Izometrija je kraljica

0

Mnogi su stekli utisak da mogu da budu fit i snažni samo ako se bacakaju tamo-vamo, skaču, podižu teško i i pokreću sve udove i telo jako i snažno. Međutim, snagu možete razviti i bez ijednog jedinog pokreta.

Izometrija je kada ti je mišić napet i radi, ali se nije pomerio. Ponovi? U geometriji je to preslikavanje tačaka koje čuvaju svoje rastojanje, a u treningu, preneseno na mišić, to je izometrijska kontrakcija kada dužina mišića ostaje ista, ali se tonus mišića povećava. Bez ikakvog stvarnog pokreta telo ostaje tamo gde je i bilo, a taj položaj zahteva napetost mišića. Oslonite se rukama na zid, snažno i gurajte ga, ne pomerajući telo. E, ta napetost koju osećate u rukama i stomačnim mišićima, to je izometrijska kontrakcija.

Ne pomeramo se a naši mišići su pod tenzijom, pa to je sjajano… zar ne?

To znači da trening možemo odraditi i u kancelariji, sedeći na stolici.

Sa izometrijskim vežbama možete malo da se odmorite od tegova, trenažnih mašina ili skakanja, a najbolje je to što vam za njih ne treba nikakva dodatna rekvizita ili oprema.

Izdrži. Minut.

Zanimljiv primer za jačanje celog CORA (jezgra, celog tela) je položaj, tj. vežba PLANK (daska, položaj tela ravnog kao daska) sa opruženim rukama i osloncem na šakama, ili na laktovima.

Plank možete raditi oslonjeni na laktove, ili ispruženih laktova i oslonjeni na šake (visok plank).

[clickToTweet tweet=”Legenda kaže, da onaj koji nije bio ceo minut u planku, ne zna koliko je minut zapravo dugačak.” quote=”Legenda kaže, da onaj koji nije bio jedan minut u planku, ne zna koliko je taj minut zapravo dugačak.” theme=”style2″]

Iz osnovnog položaja, promenimo poziciju i okrenemo se bočno i nađemo se u bočnom planku, naravno ostanemo dovoljno dugo na jednoj pa na drugoj strani.

Ruka na koju smo oslonjeni može biti ispružena (visok bočni plank), kao na fotografiji, ili savijena u laktu.

Nakon toga prelazimo u položaj čučnja oslonjeni o zid, pa nakon izvesnog vremena promenimo vežbu i sada smo u uporu za sklek i u tom položaju ostanemo dovoljno dugo da shvatimo šta je izometrijska kontrakcija i kako su vežbe tog tipa toliko dobre i korisne.

Sedenje koje nije odmor

Naša mišićna vlakna postanu zadebljana a samim tim i naš mišić jači. Stabilizujemo venski i arterijski pritisak, poboljšavamo rad srca i stabilizujemo srčanu frekvenciju.

To je samo mali deo benefita koji nam ovaj vid trenažne metode donosi.

Ajmo sada svi u položaj za PLANK pa da pre svega valjano ojačamo naš CORE i proverimo tu čudesnu funkcionalnost izometrije. Za sam početak, trudite se da u svakom položaju ostanete što duže, nekoliko serija sa adekvatnim pauzama između. I, naravno, ne zaboravite da dišete…

Postoji dosta metoda izometrijskog treninga i niz varijacija koje vežbanje i celokupan trening mogu da unaprede, učine zanimljivim i zabavnijim. S toga, krenite od osnovnih a za kasnije ćemo već lako…

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Odrastao uz sport i spoznao sve dobre i loše strane koje pruža i oduzima ali hrabro koračajući na tom putu, ušunjao se u trenersku struku personalnog trenera. Odlučan da budem prepoznatljiv po svom radu, konstantno radeći na sebi, na svom obrazovanju u svakom segmentu koji trenerski poziv zahteva. Sa svakim klijentom je pristup profesionalan, prilagođen potrebama i mogućnostima.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.