10 stvari kojima me je naučila sportska povreda

7

Ove godine ipak neću trčati Ljubljanski maraton, što čini 50 netrčanja Ljubljanskog maratona za redom.

Hvala na pitanju, stres fraktura* kuka uskoro puni 2 meseca i konačno prolazi, više me ne boli, čekam još jednu kontrolu pa se vraćam na stazu, pa ispočetka. Polako.

*stres fraktura je mikro povreda kosti koja je nastala zbog ponavljajućih pokreta, oslabljenih okolnih mišića, nepravilnog pokreta ili razgradnje kostiju koje su zbog toga podložnije lomljenju. obično nastaje zbog preteranog ponavljanja pokreta (kriva!), naglog povećanja aktivnosti, na primer, naglog povećanja dužine trčanja (kriva!), ili naglog povećanja intenziteta (kriva!). ne može se videti ultrazvukom niti RTG-om, jedino magnetnom ili scintigrafijom. lečenje traje 6 do 8 nedelja, i računa se od dana kada vam je ipak i konačno, postavljena prava dijagnoza. uz pravilno lečenje i malo pameti za ubuduće, prognoze su dobre.

Vreme apstinencijalne krize: 6 nedelja, ne pitajte. Mislim da tako izgleda cold turkey skidanje sa heriona. Možda preterujem, ali se ne šalim.

I nema ovog osmeha. Posebno nema tog znojavog osmeha.

posle-treninga

10 stvari kojima me je povreda naučila:

1. ne možeš trčati bez vežbi snage. možeš, ali je glupo.

2. mišići koji drže kuk (gluteus medius pre svega, gluteus maksimus, trbušni donji, leđni donji, kvadricepsi na svom gornjem kraju), isto koliko i oni koji drže koleno, skočne zglobove, itd – moraju biti osposobljeni da to rade, moraju biti čvrsti i snažni, kako bi se umanjio stres na kostima prilikom trčanja i svih repetativnih sportova/kretanja. ne moraju, ali je glupo.

3. čak i ako imaš ludačku kondiciju, ne znači i da si fit. čak i ako stekneš ludačku kondiciju, ne luduj.

4. ako imaš preko 40 godina, kontroliši vitamin D i uzimaj ga kao suplement ako ti to lekar savetuje.

5. ako imaš 50 godina a to nisi radila – kokoško!

6. ako imaš preko 40 godina, proveri gustinu kostiju.

7. ako imaš 50, i to nisi skoro uradila – kokoško!

8. kada ti jedan doktor da dijagnozu, i nakon lečenja se ništa ne promeni 2 nedelje, promeni doktora. traži drugo, treće, peto mišljenje, pregled, analizu.

9. kada ti drugi doktor, bez kompletnog pregleda, već samo zato što čuje koliko imaš godina, kaže da bi bilo bolje da ne trčiš, ili da je trčanje za tebe gotovo, izađi iz ordinacije odmah.

10. kada se povrediš, slobodno očajavaj, to je ljudski i normalno. vreme oporavka ne zavisi od toga da li se suzdržavaš da zaplačeš ili tuguješ na sav glas.

Ja sam istugovala punim srcem, da ga ne bih skroz slomila.

Hvala porodici, prijateljima i svima u režiji koji su me istrpeli, hvala povredi što me je vratila u gym, i uputila na yogu.

Vidimo se u novembru, počinjem ispočetka. S mnogo više mozga, mišića i elastičnosti.

I mozga.

Ah, rekla sam to.

***
Autor cover fotografije je Mihailo Bogdanović. Autorka kropovanja te fotografije i znojavog selfija u tekstu, sam ja.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

7 Comments

  • nećeš me izdržati, krećem bukvalno walk-run metodom, neću ludovati.
   jedno vreme.
   makar u novembru.
   ili, štajaznam 🙂

 1. Pingback: [KUĆNI FOTO :] Vežbe za ojačavanje kukova, za trkače i inače | MOOSHEMA

 2. Postovana gospodjo zovem se Dino Pagnacco ortoped Sb Risan Crna Gora i trenutno se lijecim od iste povrede kao i vi a nastale na isti nacin kao kod vas a koliko je to podmukla povreda vidio sam na svojoj kozi jer mi na kraj pameti nie bilo o cemu se radi.To je ekstremno rijetka povreda .Svako i najmanje vase licno iskustvo bii bilo dragocjeno kako za mene tako i za moje buduce pacijente pa bih vas molio da ako nadjete vremena stupite sa mnom u kontakt.Interesuje me odsustvo bola u pokretu i osloncu diferencinalno dg.razlika.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.