Zašto imam mašinu za sušenje veša? Da ne peglam i da pravim kolače.

14

Otvorim neku staru knjigu za samopomoć roditeljima (i deci, što dođe na isto), koju smo ispunjavali pre 12-tak godina kao mladi roditelji, i zateknem tamo, u poglavlju šta iskreno volim da radim od kućnih poslova, da svojom rukom, verovatno potpuno pri sebi, pišem ovo:

 1. Da peglam
 2. Da pravim kolače

da peglam.

DA PEGLAM?!?

Ko je ta osoba? I šta je ova osoba koja danas piše ovaj post i koja stvarno voli da pravi kolače, uradila sa osobom koja voli da pegla?

Jer ova osoba koja piše ovaj post danas, ne samo da više nije volela da pegla, GODINAMA, već je besramno na mrežama, tačno pre godinu dana, FB postom nivoa privatnosti friends only, napisala ovo:

peglanje-bez-peglanja

52 lajka i 100 komentara, pa to je samit bio, a ne fejsbučenje! To je tema svih tema!

I tu sam dobila toliko dobrih saveta, da nisam više nikada peglala ništa osim košulja, ever since.

Preokret

Iako nemamo malo dete i pelene, imamo tri odrasle osobe koje treniraju ukupno 6 sportova (fizičko vaspitanje u školi čak i ne računam!), i to je jako, jako puno veša koji završi u korpi svakoga dana. Tačno da nemamo i ostale stvari koje se moraju prati, ovo je dovoljno da svaki dan palim mašinu za pranje, i da svaki dan (ne)peglam.

Da. U to vreme sam kupila mašinu za sušenje veša. Nije da sam prva na svetu, kasnim užasno, nego, to je prvi aparat koji mi je zaista otvorio svet potpuno drugačijeg komfora. Dakako, tome se najviše radovao moj suprug, kojeg je inače nervirala opsada terase leti i spavaće sobe zimi. Poradovala sam se i ja: vreme koje sam trošila na kondicioni kardio trening tipa vadi, otresaj, prostiri, pipaj i proveravaj, skupljaj, jao presušilo se, fajtaj, jao rukavi i kapuljače su još premokri, vraćaj, to vreme je prošlo. Svaki dan (oh, jea, ja svaki dan perem), tako sam uštedela po pola sata i sat.

Međutim, osim što mi se bitno popravio kvalitet života i miris rublja, ja nisam iskoristila baš sve pogodnosti koje mašina za sušenje veša pruža. Nisam se setila da bih mogla da iskoristim razne nivoe sušenja, koji bi mi omogućili i da konačno – prestanem skroz da peglam, što čini novu uštedu u treningu snage od 4 sata nedeljno!

Zato vam sa radošću i tako da tačno znam šta govorim, iz prve ruke predstavljam =>

Mašine za sušenje veša!

Sušenje veša u mašini, osim uštede vremena za kardio i vežbe snage, donosi i uštedu prostora u kući gde sušite veš, i večito preko jeseni i zime izgledate kao vešernica.

Pet ubedljivih prednosti koje sam zapazila od kad živim sa jednom takvom su:

1. veš miriše fantastično, mnogo izraženije i duže. sada osećam razlike između omekšivača i deterdženata. miriše i dok se suši, mirisno je kada izvadiš.

2. veš je neverovatno mekan, čak i ako ne staviš omekšivač. recimo, moji stari peškiri sada izgledaju opet kao s reklame, meki, puni volumena, svako vlakno je izdvojeno i meko.

3. vrstu sušenja, dužinu i jačinu temperature, prilagođavaš vrsti veša, i ne može ti se desiti da ga pregužvaš ili presušiš: košulje se suše drugačije od posteljine se suši drugačije od peškira se suše drugačije od opreme za trening, je li tako. uz malo koncentracije (ne mešaš veš i materijale) i ne pretrpavaš, imaš rezultate baš kakve hoćeš.

4. sušenje košulja, recimo, može da se podesi na takvu zaostalu vlažnost, da daje efekat najfinijeg fajtanja, posle čega pegla, bukvalno, klizi preko njih i iz jednog laganog pritiska ostavlja savršen ravan trag.

5. većinu pamučnih stvari nakon sušenja uopšte ne moraš da peglaš! dovoljno je da topao, osušen veš izvučeš odmah iz mašine za sušenje i radnjom protresi, ispravi ivice, pređi nežno rukom i složi, tačno dobiješ rezultat kao da si peglala svaku majicu par minuta.

