10 argumenata da ne vakcinišete svoje dete, u pravu ste!

41

Uprkos svim naporima medicine i nauke za razvoj svega i svačega što pomaže ljudima

– pametne, samosvojne i vakcinisane majke Facebooka i ratoborni vakcinisani očevi Tvitera, kojima nisu potrebni lekari da im sole pamet šta je dobro za njihovu decu, a šta ne, vode nadljudsku i požrtvovanu borbu u odbranu života bez genocidnih vakcina za decu Srbije.

Životi pojednih među nama, koji ne smeju da prime vakcine bilo zbog godina, kancera, bolesti srca, opstrukcija pluća i drugih teških bolesti i oslabljenih imuniteta, životi druge dece, koja su suviše mala, ili suviše bolesna da bi primila vakcinu, sada su u sigurnim i brižnim rukama onih koji se bore da nam se vrati prirodna selekcija.

Njihovi argumenti protiv (obavezne) vakcinacije su čvrsti i neoborivi. Evo ih!

nemojte vakcinisati svoju decu

Prvo, pitanje svih pitanja:

Kako naše nevakcinisano dete ugrožava vaše vakcinisano?

Jelena, u pravu si. Nisu normalni, nek jedu govna.

jelena karleusa vakcine

Klik za veću sliku. Ne samo da podržavam JK (levo), već dodajem i pijani argument (desno). A imam i bolji: kako moje dete koje nisam vezala u bebi-stolici u autu, na bilo koji način ugrožava vaše vezano dete?

 

A sada argumetni svih argumenata

 

1. Vaš pedijatar želi da povredi vaše dete i pojma nema

doktori ne mogu da lece

Nakon 12 godina školovanja, studirao još 6 godina na jednom od najtežih fakulteta, stažirao par godina radeći najteže poslove za najmanje para, i isto toliko se specijalizovao, to je samo 24 godine učenja i usavršavanja, vaš pedijatar ima long-tail plan koji ga je doveo do nekog doma zdravlja u kojem će konačno moći uspešno da povredi vaše dete.

Kad vaš pedijatar kaže da je vreme za vakcinaciju i da to treba da učinite da biste svoje dete sačuvali od raznih boleština i da biste učestvovali u kolektivnoj imunizaciji koja je deo javnog zdravlja, odlučno ga odbijte! Ne zaboravite da on zapravo ŽELI da se vaše dete razboli kako bi on mogao da zaradi svoju platu.

Ništa ne veseli pedijatra kao kad vidi vaše bolesno dete.

2. Vi znate više od lekara

baka koja zna vise od pedijatra

Sve one godine učenja pomenute gore, ne mogu da se porede sa tim jednim člankom koji ste pročitali na internetu, ili jednom Facebook grupom u kojoj je 30.000 roditelja čija su “Nevakcinisana deca zdravija od vakcinisane”.

gde ste vi imali casove svega nabrojanog

Svaki put kad vam lekar kaže da treba da vakcinišete dete, tražite objašnjenje! I o sadržaju, poreklu, o načinu nastanka, i o posledicama koje izaziva ta vakcina. Šta je pravi motiv lekara da vam nudi baš tu vakcinu? Imate pravo da znate.

Isto tako, tražite napismeno objašnjenje i kako radi motor sa unutrašnjim sagorevanjem kad kupujete nov auto. Nemojte ulaziti ni u lift dok vam se ne objasni šta ga motiviše da se penje gore-dole. Jedino nije potreban dokaz kako to leči čudotvorni MMS, dovoljna je nečija tvrdnja o tome.

3. Farmakomafija zarađuje na vašem detetu

loki

Ako vakcinišete svoje dete, farmakomafijaš zarađuje od te vakcine. Ako ne vakcinišete svoje dete i ono se razboli, farmakomafija, šta? neće uopšte zarađivati i neće moći da letuje na čuvenim farmakomafijaškim kongresima. I ostrvima.

Ako poznajete neke od farmakomafijaša, onda znate da od spolja deluju kao normalni ljudi. A iznutra letuju. Budite obazrivi.

4. U vakcinama se nalaze sastojci od reči koje ne umete da izgovorite

3

Sastav vakcina nisu samo droge, crvi i otrovi, već užasno duge, nerazumljive, zastrašujuće reči. Poznato je da su takve reči kancoregene. Ako ne možete da ih izgovorite odmah, i ne znate šta znače – izazivaju rak.

