[UPOZORENJE] Evelin cosmetics Slim extreme 4D nosi visok hemijski rizik

3

Anti-celulit preparat (krema) Slim Extreme 4D, linije Evelin cosmetics, povučena je sa tržišta EU, zbog ozbiljnog hemijskog rizika i sadržaja nedozvoljenih supstanci štetnih za zdravlje.

Evelin cosmetics Slim extreme 4D

Evelin cosmetics Slim extreme 4D (Foto: RASP)

Upozorenje sistema RASP (Rapid Alert System for dangerous non-food Products) je u svom najnovijem biltenu naznačio ovaj proizvod (broj uzbune A12/1490/16) kao visokorozičan  za zdravlje.

Sredstvo za mršavljenje u kremi, odnosno, anti-celulit preparat, koje se reklamira kao nova formula koja sadrži dijamantske mikroskopske čestice koje pomažu sagorevanje masnih naslaga u potkožnom tkivu, sadrži  metilizotiazolinon (methylisothiazolinone –MI) i metilhloroizotijazolin (methylchloroisothiazolinone – MCI) i u to u visokoj koncentraciji  (0.2024% u pakovanju).

Kontakt kože sa ovim supstancama, odnosno, proizvodima koji sadrže ove supstance, može da izazove ozbiljne alergijske reakcije kod osetljivijih osoba (po ranijim istraživanjima, skoro svaka 10. osoba je osetljiva na MCI/MI supstance, pa je stoga korišćenje ovih supstanci u kozmetičkoj industriji zabranjen u EU već nekoliko godina).

Ovde je reč o proizvodu linije Evelin cosmetics sa bar kodom 5907609344205, odnosno brojem serije 150112. Ovakva krema se nalazi se u prodaji u Srbiji uvozom kompanije Trade Express doo, i može se kupiti po tržišnoj ceni od 700 do 800 dinara. U spisku sastojaka na etiketi, naznačeno je prisustvo MCI/MI.

Preuzmite zvaničan RASP izveštaj (pdf)

SAVET: Obraćajte pažnju na supstance MI/MCI na kozmetičkim proizvodima, nije poznato da li je relugativa EU o kozmetičkim proizvodima (Cosmetic Products regulation) primenjiva i u našim pravilnicima.

Podelite ovu informaciju sa ženama.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

3 Comments

 1. Mislim da je upozorenje na OZBILJAN zdravstveni rizik, da bi se dalje ispostavilo da se odnosi na mogućnost alergijske reakcije na koži kod osetljivih osoba u neravnoteži. Kako u originalnom izveštaju, tako i kod tebe.

  • Preuzmi originalan izveštaj, zato je stavljen. Postoji klasifikacija rizika. Kada je nešto “hemijski rizik”, onda se svrstava u ozbiljan. Za svaku 10. osobu može da bude izuzetno ozbiljan.
   Zato što je takav, povučen je sa tržišta.

   Reč je o tome da nije ozbiljan rizik samo ako je rizik za svakoga. Već je ozbiljan ako je za nekoga ko može imati ozbiljne probleme sa tim. Recimo, nedeklarisanje glutena u proizvodu predstavlja ozbiljan rizik, iako on za mene to nije. Ali ja ne mogu tvrditi da je to preterivanje, jer za nekoga predstavlja ozbiljan rizik, ali ja, eto, nemam celijakiju, pa ću to nazvati preterivanjem. (nama se hrana koja nema deklarisan gluten vraća s granice nazad, sa upozorenjem “ozbiljan rizik”, jer nedeklarisanje glutena za neke ljude predstavlja ozbiljan rizik).

   Uostalom, te supstance (MCI/MI) su ZABRANJENE u EU.

 2. Alexićka on

  To je problem sa nama, eno, ni Juvitana nije ozbiljan rizik po vecini komentara, jer je samo u tragovima, jer sto su roditelji davali gotova jela svojoj deci, i tako im i treba kad ih je mrzelo da sami pasiraju…
  Svest potrosaca u Srbiji. Radije bi koristili anti-celulit obecanje od 800 dinara, nego razmsili da li je normalno da stavljaju visokorizican alergen na kozu, sastojak koji je zabranjen za upotrebu u kozmetici.
  Ako je nesto zabranjeno za koriscenje, a koristi se, predstavlja visok rizik.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.