Altra patike zero drop – nešto skroz drugačije

4

Patikama sam naučno* počela da se bavim tokom poslednje povrede na trčanju. Istina, bavila sam se i patikama i sobom. Da vidim šta je pošlo po zlu, a da nije moralo. Normalno da sam se nadala da ću sve moći da svalim na patike!

*moja sposobnost da preterujem.

Istražila sam patike koje sam nosila tada, istražila sam svoj način trčanja pri različitim brzinama (svoj korak, prvi kontakt stopala s podlogom, držanje leđa, kukova, dužinu koraka, kadencu, ja sam samouka i ja sam štreber), istražila sam i šta bi sve koje patike mogle da učine za mene u budućnosti i početak degenerativnih promena na desnom kuku (u-vre-đe-na sam ovom dijagnozom). Pa da opet patike budu krive, a ne ja.

Tako sam otkrila – zero drop. Razlika u visini između pete i prstiju u odnosu na podlogu je nula. Za razliku od svih patika za trčanje gde je drop od 4mm pa sve do 12 mm. Pokušajte da zamislite u glavi kolike su to razlike.

Ovde neću moći da tvrdim da je zero drop bolji od high drop. Ali ću moći da podelim jedno iskustvo koje će vam, u suštini, biti bezvredno, jer ove patike ne možete da kupite u Srbiji.

Ipak, pročitajte, zanimljivo je.

Zero drop

Osećaj prelaska sa high drop na nulu, jednaku visinu pete i prstiju u odnosu na podlogu, je potpuno novo trkačko iskustvo. Otprilike, kao da ste prvi put počeli da trčite. Menja vam tehniku, korak, položaj kukova, udarac u podlogu, prolaz kroz vazduh. Proizvođač tvrdi da zero drop promoviše pravilnu tehniku trčanja i da redukuje snagu prvog udarca stopala na podlogu za 3 do 5 puta.

Foto: altrarunning.com

Ja ne mogu da vam kažem da li popravlja tehniku, ali  mogu da tvrdim – potpuno je menja. Ako ste, kao ja, bili trkač peta-prsti, u ovim patikama to jednostavno više ne možete da budete. Pri tome, ja nisam od onih koji tvrde da postoji pravilno mesto prvog kontakta stopala o podlogu. Nije ni moja struka, pa da tvrdim. Ipak, moja skromna znanja ali istrajna i duboka posvećenost naučnim istraživanjima, smestila su me među one koji su saglasni sa pretpostavkom da je za rekreativce i amatere ispravno mesto kontakta stopala s podlogom – prirodno mesto kontakta stopala s podlogom.

Ipak, bez da sam svesno time upravljala, promene u mojoj tehnici su se desile. Bez trenera i bez posvećene vežbačke namere (posle ću napomenuti, patike su me same “prevalile napred”):

Nisam bolje fotke za poređenje našla, ali, you catch my drift, right?

Medjutoa, u ovim patikama postoji samo jedno, a to su dva – ili će prvi kontakt biti na prstima, ili na srednjem delu stopala. Zaboravite petu koja prednjači. Zaboravite i da hodate u ovim patikama. To ne može. (iako Altra tvrdi da jesu za hodanje. Ali to je tek čudno, veoma čudno iskustvo. Ne mislim da su za hodanje, uopšte.)

Foot shape prostor za prste

Iako imam usko stopalo (što je jedino što ga razlikuje od muškog, jer, broj. dobro, i lak na noktima), drugo obećanje i potpuna iskustvena novost je širok prostor za prste u tim patikama. Prednji deo bukvalno prati liniju vašeg stopala i prsti se smeštaju u patiku komotno, kao da ste bosi! Cela širina i celo vaše stopalo je nesputano, kao da ste položili bosu nogu na pod.

To je baš ludo na početku. Kad ih obuješ prvi put, čini ti se da nećeš moći da trčiš ako su ti prsti baš tako komotni, a ne sapeti, kako smo navikli. Deluje i kao da su ti jako velike patike, jer ne postoji tvoje ranije takvo iskustvo. Međutim, tek kada počneš da trčiš shvatiš koliko je to bolje. Neuporedivo bolje. Bolje od svega što si probala do sad. Kao da si bosa. Kao da ništa ne postoji što tvoje stopalo sprečava da leti.

Iako nemam taj problem od ranije, ja bukvalno ne vidim kako bi u ovim patikama mogli da poplave nokti, ili da ti neki otpadne, ili da dobiješ žulj.