Ne samo to, nego je cela nauka sastavljena od užasnih, komplikovanih, dugih reči koje tiho ubijaju ljude! Ništa što ne možete da izgovorite ne stavljajte u sebe, naročito ne u svoju decu.

Razmislite i da prestanete da jedete indijsku ili kinesku hranu, jer nema šanse da izgovorite te nazive. Pojačajte argumente. Borite se i protiv rečnika stranih reči! Zabranite i hemiju i biologiju! I školu! Sve! A u pičku materinu, pa valjda su naši stari znali bolje!

5. Imate vi svoja prava izvan zakona

24

Kad odbijete vakcinu i lekar vas prijavi Ministarstvu  zdravlja, a ovo vam pošalje rešenje o obavezi, ili kaznu, proverite na koji su sve način ugrožena vaša ustavna prava.

Recimo, vaše pravo da slobodno izbegnete zakon i odlučite da ugrozite pravo javnog zdravlja.

Ili vaše pravo da ne vakcinišite svoje zdravo dete, pa time ugrozite pravo na život bolesnom detetu koje ne sme da se vakciniše.

Ili, vaše pravo da dete nema temperaturu kao nus pojavu vakcine par sati, ali ima mogućnost da dobije poliomielitis i ostane nepokretno za ceo život.

Ili, vaše pravo da ubijete, jer.

fajgelj pretnja

Ček samo, malo da vas naložim, dobijem parče publiciteta, obrišem ovaj post, joook, ostao tvit, zapalim cigaru, snimim video, ni profesuru mi zbog ovoga neće oduzeti, koji sam ja meni kralj.

Pokušajte da izvarate sistem, ubijajte, pretite, zakoni se i tako ne pišu da bi vas zaštitili, već da bi se kršili.

6. I vi ste sticali prirodan imunitet tako što ste prvo oboleli od tuberkuloze, velikih boginja i poliomielitisa…

… Oh, uh, eh, neeeh, pa vi ste vakcinisani prethodno. Fuck!

 

Ali, što drugi sada ne bi osetili čari boginja, protiv kojih smo vakcinisali našu decu.

boginje su dar od boga

 

7. Naše telo je hram, održavajmo ga čistim

ms

Vakcinama ubacuju crve u mozak, čitali ste na internetu. Ne dozvolite to.

Za svaki slučaj, neumorno se borite protiv crva! Klistirajte dete povremeno, sipajte mu izbeljivač u čaj od bokvice. Postarajte se da ga držite skroz čistim iznutra, dok mu potpuno ne oljuštite creva i ne uništite crevnu floru.

Ako dobije proliv ili povraća, dobar znak, telo se samo čisti. Ako dehidrira od toga ili dobije perforaciju creva, e, jebiga. Ali, detoks je keva.

8. Vi ste rodili svoje dete, dete je vaše.

ENA

Vi lekove od belog i crnog luka, tinkture od srebrne vode i MMS kapi spravljate sa ljubavlju, i tako znate da su mnogo bolji od bilo kakve vakcine, antibiotika i zle hemije.

Molim? Da li nauka to želi da kaže da ima nešto loše u tome što koristite materinski instinkt za lečenje svog deteta? Da, ona to tvrdi! I još postavlja nepodnošljiv zahtev da pri tome koristite i svoj mozak.

A vaše dete je vaša privatna stvar, kao i  sposobnost reprodukcije. Vi možete i da rađate tuce dece, baš kao i vaše bake i prabake, pa da vam nakon teških bolesti koje se danas preveniraju ali vi s pravom nećete tu da učestvujete, pretekne jedno, dvoje u životu. Taman.

Ma, ne, nemojte da brinete već sada oko toga, prepustite tu budućnost vašoj nevakcinisanoj deci.

9. Prinudna vakcinacija je depopulacija

 

Ovo je taj nivo. Ovakve osobe su u vas unele sumnju.

 

Mnogi ni ovako direkno saopštenu istinu, iz Dosijea X, nisu u stanju da shvate. Nije reč o kolektivnoj imunizaciji, već naprotiv, o unišavanju kolektivnog imuniteta.

Ako imate još uvek čime da razmišljate, sigurno nećete verovati svom lekaru, već dr Skali. Hvala, Olivera na otvaranju očiju.

10. Vakcine izazivaju autizam.

 

Pod mafijaškim i lobističkim pritiscima, nauka je odbacila vezu između autizma i vakcinacije.

Znate li šta je još nauka odbacila?

Jednoroge!

A ko uopšte želi svet bez njih?*

 • *ovaj argument je posuđen.
  [divider] [divider]

A sad, stvarno.