Ovaj poslednji trik, dok nisam zavapila na Fejsu, ja do prošle godine uopšte nisam znala!

I svaki put do tada, kada mi neko kaže, ja uopšte ne peglam, zamišljala sam tu osobu kako ide sa linijama po odeći, onim linijama koje dobijaš kada izvučeš iz mašine veš posle centrifuge, pa ti se one osuše i useku. I nije mi se sviđao taj prizor, pa bih sebi rekla, peglaj, Tanja, peglaj, nećeš ići s linijama po svetu.

Ali, sa mašinom za sušenje veša to je potpuno nova stvarnost!

U zavisnosti od modela, ti potpuno upravljaš svojim vremenom u vezi sa čistim vešom.

Recimo, ovo je 5 najzanimljivijih opcija na koje treba da obratiš pažnju pri izboru:

Mašine za sušenje veša Gorenje, sa funkcijama o kojima pričam

Mašine za sušenje veša Gorenje, sa funkcijama o kojima pričam

1. da li ima mogućnost skupljanja vode (kondenzacijski model), koji možeš da staviš, ako tako moraš, bilo gde u stanu, a ne obavezno blizu odvoda

2. da li ima opciju za dodatno tretiranje veša parom nakon sušenja, što je jako bitno za košulje (SteamTech)

3. da li ima opciju izbora vrste tkanine koja se suši, da prilagođava temperaturu i vreme trajanja sušenja veša. ovo je važno za nas koji ne želimo da dežuramo kraj nje i proveravamo da li je veš ostao mokar ili je presušen. a bitno je i za pravljenje razlike između sušenja trikoa za vežbanje i peškira (Sensor IQ)

4. da li, ako vam je to bitno, ima funkciju koja eliminiše loše mirise i alergene (IonTech)

5. da li je štedljiva! Ako vidite mašinu sa oznakom A++, znajte da je sa njom ušteda 20% veća nega kod nižih A kategorija, a sa A+++ štedite i preko 30%! (Toplotna pumpa)

Luksuz ili potreba savremenog života?

Možda vam se mašina za sušenje veša čini kao luksuz, ili nešto što će poslednje doći na red kad se podmiri sve (što nama, običnim smrtnicima, nikada ne bude). Ni ja ne mogu da se pohvalim da smo je kupili čim nam je pala na pamet, i da smo to uradili lagodno. Međutim, ja zaista ne znam bolju investiciju u aparate, otkad smo se skućili i obezbedili osnovno.

Mašina za sušenje veša je obavezna i dobrodošla nadogradnja, kad obezbediš bazu. Dodata vrednost kvalitetu i komforu života.

Pa, ako imate još neko pitanje, bilo kakvo, imam iskustva (i svog i tuđeg) i rado ću podeliti sa vama!

FaQ:

Pitanja na koja sam odgovarala drugaricama, iskreno:

1. Čula sam da veš iz njih smrdi. – Ne, ne smrdi. Miriše kao nikada pre.

2. Čula sam da veš bude krut/grub od visoke temeprature. – Ne, veš ne bude nikada krut, naprotiv, bude mekši nego što možete da zamislite.

3. Čula sam da mašina za sušenje upropaštava boju i kvalitet odeće. – Nemam toliko dugog iskustva, ali sigurno da ne dira boju, niti za sada vidim da se odeća više troši. Ako mi je frka, sušim i osetljivu sportsku opremu, helanke i majice (na određenoj temperaturi i sa određenom pažnjom, razume se) i ništa im se još nije desilo a da me zabrine.

BONUS TRIK:

Trikovi koje sam naučila sama, ili uz pomoć iskustava drugarica, a da ne peglate ako imate mašinu za sušenje veša;-)

1. Ako su vam se košulje ipak presušile, vratite ih u mašinu za sušenje na 10 minuta, sa nekoliko kocki leda. Kada ih izvadite biće baš ono, kako treba za peglu!

2. Vruć veš se odmah vadi iz sušilice, protresa, ispravlja rukom i slaže, ostavi da se “odmori”. nakon toga bude, bukvalno, bez ijedne gužvice.

3. Ne morate peglati ni posteljinu ni stolnjake, a da ne se brukate posle! Isti princip kao i sa majicama, samo što svaki put kada savijete jednu stranu, prevučete rukom i ispravite nabore, pa sa svakim savijanjem tako, dok ne savijete na željene dimenzije. Potom, stavite jedno na drugo, i pustite da se odmori. Posle možete menjati redosled, pa ono što je bilo gore, stavite dole, da svaki komad provede jedno vreme pod pritiskom. Ne, nema traga od gužvanja.

