Sladak krompir (batat) na 5 načina

3
Showing 1 of 7

Foto: Mooshema gazeta

Ako ga uopšte niste poznavali, vreme je da ga upoznate: sladak krompir je ujedno i jedno od najzdravijih izbora koje možete napraviti među dobrim ugljenim hidratima. Ako ste ga već imali na trpezi, onda ćete voleti da znate i zašto ste dobro uradili: 200 grama batata (jedna porcija) sadrži čak 7 puta više od naše dnevne potrebe za vitaminom A, 65% dnevne potrebe za vitaminom C i 8% dnevne potrebe za kalcijumom i gvožđem.

U jednoj porciji Ima čak 7 g vlakana i 4 g proteina. Dakako, sladak krompir, koji je predivnog, punog i slatkog ukusa i te neodoljive narandžaste, beta-karoten boje, sadrži i visoku količinu ugljenih hidrata, 41 gram, od čega je 13 g šećer.

I to nije sve! 😀 Ako sada pojedete jednu porciju, to će biti svega 180 kcal.

Postoji nebrojeno mnogo načina na koji ga možete spremiti. Ovde izdvajamo 5 zdravih, odličnih i jednostavnih, kojima će se i deca radovati. (klik zeleno NEXT dugme na vrhu teksta).

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Redakcijski tekst ili tekst preuzet iz drugog, naznačenog izvora.

3 Comments

  1. Obožavam batat. Koristim ga tek koju godinu, pa se sad trudim da nadoknadim izgubljeno vreme 😉 Osim u čorbama, kuvam ga u rižotu, ima ga u njokama, šufnudlama i nasuvom s krompirom, pečen u rerni kao čips (sa balzamiko ili jabukovim ili vinskim sirćetom, plus bosiljak, ruzmarin ili đumbir, pogotovo s ljutom papričicom,…) punjen-pečen, pogačice, musake,… i sve ostalo gde se stavlja “običan” krompir ili narandžasta bundeva. 😀

    • Sjajne si predloge dala! I ja sam ga punila pa pekla u rerni, bez skidanja kore.
      Ali, nisam probala kao čips sa sirećetom, taj je viđen još koliko ove nedelje, hvala! <3

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.