Majke koje danas nasedaju na nju ejdž pokrete odbacivanja nauke i otkrivanja čudotvornih napitaka, i očevi koji su vakcinisali decu, ali bi za potrebe sopstvene promocije pretili ubistvom, pripadaju generaciji koja ne zna kako izgledaju velike boginje, jer su vakcinisani protiv toga kroz program kolektivne imunizacije.

Roditelji roditelja koji danas nasedaju na proklamanovane zavere masovnog genocida vakcinama, većinom su oni što su pretekli u porodicama u vreme kada je više dece umiralo nego što je preživelo. Od bolesti koje se danas preveniraju.

Roditelji koji se opiru obaveznoj vakcinaciji, imaju odgovornost ne samo za svoju decu koju vole, već i za budućnost sveta u kojem će sutra živeti njihova deca koju vole. Na njima je odgovornost da li će za svoju decu, kad postanu ljudi, stvoriti svet  u kojem ima ili nema zaraznih bolesti protiv kojih se čovečanstvo do danas izborilo.

=> Roditelji koji danas ubeđuju druge roditelje da ne vakcinišu svoju decu, vakcinisani su. I vakcinisali su svoju decu.

deca

Sve ono gore rade zbog vas. Jer, oni su svoju decu već zaštitili. Jebigić.

 

fajgelj

– Ubiću, ali u “oproštajnom” videu ću ipak između dva dima javiti da sam vakcinisao decu, šta se palite, majmuni, ovo je sve moja glad za pažnjom.

Vi danas možete da PALAMUDITE o štetnosti vakcina

samo zahvaljujući tome

što su vas vaši roditelji vakcinisali,

pa vi pojma nemate kakve su to bolesti kojima,

opiranjem vakcinisanju,

PRETITE SOPSTVENOJ DECI.

Komedijaši.

 • *Većina ilustracija koje su korišćene ovde, dobijene su od administratora FB grupe Šr Slađana Velkov, koje su prikupljane diljem Fejsbuka, a ponajviše sa grupa i stranica kojima upravlja Slađana Velkov, glavna regionalna promoterka antivakcinacijskog pokreta i autorka tvrdnji da je bezgrešno začeće moguće, da se autizam leči supstancom sličnom Domestosu, kao i da je sunce hladno, a homoseksualizam bolest povezana sa pedofilijom. Mislim, to je nivo, odakle hranite svoju zebnju, ili svoju glupost, zbog koje će ispaštati samo vaša deca i to odmah, ako zakače neku bolest koja se prevenira vakcinom, ili sutra, ako vas bude bilo dovoljno nevakcinisanih da na svet vratite sve suzbijene opasne bolesti od kojih će umirati deca vaše dece.

Ako vam je to nivo i reper, onda ništa. U pravu ste.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

41 Comments

 1. Izvanredan tekst. Rekao bih da su sve najbitnije stvari navedene, vrlo duhovito, vrlo tačno. Otkako sam u grupi Šr Slađana Velkov mnogo mi je jasnije koliko je pristupačnost internetu i dobra i zastrašujuća stvar, kao i to koliko je jezivo što ovo otkriva lice zla, dno dna, patologiju i bezumlje oko nas. Ovakvi tekstovi su, po meni, bitan deo borbe protiv tog zla i nazadovanja. Svaka čast i sve najbolje.

 2. Maraviljozo, a rekla bih samo da se sećam bakinih priča iz davnina (baba je umrla pre deset godina u osamdeset i kusur a ja imam 42 leta) i jedne crtice kada je rekla:” doktorska deca su se od nas običnih, razlikovala po tome što nikada nisu primala vakcine”. Pa ti vidi…

  • Ako govoriš o tom vremenu, posleratnom, na primer, to, naprosto, nije istina: PRVO su vakcinisana deca lekara.

   A ta ista generacija je imala tu nesreću da svedoči kako izgleda epidemija velikih boginja i koliko je smrtnosna, pa onda i tu sreću da nikome nije trebalo dodatno objašnjenje zašto je vakcinacija neophodna i bitna za kolektivni i lični imunitet.

   Danas toga nema, nema neposrdnog iskustva, pa je lako šarlatanina da haraju. Moj poslednji paragraf.

    • Više nego što je trebalo, a manje nego što je moglo (zahvaljujući reakciji struke i masovnoj vakcinaciji).
     Da se pustilo da bolset ide svojim tokom, tek onda bi se vidjelo koliko su velike boginje opasne. Cijena bi bila, jasno, prevelika.

