Šta ne treba da nosiš kad napuniš 50

0

Guglajte “šta ne treba nositi posle 50” i pronaći ćete na hiljade tekstova koji vam govore šta užasno izgleda na vašem matorom izanđalom telu.

Želim da naglasim autorima koji pišu “no-no” tekstove, da moraju biti svesni da pišu za žene koje imaju preko 50 godina, a ne predškolskoj deci: ne sećam se da mi je iko rekao “no-no” još od jaslica.

Mogli bismo da provedemo sate učeći o odeći koju ne bi trebalo da nosimo, žargonu koju ne bi trebalo da koristimo i tehnikama šminkanja koje bi trebalo da penzionišemo.

Evo mene, kako odmeravam temu.

Ti imaš preko 50 godina, za ime sveta. Nosi šta god hoćeš. Ako si stigla do 50 i još uvek moraš da se konsultuješ sa tekstovima kako da se adekvatno obučeš, onda ti totalno propuštaš najbolje stvari u vezi sa svojh 50 godina. Jedna od najboljih stvari u vezi sa starenjem je da više ne moraš da trošiš energiju na brigu oko toga šta drugi misle i postaješ komotna u svojoj sopstvenoj koži i svom sopstvenom telu.

Ipak, postoji nekoliko stvari koje žene preko 50 godine ne bi trebalo da nose:

Težinu sveta

Kad nosiš težinu sveta na svojim plećima, ti stariš. Ako ti se dopada osećaj da na leđima nosiš težinu sveta i ne želiš da popustiš, onda razmisli još jednom. Možda da poneseš nekoliko manjih tereta u porcijama. Na primer, ja nosim jedino težinu Australije koju sam nazvala “Mišeloponija”. Mislim da to daje efekat da sam mršavija.

Stid i kajanje

Samo poneki ljudi mogu da nose taj izgled. Većina nas završi tako što deluje kao da smo u klopci, recimo da su nas naterali da jedemo džigericu s lukom. Stid i kajanje je izuzetno teško nositi posle pedesete. Nositi stid i kanjanje posle 50-te je nešto što čini da ti oči izgledaju crveno i uplakano. I onda to ima efekat grudve: jednom kad ti oči postanu kao oči jedne stare dame, tada samo moraš da promeniš mišljenje o starom, dobrom crnom ajlajneru. Hoću da kažem, odbaci stid i kajanje i odjebi sa crnim ajlajnerom.

Ružičaste naočare.

Pa dušo draga, ti znaš ko si ti. Te naočare ti ništa neće pomoći. Ne samo da ćeš izgledati kao da si danima duvala, već ćete one onemogućiti da realno sagledavaš život i okruženje. Da, to je sranje, ali do pedesete, trebalo bi da smo to već popušile. Skini te naočare i raspali stvarnost pravo u jaja. Ili nabavi neke stvarno velike crne naočare za sunce. One lepo pokrivaju sve tragove grehova.

Stisnutu gornju usnu.

Postoji vreme i mesto za stisnutu gornju usnu, ali dokurca, ne može da se nosi stalno. Previše stisnute gornje usne izaziva stvaranje vertikalnih linija između tvoje gornje usne i nosne šupljine. Mi ne moramo da budemo non-stop čvrste. Ne sugerišem da treba da nosimo srce na dlanu, ali i to daje mnogo mekši izgled nego stisnuta gornja usna.

Previše šešira.

Lično, ne bih mogla da nosim ni jedan jedini šešir, a kamoli kapu. Nemam glavu za kapu. Moja kosa se nadžodži a uši mi izgledaju kao otvorena vrata automobila, ako stavim kapu. Nošenje previše šešira samo usložnjava taj problem. Kad nosiš previše šešira, veoma je lako zaboraviti koji da staviš. Na primer, da li si stavila na glavu svoj “poslovne gluposti” šešir a htela si da staviš “zabole me” šešir? Nećemo biti mlađe, znaš. Pre ili kasnije može ti se desiti da staviš svoj šešir dvorske lude i da odeš kod ginekologa s tim na glavi i, šta će biti? Reći ću ti šta će biti. Bićeš u nedostojnom položaju i pride ćeš imati glupavi šešir na glavi, eto to će biti.

Zabole me facu.

Hahahahahaha. Šalim se. Nosi svoju boleće me baš facu koliko god hoćeš. Mada, ne bi bilo loše da tu i tamo nosiš svoje vedro i ljubazno lice. Bar sam tako čula da se priča.

***

Nema ničeg lošeg u savetima kako da unaprediš ili promeniš svoj izgled, ali nas bombarduju tim sranjima.

Ko odlučuje šta nam priliči? S moje tačke gledišta, deluje da nam više priliče promene na geografskoj karti, u društvenom statusu, novcu. Nakon nekog vremena, svi saveti postanu zbunjujuća mrlja. Ja mislim da ću nastaviti da nosim patike, farmerke i crnu majicu.

Oh, imam jedan pravi savet. Prestani da nosiš ležaljke, suncobrane ili jelke na odeći. Ne, stvarno.

Originalni tekst je objavila @RageMichelle na Rubber Shoes In Hell . Prevod i obrada Mooshema gazeta.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Redakcijski tekst ili tekst preuzet iz drugog, naznačenog izvora.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.