Tako da eto, više skoro uopšte ne peglam, ali i dalje volim da pravim kolače. Za šta imam i dovoljno vremena 🙂

***
Ovaj post je nastao u saradnji sa kompanijom Gorenje. Mašine za sušenje veša koje imaju funkcije koje će vam olakšati život, pogledajte ovde. Ne ludujte, nisam dobila mašinu za sušenje kao nagradu 🙂 Ali sam sa velikim zadovoljstvom iskoristila priliku da sa vama podelim sve što znam i smatram korisnim, jer su mene ove stvari zaista resteretile u svakodnevnim brigama oko pranja i sušenja veša.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

14 Comments

  • Drugarica je to! Za ceo život 😀
   I ja sam većinu tih saveta dobila onda kada sam pitala na Facebooku. Neverovatno je šta sve žene znaju! :))

 1. Hvala za ovaj text. Volim kad nesebično podeliš svoje iskustvo, uloženo vreme i trud tako argumentovano i u tvom stlu 🙂 Skućavamo se osnovno još uvek, ali, doći će i ona nekad na red. Jako uskoro, nadam se.

  • Meni je jasno da to nije, dobiješ ideju ili potrebu, i odeš da kupiš.
   Ali, svakako jeste zaista nešto što treba staviti u plan i rešiti.
   Ja tačno ne mogu da verujem kako sam živela bez nje :))

 2. Alexićka on

  Nikada nisam ozbiljno razmatrala susilice, do ovog momenta.
  Kao, to je visak, preterani luksuz, samo trosi struju, ovoono. I, gde cemo da je stavimo?!
  I sad si mi potpuno okrenula perspektivu!
  Masina za susenje vesa mi je sada na listi prioriteta, hahahahah.
  Ja u stvari ne mogu da zivim bez nje!!!!!!
  Samo jos da kazem muzu :))))))))

  Hvala ti za savete i ideje <3

 3. To je znači istina, da ne moraš da peglaš kad ti se suši veš u mašini?
  Izludeh od veša i vešernice po sobama. Hvala ti 🙂

 4. Obožavam svoju mašinu! Inače sam osoba koja je sve peglala, baš, baš sve.
  I da se ne ponavljam prepričavajući Vaš post koji oslikava taj deo mog života, mogu samo da Vam se zahvalim za par trikova za koje još nisam zanala, a koji će mi i te kako biti od koristi.
  Jedini minus koji sam primetila je sakupljanje odrećenih materijala, pa odeća nakon više sušenja hoće da bude i broj manja. No, to može biti dodatni motiv da se skine koji kilogram 🙂
  Hvala.
  Lep pozdrav.

  • Stvarno si primetila da se nešto smanjuje sušenjem? Ja nisam.
   Moguće da zavisi od temperature na koju staviš, dužine sušenja?

   Ali, dobro je pronaći i dodatni motiv da uđeš u nešto broj manje 😉

 5. E sad nesto mi nije jasno 🙂 Posebno imas masinu za pranje a posebno za susenje,ili je ova tvoja 2u1.
  Interesuje me taj proces prebacivanja iz jedne u drugu ?

  • Ja imam 2 u 1, ne bih imala prostora za dve odvojene, ali isto moram da povadim deo pre sušenja, razvrstam ono što se zajedno pralo, pa osušim u dve ture ako sam pretrpala mašinu dok je prala (moja pere 9, suši 7 kg veša). Znači, lavor, pa preneseš 🙂 Pa umesto na štrik pola sata, ubaciš u sušilicu za 2 minuta 😉

   • Upravo sam u procesu traženja odgovarajuće mašine. Svi kažu da je odvojena mnogo bolja, ali nama zbog prostora odgovara kombinovana. S obzirom na to da imamo 4 dece, treba nam veća mašina i gledala sam baš tu 9/7 koju Vi imate, pa me zanima da li ste zadovoljni?

 6. Julijana on

  Zahvaljujući vašem blogu ” prelomila” sam i kupila ovu čarobnu spravu. Posle mikrotalasne od pre tridesetak godina ovo je prva sprava koja me je oduševila. Dakle, stigla 2u1 zbog prostora i sad se učim kako da je primenjujem. Veliki pozdrav

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.