  • Gejts je, na žalost, mislio da je mnogo više ljudi funkcionalno pismeno na planeti, ako je već dovoljno sposobno da koristi internet, njegov Windows i gleda YouTube. Ali, prevario se: većina ljudi na planeti je funkcionalno nepismena, pa su antivakseri to još jednom iskoristili.

   Ono što govori Gejts u tom videu, jeste da će vakcine dovesti do višeg nivoa zdravstvene zaštite, koji za rezultat ima smanjenje rasta populacije, zato što ljudi, koji imaju potpunu zdravstvenu zaštitu rađaju manje dece, jer razumno ocenjuju da će ta deca – preživeti i živeti. S druge strane, u delu populacije koja nema pristup zdravstvu, po pravilu se rađa više dece, iz obrnutog razloga – straha da neće sva preživeti i živeti. Najbolja ilustracija za ovo je činjenica da u evropskim zemljama, gde je viši standard, trend rasta populacije opada.

   Dakle, podizanjem nivoa zdravlja u svetu, vakcinacijom i pristupom zdravstvenoj zaštiti, mi možemo, na duge staze, spanjiti rast civilizacije, na meru koja je niža od današnje, a obezbeđuje da civilizacija i opstane.

   Kao što rekoh na početku, Gejts je pogrešio u svom očekivanju da će ovo svi ljudi razumeti, pa je govorio jezikom za odrasle, obrazovane ljude. Inače, ovo je ABC nauke o demografiji i notorna činjenica o uslovima za rast, pad ili opstanak populacije.

  • Ako se u siromašnim zemljama osigura visoka procijepljenost, roditelji neće morati da rađaju po desetak djece da bi preživjelo jedno-dvoje.
   Recimo, u porodici žena rodi desetoro djece u nadi da će bar neko preživjeti (niko je ne pitaa koliko će se pri tome mučiti). Može se desiti da ne preživi nijedno, može preživjeti dvoje-troje, a mogu i svih deset. Češće preživi svo desetoro, jer se epidemije javljaju u naletima a žene rađaju stalno. Rezultat je brz rast stanovništva, a porodice imaju mnogo više djece nego resursa za njihovo izdržavanje. to vodi u još veće siromaštvo.
   Redovnom vakcinacijom se veličina porodice održava na nivou na kojem je realno očekivati da će moći da se izdržavaju.

   To je usporavanje rasta, a ne depopulacija.To je kada bi neko tvrdio da automobil, čim pritisnemo kočnicu, odmah krene unazad. Ne, pri kočenju automobil usporava, a ne ide unazad. Ko to ne shvata, taj nema dodir sa realnošću.

 3. Mooshema, razocarana sam tvojom odbranom Gejtsovog nastupa, svi vrlo dobro znamo ko je i sta je taj covek, a ti si ocigledno isto covek NWO.
  Prestajem da pratim tvoje strane.

 4. vrlo veoma 😀 jako jadan sarkastican text. sa mnogim degutantnim stavkama (dete – lift, stavka 2 npr.:
  ‘Imate pravo da znate. (o vakcini)
  Isto tako, tražite napismeno objašnjenje i kako radi motor sa unutrašnjim sagorevanjem kad kupujete nov auto. Nemojte ulaziti ni u lift dok vam se ne objasni šta ga motiviše da se penje gore-dole’
  !? uporedjivanje neuporedivog. 3. priznanje da je farmacija biznis kako god okrenes, pa onda – sto pitas, sto se bunis…
  vredjanje svake vrste inteligencije citaoca. u 9.oj se vidi ‘visoka’ inteligencija autira.

   • Сима Страхота on

    A zasto se vi brinete o tudjem zdravlju,mene neko oce da ubedi da je nekom drugom vise stalo do deteta od roditelja tog deteta? ne zaj…ni mene niko nece nikad vise ubediti da se vakcinisem,ako zakacim nesto,moja stvar,vi ste svakako zasticeni vakcinom,pa cemu briga???Ako ja ipak ugrozavam vase zdravlje onda vasa vakcina i ne radi posao ili sam lose zakljucio?i najzad, nema ovde nikakvih ANTI ovde se rado o slobodi izbora sto nikako nije neka vasa zamisljena borba protiv vakcina ali vi volite da to tako predstavite jer ako nema “neprijatelja” protiv koga bi ste se vi borili i koga bi pljuvali?ljude koji su za slobodu izbora?Hm,to se tesko prodaje narodu zato i gurate pricu o antivakcinasima.Samo mi objasnite jedno,kako to da u zemljama kao sto su UK,Nemacka,Spanija,Francuska,italija,Austrija,Norveska,dansaka…. vakcinacija NIJE obavezna ali u Srbiji MORA da bude,jel to neki medicinski razlog,mislim jel su oni prirodno otporniji i imuniji ili sta je razlog? osecam gadan prezir prema vama koji ste gori neko narkomani,samo bi se spricali sto meni i ne smeta,al mene i moju porodicu zaobidjite u najsirem luku,tacno mi se fucka za razloge pedijatra i godine studiranja,nek ode u navedene zemlje pa nek njima objasnjava ove gluposti iz clanka.

