Najskuplje obećanje u prehrambenoj industriji više nije bez-glutena, već sa-proteinom.

Već dve kompanije iz mlečne industrije izlaze na tržište sa linijom proizvoda koji u nazivu sadrže tu čarobnu reč, PROTEINI. Ovde će biti reči o napitku Sport, koji stiže iz kompanije Somboled i njihovog brenda Dukat.

Probala sam oba ukusa ovog mlečnog napitka, od vanile, i od čokolade. Vanila me se, malo je reći, nije dojmila. Ima jak, veštački ukus koji se graniči sa onim kolokvijalnim objašnjenjem koje biramo kada hrana jako odudara od prirodnog: oseća se na hemiju. Vanila je, zapravo, skoro nejestiva sa svojim snažnim mirisom i izrazitom aromom.

Pričamo zato o čokoladi, koja na prvi utisak nije dovoljno slatka, ali dovoljno podseća na čokoladu, ko je voli (postoji li, uopšte, neko ko ne?!).

Na prvi pogled: izgled bočice

Odaje utisak zdravlja i obraća se prema oba pola: na čokoladi devojka vozi bicikl, a muškarac s druge strane trči. Na vanili je obrnuto (rodna ravnopravnost 😉 )

Tu je sve ono što neko ko se bavi sportom želi da vidi i da mu odmah bude jasno da je pitanje za njega/nju. Skoro da se ne bih osećala uopšte čudno da, izlazeći iz gyma, promućkam i pijem na putu do kuće kao prvi izvor energije i snage nakon teškog treninga.

Poruke na boci – tekstualni deo

Najupaljdivija reč na ambalaži je SPORT. Potom upada u oči brojka 60g, što sugeriše na 60 grama proteina. Iz nekog razloga, proizvođaču nije bilo dovoljno što koristi vizuale koji komuniciraju sport, što se napitak zove Sport, nego je morao da doda jednu, verujem, namernu nepreciznost: 60g proteina daje prvu asocijaciju da u samoj bočici ima toliko proteina, što bi, zapravo, bilo samoubistvo proteinom u jednom obroku.

Međutim, tačnije, piše 60g*, gde zvezdica daje pojašnjenje, ali ne u istom bloku sa brojkom (verujem da je nameran propust), i to veoma sitnim slovima koje ja teško čitam i sa naočarima, a u boji koja je slična podlozi, što ovaj podatak čini još nečitljivijim:

ima 60g proteina u celoj litri napitka. A napitak je, već možete da se kladite, od 500 ml.

 

Nije mi jasno čemu ovakvo unošenje zabune u potrošača: ionako će napitak prvo primetiti oni koji brinu o unosu proteina, a oni obično veoma dobro znaju da im nije potrebno čak 60g proteina u jednoj bočici, tj, u jednom međuobroku, kako se preporučuje ovaj napitak.

Ostale poruke su isto primamljujuće za ovu ciljnu grupu:

 • Bogato proteinima
 • Nizak sadržaj masti.
 • Nizak sadržaj šećera.

Što nas dovodi odmah do toga da pogledamo

Sastav

Navedeno je da je ovo “mlečni napitak sa ukusom čokolade i zaslađivačima” a po sastavu

 • Mlečna mast
 • Koncentrat mlečnih proteina
 • Čokolada u prahu (kakao prah, šećer)
 • emulgator
 • celuloza
 • zgušnjivači E466 (ne piše, ali to je karboksimetil celuloza, natrijumova so)
 • karagenan (ne piše, ali, E407, prirodni biljni zgušnjivač)
 • zaslađivač
 • sukraloza
 • aroma

Što se nutritivne tabele tiče, sve je izraženo za 100 ml napitka, pa sve treba pomnožiti sa 5, jer ćete sigurno popiti celo (ili nećete?). Obratite pažnju da se ovo odnosi samo na napitak od čokolade i da se nutri presek razlikuje od vanile.

Dakle, istina je da ima visok sadržaj proteina (ukupno 30g), ali nije baš istina da ima nizak nivo šećera (ukupno 23.5g <= što je za žene neka dnevna preporučena potreba za ceo dan, ili, izraženo u kašikama, ovo bi bilo čak 6 kafenih kašičica šećera).

Da ne bude zabune: ako se stvarno trenirali, i vraćate se sa trčanja ili bilo kakvog treninga, vama će biti potreban i taj šećer, kao brz izvor energije, tako da je ponovo upitno zašto se na ambalaži komunicira nizak sadržaj šećera: em to nije tačno, em su ugljeni hidrati potrebni posle sporta, isto koliko i protein.

Tekstura i ukus

Napitak od čokolade ima odmorenu gustinu i finu, skoro kremastu strukturu. Kada je hladan i promućkan (mora se mućkati pre upotrebe, da dođe do izražaja puna tekstura i ukus), veoma podseća na omiljene proteinske napitke koje pravimo od surutke iz praha. S tim da je ovo već pripremljeno i da ima čak 30g proteina. Šećer koji smo primetili da ipak ima malo više, nije upadljiv, odnosno, napitak nije presladak. Naprotiv, veoma je odmerena ta slatkoća na ukusu, na prvi guc nedovoljno slatko, na drugi – taman kako treba.

Pozitivne strane

Brz izvor izuzetno visoke količine mlečnog proteina, gotov napitak koji je potrebno samo promućkati. Protein za poneti, takoreći, čiji čokoladni ukus je prijatan, a struktura napitka bogata i odmoreno gusta, baš sa merom.

Negativne strane

Osim ipak velike količine šećera, ovaj napitak odgovara samo osobama koje nemaju nikakve probleme sa tolerancijom laktoze. Osetljivi na laktozu mogu imati burne reakcije, nadimanje, gasove i pritisak u stomaku.

Uzorke iz recenzije sam kupila sama i svojom voljom. Somboled nije učestvovao niti uticao, ni na koji način za nastanak ovog teksta.

Print Friendly, PDF & Email

Dukat Sport, mlečni napitak sa čokoladom

7.0 Dobro

Prilično dobar, protein-za-poneti napitak, koji će odgovorati onima koji su aktivni, i koji tolerišu laktozu. Prijatnog je ukusa i prilično dobrog nutritivnog sastava, sa malo više šećera od očekivanog (i obećanog).
Proizvođač odlučuje da naglašava nerelevantne podatke na ambalaži, koji mogu zavesti potrošača: istaknuta količina proteina, 60 g, koja se odnosi na ceo litar, a ne na bočicu koju ćete možda držati u ruci, što može uneti zabunu kod potrošača.

 • Dizajn bočice 10
 • Poruke na ambalaži 2
 • Sastav 6
 • Tekstura i ukus 10
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

1 Comment

 1. Prema Pravilniku o nutritivnim i ydravstvenim izjavama: MALA KOLIČINA ŠEĆERA
  Izjava da je neka hrana sa niskim sadržajem/malom količinom šećera i svaka izjava koja može da ima isto značenje za potrošača, može da se navodi samo ako taj proizvod ne sadrži više od 5 g šećera na 100 g u čvrstom stanju ili više od 2,5 g šećera na 100 ml u tečnom stanju.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.