Modeli za muškarce i za žene (Fit4her)

Pa, to mi daj! Iako nisam razumela do kraja zašto su stvarno potrebne te razlike, meni je stvarno dosadilo da nosim muške patike zato što distributeri u Srbiji ne dozvoljavaju da žena nosi broj veći od 41. E, pa ja nosim 42. A Altra čak 43. Ženske. Oblika za žensko stopalo (najbolje da vam prenesem izjavu proizvođača):

Preuzeto sa sajta Altrarunning.com

Navikavanje i tranzicija

Ove patike ne možeš da obuješ iz kutije i da trčiš maraton. Ne možeš ni sa jednim novim (mislim, možeš, ali ćeš onda sve naučiti na teži način), ali s ovim, baš ne možeš ako su ti prve takve u životu.

Telo mora da se privikne na sve ono gore. Period navikavanja može biti čak i do tri-četiri nedelje, zavisiće od vas, vaše prethodne tehnike, vašeg trkačkog iskustva i nivoa i vaše sposobnosti da se prilagođavate. Neki modeli se teže brejknu, neki lakše (vidi posle dole).

U svakom slučaju, potrebno je u početku menjati Altra patike sa starim, naizmeničnim nošenjem, i veoma postepenim produžavanjem distanci, ili povećanja brzina u ovim novim. Nema žurbe, žurba se plaća upalama mišića, onih za koje niste bili svesni da ih imate.

Da. Telo će osetiti ovu promenu patika. Više nego sa bilo kojim drugim modelom koji ste do sada menjali. Morate im dati šansu, i telu i patikama, da nauče jedno na drugo. Patike sa mekšom podlogom će zahtevati kraći, a patike sa tvrđom, duži period navikavanja. Ne pitajte otkud znam.

Gornji deo patike

Izgled? Bah. Izgledaju kao ste kupili ortopedsku obuću, i to na recept. Meni to nije nešto posebno lepo, ali, s druge strane, jako mi je simpatično. Patkasto. I može izgledati kao niste ozbiljni sa trčanjem, nego ste kupili neke super patike protiv celulita i bolova u leđima, u top shopu. Iako Altra patike nose i elitni trkači.

Materijali. Od modela do modela, letnji i jesenji, od finog prozračnog meša kroz koji vam se providi čarapa (leto), do manje prozračnog ali brzosušećeg meša (jesen i zima). Postoje i nepromočive trail varijante, ali, nisam probala. Još.

Donji deo patike i cushioning

Altra nudi nekoliko različitih mekoća podloge u zavisnosti od modela, a ja sam probala light cushioning (Impuls) i high (Torin 2.5). Iako je u oba slučaja zero drop, razlika između ova dva modela je ogromna.

Navikavanje: daleko brže navikavanje, gotovo bez ijednog signala iz tela je u patikama sa mekšom podlogom.

Brzina: ja tu ne vidim neku veliku razliku, jer sam ja spora žena. Ipak, doskok je u svim varijantama veoma prijatan i mek, a odziv o podlogu brz. Vama će to ići bolje nego meni.

Materijali: Altra koristi svoju tehnologiju za spoljašnju gumu đona, srednji sloj i unutrašnji deo, ne znam da li će vam ovi nazivi nešto značiti, po slojevima:

 • Midsole: EVA/A-Bound™ i InnerFlex™
 • Outsole: FootPod™ Outsole
 • Insole: 5 mm Contour Footbed

Ja samo mogu da kažem da su to najudobnije patike koje sam ikada probala. Uostalom, unutrašnji deo se zove foot bed! S pravom!

Cena

Ovo su realtivno skupe patike. Kažem, relativno, jer kad porediš sa cenama napolju – jesu. Kad porediš sa cenama bilo kojih brendiranih patika za trčanje ovde, nisu ni najmanje! Cene im se kreću od 110 do 180 evra. Proizvođač obično ne daje nikakav ili beznačajan popust na svom sajtu. A i sa tog sajta postoji shipping samo SAD, Kanadu i Australiju.

Međutim, po specijalizovanim online radnjama za trčanje, koje šipuju i naovamo, mogu se povremeno naći od 40 do 100 evra, na različitim popustima (ostalo samo pojedinih brojeva, ili prestaje proizvodnja modela, ili već). Dostava u Srbiju znači i automatsko povećanje cene za porez i carinu, tako da i sa popustom, vrate se na svoju normalnu cenu dok ih uvezete. (osim ako nemate nekoga ko će da ih kupi za vas napolju, pa vam dotura kroz razne privatne kanale… onda možete stvarno jeftino da prođete.)