 5. Imao bih ovde mnogo šta da pitam i mnogo šta da iskritikujem i dodam ali suzdržaću se ipak, jer iskreno, mrzi me da pišem kilometarske tekstove, koji na kraju neće ništa promeniti… Ali ipak želeo bih da se nešto razjasni… Pošto nisam nikakav stučnjak za medicinu, želeo bih da mi se nešto ovde razjasni, ako je ikako moguće… Tiče se onog “pitanja svih pitanja”. Ako je zaista neko izjavio da nevakcinisana deca ugrožavaju vakcinisanu, nakon čega neki pitaju kako to da ih ugrožavaju kad su vakcinisana, da li može neko da objasni, zaista, kako? Pošto je i ovde, kao i na svakom drugom mestu na koje sam naišao, kontraargument bio: neka deca zbog raznih razloga nisu smela da prime vakcinu, pa ugrožavaju njih. Da li iko uviđa da to i dalje nije odgovor na pitanje kako NEvakcinisana deca ugrožavaju VAKCINISANU, jer je navodno tako rečeno pre toga? Dakle, NE kako nevakcinisana deca ugrožavaju drugu (iz bilo kog razloga) nevakcinisanu decu, VEĆ kako ugrožavaju ovu što su vakcinisana? Nadam se konačno nekakvom odgovoru… Hvala

  • Uspelo ti je, Borise, ipak da napišeš kilometarski komentar da bi pitao: Kako to tačno ugrožavaju?

   Prvo, nikada niko nije rekao da nevakcnisana deca ugrožavaju vakcinisanu. Ali, ovo je copy cat engleskog anti-vaxx virala, pa je preuzet i za naše prilike, kao ultra-mega-giga-ober logičko pitanje na bazi nepostojećih polaznih tačaka. Manjkav, loš argument u formi pitanja.

   Nevakcinisana deca ugrožavaju kolektivni imunitet.

   Ali, stvarno, kako ugrožavaju?
   Evo ovako, druže Borise:

   1. Što moje vakcinisano dete, nije samo jedan izolovan entitet, već i deo grupe, koja mora biti iznad 80, ili 90 ili čak 95% od ukupne populacije, koja je imunizovana u cilju postizanja kolektivne imunizacije. Indivuda -> kolektivitet, kapiraš?

   2. Tako što, tvoje nevakcinisano dete, nije samo jedan izolovan slučaj hirovitog ili glupog ili neodgovornog ili zabrinutog roditelja, već je deo grupe, koja ne sme biti veća od 5, 10 ili čak 20% populacije, da ne bi počela da UGROŽAVA KOLEKTIVNI IMUNITET, kojeg su vakcinisana deca deo.

   Razumeš li sada?

   Gledaj dalje.

   Jer, taj prostor, idušak, od 5 ili 10 ili 20% nevakcinisanih, koji uzurpira tvoje zdravo dete zbog tvog hira ili gluposti, je prostor koji treba ostaviti stvarno bolesnoj deci, koja su suviše slaba ili bolesna da prime vakcinu, a koje bi jedna bolest koja se prevenira vakcinom, mogla UBITI. Jer ste vi, obesni ili glupi ili neobavešteni ili neodgovorni roditelji, odlučili da OTMETE TU MARGINU kolektivnog imuniteta, od dece koja ne smeju da se vakcinišu.

   Odakle, uopšte, ta margina?
   Ona je, druže Borise, izračunata na osnovu potencijala viralnosti virusa. Iz pitanja: koliko ljudi bi bilo zaraženo i ugroženo, ako ne bi postojala zaštita vakcinom?

   Da stavim u tvoju perspektivu: koja je šansa da tvoje nevakcinisano dete zakači virus ako počne da se širi među nevakcinisanom populacijom?

