Zadržavajući se u redu na kasi i čekajući da ljubazna kasirka otkuca jednu flaširanu vodu koja će mi pomoći u hidrataciji pre i za vreme treninga, ispred mene dva tinejdžera, ortaka sa punom korpom „rekvizita“ za petak veče, preliva domaćinski u različitim ukusima i par XXL pakovanja, nestrpljivo se čeka i slaže na kasi.

Freeimages.com

Pored brda sintetičkih sranja, vadi se i žestina, a uz nju i zelene limenke s printom sovice, jer petak je veče i nema spavanja. Sve isplanirano do detalja, večerati domaćinski sa ukusom slanine i kajmaka i sve to preko zaliti žestinom i energetskim da nas bolje i duže drži.

Kombinacijom energetskog pića i alkohola svoj organizam uvodimo u dehidraciju (nedostatak vode) koja ima za posledicu niz loših efekata, najčešće na centralni nervni sistem (mozak i kičmenu moždinu), a još štetinje kada se ova pića kombinuju zajedno. Da li ortaci od gore to znaju?

Za DŽ

A onda slična situacija i u teretani. Dve simpatične, vedre i nasmejane, fensi promoterke sa torbom nalik na limenku prepoznatljivog plavo sivog energetskog pića, dele za „dž“ i pritom ti ljubazno otvore, zamole za selfi, a zatim odlete do sledećeg konzumenta jer, bože moj, džaba je, pa treba popiti, popij odmah… Pa i ovi što se gnušaju i u šejkeru imaju samo čistu vodu i poneki suplement za napredak i oporavak od napornog treninga, pokupe limenku, proćaskaju sa lepoticama, opale koji selfi pa možda i odrade koje ponavljanje više.

Freeimages.com / Flavio Takemoto

[clickToTweet tweet=”Energetska pića sa visokim sadržajem kofeina i šećera ne pripadaju grupi sportskih napitaka.” quote=”Bez zavaravanja, energetska pića sa visokim sadržajem kofeina i šećera ne pripadaju grupi sportskih napitaka.” theme=”style2″]

Visok let, nizak pad

Energetska pića deluju stimulativno samo kratkotrajno ali, bolje je reći i da deluju negativno kako na mozak, tako i na kardiovaskularni sistem. Energetska pića sadrže, između ostalog, mnogo veći procenat šećera nego što nam je potrebno (i zdravo), što usporava apsorpciju vode u telu, a samim tim smanjuje brzinu rehidratacije tokom dužih, napornijih fizičkih aktivnosti.

I na kraju, šta je to što te tera da poletiš, a još brže sletiš…

Šećer je svakako gotovo nezamenljiv u ovim otrovima, izvor energije koji se brzo apsorbuje. Daje sladak ukus i podstiče na još, još, još…

Guarana, seme ove brazilske prašumske biljke je stimulans (CNS) centralnog nervnog sistema sa termogenim i diuretskim dejstvom.

Vitamin B, u energetskim pićima potpomaže u oslobađanju energije iz šećera.

Amino kiselina – Taurin, pretpostavlja se da sam Taurin deluje na mišićnu kontrakciju, što dovodi do kratkotrajnog povećanja srčanog mišića.

Guarana ima izuzetno stimulativno dejstvo i najčešće je sinonim za kofein. Prevelika doza kofeina smanjuje fizičke sposobnosti i često dovodi do poremećaja kardiovaskularnog sistema. Sa kombinacijom alkohola i nikotina, posledice su još teže.

Biljni dodaci, većina njih, nemaju štetnog dejstva, ali sa kombinacijom alkohola, lekova i kofeina, štetno dejstvo može nastati.

Gazirana voda – bogata ugljendioksidom, daje penušavu strukturu piću i negativno deluje na želudačnu kiselinu i crevnu floru.

Dalje od dece

Naučni dokazi sa jakim argumentima nam ukazuju da deca, mlađi adolescenti, intolerantni na kofein, trudnice i osobe sa problemom kardiovaskularnog sistema treba da izbegavaju ova pića. U mnogim zemljama su davnih dana pokrenute kampanje koje traže zabranu prodaje ovakvih napitaka, tako da dobro razmislite pre nego što posegnete za konzumacijom istih. Kako, vi, isto tako i i vaša deca.

Posledice mogu biti spore, ali dostižne.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Odrastao uz sport i spoznao sve dobre i loše strane koje pruža i oduzima ali hrabro koračajući na tom putu, ušunjao se u trenersku struku personalnog trenera. Odlučan da budem prepoznatljiv po svom radu, konstantno radeći na sebi, na svom obrazovanju u svakom segmentu koji trenerski poziv zahteva. Sa svakim klijentom je pristup profesionalan, prilagođen potrebama i mogućnostima.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.