Kako vežbati posle histerektomije

2

Čitateljka je pitala: Pre mesec dana mi je urađena histerektomija. Ja se osećam dobro ali… pre histerektomije bila sam veoma aktivna. Zaljubila sam se u krosfit i, religiozno, čim otvorim oči i prošetam kučiće i moje najnovije dete, ja jedva čekam trening… Informisala sam se preko stranih sajtova i imam mini saznanja o tome šta mogu, a šta ne da vežbam. Mogu li neki savet da dobijem, kako sada da vežbam?

Histerektomija je hirurška intervencija tokom koje se odstranjuje materica, sa ili bez istovremenog odstranjivanja jajnika i jajovoda, što zavisi od životne dobi žene, razloga zašto se radi histerektomija i stanja jajnika. Najčešće indikacije za histerektomiju su miomi, obilna krvarenja, teške infekcije, bol, spad materice, endometrioza na materici – adenomioza, ali i karcinom.

Postoje dve vrste histerektomije – totalna, kod koje se uklanja cela materica i grlić i, parcijalna, kod koje se uklanja telo materice, ali ne i grlić. Put kojim se odstranjuje materica, sa ili bez jajnika i jajovoda može biti preko prednjeg trbušnog zida – abdominalna histerektomija, ili kroz vaginu – vaginalna histerektomija, a sve češće se ova operacija radi minimalno invazivno – laparoskopski.

Koja god vrsta se histerektomije radila, i kojim god putem odstranila materica, dugoročni efekti uklanjanja organa, koji ima jedno od ključnih mesta u karlici, najčešće mogu biti prolaps – spuštanje i ispadanje organa male karlice, nevoljno oticanje urina i promene u radu ceva. Rizici su veći kod žena koje su starije, imale više vaginalnih porođaja, rađale decu veće telesne mase, imaju pozitivnu porodičnu anamnezu za ove pojave, imaju veću telesnu masu, hroničan zatvor, ali i histerektomija povećava rizik. Rizik se smanjuje redovnim Kegelovim vežbama, a terapija obuhvata neinvazivno lečenje ili operaciju.

Važno je kretanje

Ukoliko nije bilo komplikacija i postoperativni tok je pošao dobro, oporavak posle operacije je četiri do šest nedelja. To ne znači da sve to vreme treba da se provede u postelji, naprotiv – čim vam lekar dozvoli, nekada i neposredno nakon operacije, potrebno je ustati i prošetati – prvo polako i samo po sobi, a posle, u zavisnosti od toga kako se osećate, malo duže relacije i malo brže.

Hodanje posle operacije važno je zbog smanjenja rizika od postoperatvne tromboze – zgušavanje krvi je najčešće posle operacije u maloj karlici, ail i zbog odrržanja celokupne kondicije, povećanja energije i smanjenja bolova u kičmi i zglobovima koji se mogu javiti kod produženog ležanja. Hodanje se savetuje po ravnim, mekim podlogama – travi, na kraćim deonicama, da biste se mogli i vratiti bez umora. U toku prve dve nedelje dovoljno je desetak minuta, a do kraja mesec dana oporavka i do 30 minuta, ali to zavisi od nivoa kondicije pre operacije, toka operacije i postoperativnog oporavka i individualnog stanja. Posle kontrolnog pregleda koji je obično planiran četiri do šest nedelja nakon operacije, ukoliko je sve proteklo kako treba, sa ginekologom proverite da li ste spremni za više vežbanja.

Laganijim tempom povratak vežbanju

U narednom periodu možete se vratiti svom uobičajenom načinu vežbanja, ali laganijim tempom, dok se ne osetite sposobnim za teže vežbanje.

Vežbe koje treba izbegavati posle histerektomije su sve one koje suviše opterećuju karlično dno – klasične trbušnjake, istovremeno podizanje obe noge sa podloge u ležećem položaju, izdržajne sklekove na prstima, mašine za jačanje trbušnih mišića, dizanje tegova, crossfit, jednom rečju, treba izbegavati sve vežbe kod kojih se povećava intraabdominalni pritisak i time remeti anatomija karličnog dna i povećava rizik od spada genitalnih organa i sledstvenih posledica – spuštanja bešike ili zadnjeg dela vagine. Sve vežbe i dalje mogu da rade, ali na alternativne načine – manje zahtevni trbušnjaci, uz potporu, tegovi manjeg opterećenja za tonus mišića, ne bilding, smanjiti broj ponavljanja, praviti pauze, pravilno disati…

Idealne vežbe

Idealne vežbe posle histerektomije su one koje minimalno opterećuju karlično dno – trbušnjaci se mogu raditi i podizanjem nogu sedeći na pilates lopti, uz aktivaciju dubokih mišića abdomena, sklekovi se mogu raditi i na kolenima, izdržaji na laktovima, podizanje nogu može da bude naizmenično.. .joga je odličan izbor, pilates do srednjeg intenziteta… plivanje je odlično…

Trčanje ne bi trebalo da predstavlja problem, ali, nažalost, kako polazi vreme, slabi karlično dno i često se razvija nevoljno oticanje urina, posebno kod žena koje su imale vaginalne porođaje, pa se onda trčanje može vrlo efikasno zameniti brzim hodom, sa sličnim rezultatima.

Zajednički savet za bilo koje vežbe posle histerektomije je da se vodi računa o što manjem podizanju intraabdominalnog pritiska.

I na kraju, nikako ne zaboravite Kegelove vežbe –njihov cilj je da ojačaju mišiće karličnog dna, mogu se raditi bilo kada, ali je jako važno da se rade svakoga dana, nekoliko puta. Naučićete da ih radite tako što tokom mokrenja stisnete mišiće tako da prekinete mlaz. Kada naučite koje mišiće za to koristite kontrahujete ih tri puta dnevno, po deset puta.

Stručan savet na pitanje čitateljke bloga Mooshema gazeta dala je prof. dr Aleksandra Novakov Mikić iz Poliklinike Novakov at al, lekar specijalista ginekologije i akušerstva i redovna profesorska na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

2 Comments

  1. jako korisno!!! zamisli, imala sam problem inkontencije posle drugog porodjaja, tokom jedne urinarne infekcije, i ni ginekolog ni urolog kojima sam se obratila, nisu mi pomenuli Kegelove vezbe 🙁
    sad prvi put cujem od doktorke Novakov i pitam se kako je moglo da se desi da nikada kroz kontrole ne dobijem ovakav savet.

    hvala ti Moo, hvala doktorka do neba na ovom tekstu!!!

  2. Biljana Ocokoljić on

    Draga dr Novakov zahvalna sam Vam na svakoj reči , jer nam svojim savetima vraćate stabilnos i sigurnos u život koji je ispred nas !

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.