   Ljudi su izračunali da ako virus krene, 4 od 5 nevakcinisanih ljudi bi bilo sigurno zaraženo, znači, 80% su šanse da tvoje dete oboli, i da prenese virus na 4 od 5 ljudi iz svog okruženja koji nisu vakcinisani.

   To je jako velika šansa da ti dete najebe, Borise. I, pošto je tvoje dete inače zdravo, ono od tog virusa, može imati komplikacije, ali ga može i preležati uspešno. Šta je sa onih ostalih četvoro, koje je tvoje dete zarazilo? Šta ako je među njima nečija mala sestra, koja još nije dorasla imunizaciji i za koju taj virus može biti smrtonosan?
   Šta ako je među njima neko ko je na hemoterapiji i čiji imunitet je skroz kompromitovan? I on može da podlegne virusu, a ne svojoj osnovnoj bolesti od koje se leči.

   To je pitanje svih pitanja, Borise, druže: Kako ugrožavam svoje dete ako ga ne vakcinišem, i kako ugrožavam druge ako to ne uradim, i, konačno, kako ugrožavam kolektivni imunitet ako to ne uradim,

   i, naravno, ako imaš savesti,

   kako planiram da objasnim svoju odluku svom detetu ako kao odraslo dobije neku bolest koju je moglo da izbegne da si ga vakcinisao, a sada se bori sa užasnim koplikacijama, a moguće i posledicama bolesti koje nije moralo da dobije?

   Da li će težina tvoga, imam ustavno pravo da odlučujem o telu svog deteta, i tvoje, ja znam šta je najbolje za moje dete, ili čak, ali ja sam želeo samo najbolje za tebe, biti dovoljno dobro opravdanje za trajni sterilitet, ili trajni invaliditet, ili samo dane bolesti koje je moglo da izbegne tvoje dete, ili nečiju smrt ako tvoje dete prenese virus nekome ko je ugrožen, kada shvatiš da je to direktna posledica tvoga hira ili neznanja, koju je tvoje dete moglo da izbegne?

   Da li nazireš odgovor pravog pitanja, svih pitanja, makar?

   Vakciniši svoje dete, ne budi budala.

 6. Ma samo vi pametujte, nemojte djecu vakcinisati xD
  Bas zbog vakcinacija neke bolesti su haman da kazemo iskorjenjene, al to ne znaci da ne mogu da buknu opet. Koje ono godine je bila epidemija suge u Sr? Eeeeej suge xD Mislim da to sve govori, dalje necu da komentarisem xD

  • Protiv suge nema vakcine, jer suga nije bakterija vec insekt.
   Ne znaci da su vakcine lose, nego da ste vi nepismeni

 7. Ceo tekst ismejavanje u vidu kontre na lupetanja protivnika vakcine sa upitnom inteligencijom , pomalo na duhovit nacin ili bar pokusaj duhovitosti.Ali cemu generalizovanje pokusavajuci par nebuloznih komentara docarati kao stav svih ljudi koji imaju nesto protiv vakcina a koliko sam upucen od tih ljudi najveci broj 90% se protivi samo jednoj vakcini MMR , to si verovatno i sama zakljucila tragajuci za najglupljim komentarima al onda ne bi imala o cemu da pises na ovu vrucu temu

  • Pišem blog 9 godina. To znači da ja uvek imam temu.

   ali, evo, kad te baš taj deo muči: moj postupak je bio obrnut. Prvo sam napisala tekst (još pre 2 meseca), a onda sam zatražila primere, da odaberem neke među njima da ilustrujem. Dobila sam masu primera, pa sam bila neodlučna, a potom i ostavila tekst na neko vreme.

   Budi sigurna da ovo nisu najgluplji primeri, nego samo primeri koji su bili najsličniji mom već napisanom tekstu, jer me je mrzelo da prilagođavam tekst glupim primerima. Jedino sam zbog dr Skali napisala tačku 9, zbog koje je ispao jedan argument o školovanju u inostranstvu (koje nije potrebno nevakcinisanoj deci, pa na vreme treba štedeti i osujetiti ekskurzije i specijaliziacije svojoj deci, zbog čega će nam još i biti zahvalna kada shvate da ne mogu da upišu master u EU ili u Americi, samo zato što ih roditelji nisu vakcinisali, što je baš dobro, jer se štedi za lečenje od bolesti koje se mogu desiti zbog nevakcinisanja, bla bla).