Altra Impuls

Ovo su moje prve. Jadna fotka za tako svemirski model. Patke. Kupila sam ih zato što su bile baš na velikom popustu, ne razmišljajući puno o tome što imaju podršku za pronaciju (dynamic support) i da su tvrđe (light cushioning), nego samo da probam za male pare inače izuzetno skupe patike.

U suštini, taj stabilizator je bukvalno neprimetan: tu je kada ti treba, ne osetiš ga kada ti ne treba, i to je veliki plus. Hoću da kažem, možeš da nosiš Altra patike sa stabilizatorom za petu, iako nemaš pronaciju, bez promene i povreda ili bolova, kočenja ili nešto već.

Foto: Altrarunning.com

Lake su kao da bukvalno nemaš ništa na nogama, teže svega 201 g! Brze su. (ok, ovo je u mom slučaju stvarno nešto bedno, ali su mi omogućavale da bez napora i bez da primetim, popravim pejs značajno, čega budem svesna tek kada pogledam analizu treninga.)

Njih sam teže brejknula. Listovi su mi otpali. Iznova i iznova. Koliku god da sam pauzu pravila između trčanja u njima, svaki novi povratak, posle trećeg kilometra, evo listova. I to na jako čudnim mestima. Konačno, posle 50 kilometara u njima, one su se smirile i dozvolile mi da se opustim. Ne znam da li je ovo baš posledica mog težeg prilagođavanja, činjenice da su me patike bukvalno “prevalile napred” u trčanju, ili zaista ono što proizvođač i kaže: sporija je tranzicija u tvrđim zero drop patikama.

Altra Torin 2.5

Ovo je ljubav! Posle 150+ km u njima, mogu slobodno da kažem da sam pronašla patike za sebe.

Ove sam kupila i broj veće (43. Nemojte da se smejete, nije u redu, smejte se domaćim distributerima koji taj broj nemaju za žene). Ali, sada sa većim iskustvom, tražila sam i analizirala pažljivo, birala neutralne i sa većom mekoćom đona i dozvolila pola centimetra prostor između palca i prednje ivice patike, kako je i preporučeno. Iako je zbog toga prvi osećaj bio da plivam u njima, u trčanju je to samo prednost, jedna komotnost kakvu ne osetiš često u obući.

One su nešto teže (212.5 g), ali i dalje neviđeno lagane, udobne i podatne.

Period prilagođavanja na njh skoro da nije ni postojao. Odnosno, nije. Ali, to je moguće da je već, kao teži deo, uradio Impuls za njih. I za mene.

Torin 2.5 vozim ove zime, po snegu i po kiši, i zadovoljna sam što ne moram posebno da kupujem zimske patike, jer su ove i tople, i ne klizaju se po vlažnoj podlozi. (za sneg sam kupila krampone, pa tako postižem stabilnost na snegu). U isto vreme se ne znojim u njima, gornji meš propušta vazduh, ali ne propušta vodu. (hm. ovaj drugi deo izjave se odnosi na iskustvo na par trčanja od po 45 minuta po dubokom snegu. možda bi popustile na duže, jer nisu vodootporne, ali nisam šljapkala po baricama).

Ovo je po mom skromnom sudu savršena patika za lagane i duge distance, kao i za trčanje posle ozbiljnih treninga, tzv. recovery run. Ne znam da li bi ambiciozni ili profesionalni trkači nosili ovakve, ali za nas obične smrtnike, sa po 100-150 km mesečno, nižeg brzinskog dometa, koje svako malo boli koleno, kuk, peta i već  nešto deseto, ovo su patike kao da si na sedmom nebu i u kojima te bukvalno ništa ne boli.

Posle 150 km još uvek izgledaju kao da su nove, ali, naravno, to je tek početak njihovog života u mom životu.

Oba opisana para patika sam kupila, nisam dobila. Ovu recenziju sam napisala iz čistog oduševljenja otkrićem Altre i zero drop patikama, iako znam da su male šanse da ih nađete, budući da ih ovde nema. Međutim, imate sad ovaj reper da vam se nađe, a imate i Internet i Google, pa ćete se možda, ako bude prilike, osmeliti da probate.

Print Friendly, PDF & Email

Altra Torin 2.5

9.4 Odlične

Veoma lagane, jako udobne i komotne, idealne za prvo upoznavanje sa zero drop patikama. Jako su zgodne za oporavak posle trka i stvorene su za veće distance.

 • Udobnost 10
 • Komotnost 10
 • Prilagođavanje 8
 • Dizajn 10
 • Gornji deo 10
 • Donji deo 10
 • Cena 8
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

4 Comments

 1. Volim sto sve lepo sažvaćeš za nas!
  I što si mi ih bas osladila a trebaju mi nove patike

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.