja.

2. Nemoj da jedeš u malim zalogajima. I ne žvaći hranu. Nema potrebe da gubiš vreme. Tvoj mozak će i tako za 20 minuta shvatiti da je sit, da li stvarno hoćeš da se osećaš prejedeno od dve sarme?! Za 20 minuta možeš da pojedeš pola torte, iskoristi sve mogućnosti i svoj potencijal.

3. Jedi rusku salatu kutlačom. Ova salata je takva retkost. Iskreno, kad i gde ćeš opet videti rusku salatu, osim u ovo doba godine? Najedi se za celu godinu. Nemoj da brojiš ni kalorije ni broj zrna graška. Ostaje ti cela godina za salatice.

4. Ako vidiš sos na stolu, sipaš i ne misliš. Čemu služi sos nego da ga sipaš preko hrane? Nije sos za ukras. Samo proveri da li je s brašnom ili punomasnom pavlakom, nemoj da te tu prevare, ne jedi ništa ispod 1000 kalorija po kašičici.

5. Kad vidiš sitne kolače, probaj svaku vrstu. Nije domaćica probdela tri noći da pravi dekor od njih, nego da se jedu. Sitni kolači na sto dolaze u fantastičnim varijetetima i previše su mali (sitni, kapiraš?). Od presudne je važnosti da od svakog probaš bar jedan, i to u kružnom treningu: pojedeš od svake vrste po jedan, pauza, ponoviš, pauza, otkriješ koji su najbolji i natrpaš tanjir pre nego što i drugi provale koji su najbolji. Ako ima onih “košnica” koje se prave u modli od rakijske čašice, pa umočenih u šećer, uzmi jedan za mene. Poslužavnik.

6. Izbegavaj vodu. Voda hidrira i puni želudac. Ima dovoljno piva i vina. A i svaka pristojna kuća ima rasol za doručak.

7. Ni slučajno nemoj da pojedeš neki zdrav snek pre odlaska na slavu, pa da se zasitiš. Nemoj se zatrpavati, ostavi prostor za svu tu hranu koja te čeka u gostima. Ne treba da se osećaš indisponirano. Uostalom, smisao slave je da sednemo za sto i lepo se provedemo, povremeno pričajući između zalogaja. Kad prođe desert i domaćica ne planira da menja stolnjak i ponovo iznosi supu, pozdravljaš se i otkotrljaš kući.

8. Španska pita, mesna pita, proja pita, rolnice od dizanog testa, slavske pogače i pogačice sa sirom i čvaricima, viršle u lisnatom testu i pužići, sve ih probaj. Ne jedan, već po tri komada. Kad ćeš opet jesti tri  komada nečega, bilo čega masnog sa ugljenim hidratima, ako ne tokom praznika? Za svoj rođendan? Pa, kapiraš?

9. Ne treniraj. Ni pod kakvim okolnostima nemoj da trošiš energiju i snagu na treninge od polovine decembra do polovine januara. Nema smisla. Ovo je vreme za hranu, piće i spavanje. Uostalom, nema šanse da potrošiš sve ono od tačke 1 do 8. Što da se mučiš?

10. Ako ti nije muka kad napuštaš slavlje, ako svaki put ne raskopčaš dugme na farmerkama, spustiš cibzar na suknji ili makar skineš  kaiš, ti nemaš pojma! Koncentriši se, molim te! Pročitaj sve još jednom, napravi teze i upropasti se za praznike kako treba.

[divider]

Šalim se. Mada. 😉

Opustite se malo. I tako vam preostaje cela godina da čitate motivacioni crap na ovom blogu. I ja imam mnogo novogodišnjih odluka, a odustajanje od pisanja i zdravijeg stila života, nije jedna od njih. Što ne znači da ne mislim ozbiljno za “košnica” kolačiće 😉

cakre

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

1 Comment

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.