   I, naravno, tekst je zaslužio da ima Karleušu i Fajgelja, to je istinska, najcrnja aktuelnost i slika našeg društva, koju su njih dvoje oslikali svako na svoj način, u svom stilu, za svoju ciljnu grupu.

 8. Mama Marija on

  MOO,svaka cast,sto volim tvoje tekstove,precizni,argumentovani,sa dozom sarkazma a pravo u centar.A citajuci tekst nisam mogla da verujem kakvih ljudi ima,kaze pohadjali predavanje na fb kod neke doktorke,hodanje po toplom tlu,gledanje u sunce,te lece homeopatijom sve i svasta,sou program.Uvek sam smatrala da svako treba da ima pravo izbora,ali pustiti da se bira vakcinacija ili ne,pa to je suludo kad vidim kakvih zaludjenika ima.Onda ce nam opet zakucati na vrata razne bolesti koje su prakticno iskorenjene.Volela sam da slusam price starijih ljudi i naslusala sam se posleratnih prica kada su deca umirala od sarlaha,zausaka,velikog kaslja`.Kakvi su to bolovi bili,u kucama je umiralo po dvoje troje dece.

 9. E ova sto pise da je dete samo njeno i da je odluka o vakcinaciji iskljucivo njena, neka ide sa svojim detetom u neku planincinu da zivi. Nije vakcinisano – kakav vrtic, kakva skola?! Mars!

 10. Stvarno ne razumem cemu toliko vredjanje ljudi koji imaju razlicit stav?! Ja imam pravo da ne verujem ovoj drzavi i ovom drustvu, ni lekarima ni farmaceutima ( naravno, iz loseg iskustva), ali nisam ni za ni protiv vakcinacije MMR-om, upravo kao SAVESTAN RODITELJ SA KRITICKIM MISLJENJEM I SA OPRAVDANOM BOJAZNI ZA SVOJU BEBU, citam, istrazujem, pitam i najvaznije ZELIM DA ZNAM i IMAM PRAVO NA TO, sta nasa deca primaju- jer upravo to preispitivanje i ucenje o bitnim stvarima kad je zdravlje mog deteta u pitanju me cini savesnim roditeljem. A ne da glumim kvazi hipstera koji prezire i bljuje vatru na sve sto je razlicito ( a kune se u moderna open minded shvatanja blah bla bullshit) totalno fasisticki i nekoristan text.. niti podrzavam ove pozdrav suncu, ultra samo natural stavove, ali cemu vredjanje bez konkretnih naucnih cinjenica itd. To je to drustvo koje nikako da se civilizuje i odraste!

  • fašistički? iznenadićete se, ali izgleda da vi nemate pojma šta je fašizam.
   nekoristan? ako ste ga pročitali, sigurno vam je koristio: na primer, da ga odbacite iil da se iznervirate.

   a što se tiče vašeg preispitivanja nauke i naučnih dostignuća, na to imate pravo i kapacitet samo ako ćete se kao naučnik zavući u laboratoriju i provesti mesece i godine proučavajući. jer to što vi radite, to nije savestan roditelj. to je neodgovoran roditelj podložan uticaju drugih, koji je sebi dao za pravo da gugl stavi iznad zdravlja svog deteta.

   inače, ja ne moram da dajem konkretne naučne činjenice za notorne stvari, na primer, zemlja je okrugla. ali vi svom detetu morate ponuditi nešto više od guglanja.

   • Ok, iznervirala sam se cim sam napisala fasisticki 🙂 ali stvarno, sta je problem ako neko zeli da zna vise i da se informise.. svako ko postavi pitanje da li javno ili u svojoj glavi, je zatucan, primitivan, ono bas seljacina, fuj necemo da se druzimo sa njim, jer mi smo bas urbani likovi i pisemo blog wow ili sta god.. poenta je ako vec imas neki socijalni uticaj, iskoristi ga.. pljuvacinom po bilo kome postize se samo kontra efekat, naravno da postujem nauku ali ne postujem stav ove drzave i nista joj ne verujem.. digla se buka oko vakcina – ok, aj da resimo to.. neka neko relevantan izadje i javno odgovori na sva pitanja ovih protivnika vakcinacije, al onako sa argumentima – izmedju ostalog, to i jeste uloga drzave, da da prave odgovore i sankcionise one koji javno lazu, i suzbije paniku.. ali za to je potrebno da budes drzava.. svedok sam vakcinacije dece, vakcinama kojima je istekao rok ’91. god. I posle toga, necu i ne moram nista da im verujem, a hocu i imam pravo ( al ono bas po zakonu) da znam sve relevantne cinjenice sto se tice mog zdravlja i zdravlja mog deteta.. nista drugo 🙂

