Šta da obučem? Vodič za početnike u trčanju zimi

4

Malo je onih koji trče leti, pa se povuku zimi. Spuštanje temperature i ostanak u fotelji za mnoge nije opcija.

Međutim, trčanje po hladnoći za  mnoge predstavlja poseban izazov: napolju je ispod nule, obično nije ni vedro, sunčan leden dan je retkost (obično je mračan, oblačan i leden dan) a često duva i hladan vetar. Ako nije ovo poslednje, što je baš veliki izazov jer dodatno spušta temperaturu na subjektivan osećaj da je minus hiljadu, ostale uslovnosti i nisu neka prepreka. Čak ni da počneš prvi put da trčiš.

Prvo i osnovno pitanje je

Kako da se obučem za trčanje zimi?

Ovde krećemo od čuvenih lejera, slojeva odeće koje moramo obući na sebe. Onaj koji skija, tačno zna šta to znači: oblačiš po jedan lejer od materijala koji nisu čist pamuk, i koji sprečavaju znojenje i/ili zadržavaju temperaturu tela, ne pretrpavaš se i oblačiš se kao da je malo toplije nego što jeste.

“Mora da ti bude tek malčice hladno kad počneš”, prvo je pravilo koje ćete čuti od iskusnih. Jer, ugrejaćete se. Takođe, čim završite, morate biti u situaciji da se odmah utoplite, odnosno, presvučete u suvo i toplo, jer će vam čim stanete biti jako, jako hladno. To znači da završavate trčanje ispred kuće, ili ispred svlačionice gde vas čeka topla i suva odeća, ili ispred auta (ako može da bude zagrejan? oh, ne može? naravno da ne.) kojim ćete da se odvezete na toplo.

Osnovna zimska oprema za trčanje

 • Termo helanke

  Elementarna oprema za trčanje po hladnom vremenu

 • Aktivni donji veš (može biti lagan, a može biti i deblji, zavisi od uslova u kojima trčite), može biti donji i gornji, ili samo gornji ako temepratura nije jako niska.
 • Srednji lejer – majice dugih rukava od tehničkog materijala, takođe mogu biti tanje ili deblje
 • Gornji lejer – majice dugih rukava koje se ne pripijaju na telo kao gornje, ali ne dozvoljavaju znojenje niti gubljenje temperature tela
 • Jakna – lagana (misli se laka, ne lagana kao letnja) koja zaustavlja vetar (wind-stopper) i/ili ne propušta vodu.
 • Rukavice – takođe od tehničkih materijala, nikako vunene ili pamučne, jer neće odraditi svoju ulogu
 • Kapa, ili zaštita za uši
 • Čarape, kombinacija tehničkih  materijala i vune
 • Patike koje nemaju suviše providan meš od gore
 • Šal, opciono, ako se lejeri ne kopčaju visoko uz vrat

U principu, pokrivaš sve delove tela koji će biti izloženi hladnoći, po potrebi, i lice.

Kako/kada se sva ova oprema oblači

(ako je minus 10, imaćate sve na sebi od gore pobrojanog. ako je minus 15, a niste polarni medveded, slobodno ostanite kod kuće).

Ovo dole je jedan nezvanični vodič za odevanje po hladnoći, koji treba da vam da sliku kako to izgleda. Vaša lična pravila ćete pronaći uz pomoć pokušaja i grešaka, kao većina nas, nadamo se da se nećete tom prilikom i prehladiti:

+3 2 lejera od gore, helanke. Nije potrebna jakna, ili jeste lagana, jesenje/prolećna. Nekada ćete videti i one koji trče u majicama kratkiih rukava i u šorcu na ovoj temperaturi. Ne ugledajte se na njih, oni trče brzo i nema razgledanja prirode.

0 2 lejera od gore, termo helanke od dole. Jakna obavezno. Rukavice obavezno. Mnogima kapa nije potrebna ako ne duva vetar.

-3 aktivna majica direktno  na telo, plus 2 lejera od gore, dupli par helanki od dole (prve mogu biti aktivni veš, duge gaće, druge termo ili windstopper helanke). Jakna od gore obavezno, ne kreći bez rukavica, kapa obavezno ako duva vetar.