    • ovakav žanr je odabran upravo da iritira. pokazalo se da argumentacija ne uspeva kod ovakvih uverenja (klikinite baš na taj link), ali ismevanje – da.

     argumentacija je data hiljada puta: nevakcinisanjem je ugroženo javno zdravlje i imunitet grupe. a vakcine su najveći doprinos očuvanju imuniteta civilizacije. ali, što je najgore, svi koji veruju da štite svoju decu nedavanjem vakcina sada, zapravo ugrožavaju njihovu budućnost, njihovo zdravlje u svetu koji im ostavljaju.

     vi ste vakcinisani. ja sam vakcinisana. zahvaljujući tome smo mi tu, žive i zdrave, i raspravljamo o ovome. međutim, već sada, dok pričamo o tome, budućnost naše dece nije više tako izvesna sa stanovišta danas iskorenjenih bolesti. pandorina kutija je otvorena rizično velikim procentom propuštanja roditelja da vakcinišu decu. mi ćemo se iz toga izvući jer smo imunizovani. naša deca, bojim se da ne. o tome se radi. pomažete svom detetu samo ako ga vakcinišete.

     nadam se da, kao obrazovana osoba, razumete da se iza anti-vaxx pokreta krije mnogo veći finansijski interes nego iza “farmakomafije”?

     • Ja nisam vakcinisana, nema potrebe ni moja deca da prime taj ozloglaseni MMR.. Mooshema nema bas neke argumente, i potpuno se slazem u stavovima sa Lukom…

      • ma, nema POTREBE. nadam se da nećete morati da se izvinjavate jednog dana svom detetu, ili detetu koje zbog kompromitovanog imunog sistema ne sme da primi vakcinu.
       ovi argumenti u tekstu su odlični. ali vi ne možete da dobacite. što je šteta za vaše dete.

       • Za mene nije pitanje da li dete treba da se vakcinise, to se podrazumeva, ali hajde da vidimo sa cim se to NASA deca vakcinisu i zasto ljudi negoduju, sta fali otvorenoj komunikaciji, i razbijanju predrasuda na jedan civilizovan nacin.. u ovom textu mi je zasmetao upravo taj odnos prema svakome ko ima neku dilemu, a ne stav o tome da li treba ili ne da se deca vakcinisu.. pozz

     • Vi ste vakcinisani.Pa šta. Da li ste revakcinisani i kada. Vakcina ne štiti doživotno već 10-tak godina. Ne znam koliko ste stari ali sumnjam da ste nakon punoletstva primili bilo kakvu vakcinu tako da nas sve u “krdu” ugrožavate, jer kolektivni imunitet je imunitet krda (bar tako objašnjavaju).

      Znam, sad ćete odgovoriti da reakcija virus ako ga zapatite neće biti tako burna. Ali zašto reskirati. Trk kod tetka Slavice Đukić Dejanović, ili dr Kona koji je rekao da ćemo svi oboeti od svinjskog gripa i maznuo pare. A evo nas živi, i zdravi i bez te njegove vakcine.

      Kao mali sam preležao zauške, i nisam ostao sterilan. Reći ćete imao sam sreće. Preležao sam i boginje i nisam umro Opet sreća.

      Nije do vakcine nego do sreće.

  • Koja je poenta da pitas ako imas vec unapred spremljen odgovor koji ces da prihvatis, a u sve ostalo neces da verujes. Ako vec planiras da se informises i preispitujes, ucini to detaljno. Ne mozes validno misljenje o tako kompleksnoj temi da formiras na osnovu necega sto procitas, a ne razumes. Dakle, prvo anatomija i fiziologija, pa patologija, pa mikrobiologija i imunologija, pa farmakologija, pa toksikologija. Dok ne ovladas ovim naukama, lako moze da se desi da neko manipulise tvojim misljenjem tako sto ce svoje tvrdnje potkrepiti poluinformacijama i sve to upakovati u dobru pricu koja se lako prima. A teorije zavere su jako popularne i ljudi u njih lako poveruju.

 11. Vaš tekst sa svim komentarima treba snimiti u vidu reklame! Živimo u strahu srednjeg veka ,gde smo sada?gde ste sada svi kada umiremo od malih boginja?umiremo od komplikacija malih boginja,a deca nam gube zube od cirkularnog karijesa…da li su obe bolesti bezazlene za koje je svet odavno zaboravio…

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.