-6 3 lejera od gore, od kojih je jedan kombinacija tech materijala i vune, jakna. Duge gaće kao aktivni veš plus termo helanke. Možete još preko i šorc, da sačuvate guzu koja će se smrzavati na početku. Kapa, rukavice, šal, deblje čarape.

-9 3 lejera gore i jakna, dvoje punijih helanki dole (+ dodatni šorc). Ako još i duva vetar, dupli par rukavica, kapa, marama ili šal, nešto preko usta. Dva para čarapa ili jedne punije.

Pravilo + 5

I sami znamo da ponekad, čak i ako nećemo trčati, nismo saglasni sa temperaturom koju čujemo na vestima, na satu vršačkih vinograda, ili tamo gde se već meri, na Tekijama kod onog drveta izvan grada.

Isto je i sa temperaturom za trčanje: ono što pročitate da jeste objektivna temperatura, neće biti i temperatura za vas. Naime, trkači, u zavisnosti od svoje kondicije, fizičke građe i brzine i dužine trčanja, mogu slobodno da koriste pravilo +5 ili +10 stepeni.

Ako izlazite na lagano, kraće trčanje, kao većina smrtnika, slobodno se obucite kao da je napolju 5 stepeni više. U principu, ako ste početnik, trčanje po hladnoći treba da bude kraće i sporije. Ako spremate brže i/ili duže trčanje, trening deonica ili nešto ambiciozno, dodaćete čak 10. U oba slučaja, volećete da se odmah nakon trčanja u nečem toplom i suvom.

Situacija se menja kada je prisutan vetar. I ako ne trčimo, subjektivni osećaj kada duva hladan vetar jeste da je hladnije nego što jeste. Ako tek počinjete, možda ćete ipak izabrati samo hodanje po zimskom vetrovitom danu? Ne sekirajte se, mnogi će tako.

Osećaj da goriš na zimi

Postoji taj jedan užasan osećaj da goriš, nakon dužeg trčanja po hladnoći. Nemojte da brinete, nestaće. Biće najjači odmah ispod tuša, i najviše će se osećati na delovima tela gde imate najviše sala (ako imate takav deo). I proći će. Posle ide taj fantastičan osećaj da ste uradili nešto zdravo za sebe, nešto zbog čega se osećate baš super.

Takođe, može se desiti da nakon prvog trčanja po hladnoći imate snažan osećaj da vam pluća gore i da ne možete da nadišete. Ne brinite ni tu: proći će. Samo je potrebno da se naš respiratorni sistem navikne da prima tamo hladan vazduh tako dugo i snažno. Dobra vest je, već posle par ovakvih zimskih trčanja, nestaće.

Konačno, ako vam je preambiciozno da počnete da trčite zimi i planirate da čekate proleće, ne brinite, još uvek imate opciju: hodajte. Ili proverite traku za trčanje u najbližem gymu.

Samo se krećite i zimi, nismo medvedi.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Redakcijski tekst ili tekst preuzet iz drugog, naznačenog izvora.

4 Comments

 1. Draga Moo, juče sam izašla iz stana i prvi put (ako ne računam igranje ledenog čiče i fizičko prije nekih 105 godina;) počela da trčim. Ne mogu da vjerujem:-) Čitala sam neke tvoje starije tekstove i totalno pošašavila:-D Hvala inspiracijo:-)
  PS. Ako izdržim bar mjesec dana nagrađujem sebe novom opremom. Drži fige:-)

  • ovako počinju velike stvari! i, moraš da znaš, svako koga sam svojim primerom ili pričama insipirisala da trči, danas trči više i brže i luđe voli to od mene — upozorena si! <3

   • Predraga Moo, samo da ti javim da sada, nakon mjesec dana, trčim 5 (slovima PET;) kilometara bez pauze;) A počela sam sa 500 metara i dušom u nosu:-D I što je najvažnije, nikad se nisam osjećala fantastičnije! Danas idem po novu opremu;) Hvala ti divna…ma predivna ženo!

    • Draga Žejka!

     pa, to je divno, divno, divno! nadam se da si kupila opremu i da ćeš uskoro biti brža, upornija i luđa za trčanjem od mene <3

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.