Kako žene održavaju stereoptip da smo vredne pažnje samo ako smo mlade, vrele i plodne

29

Profesorka poslovnog engleskog iz Novog Sada, pod pseudonimom Daki, razbesnela se na ovom blogu što sam joj rekla da je njen predlog “da trkači kojima se trči treba ustanu u pet pa trče”, glup. Sve ovo je deo rasprave oko namenskog korišćenja atletske staze. Nekim ljudima je jako teško kada shvate da njihovi propusti ili nemar, budu imenovani kroz analizu jednog problema. Ja to razumem. Zato sam i napisala post, da provociram a najviše da – provokacijom osvestim. Od naslova, do ključne stvari: pravilnika o namenskom korišćenju.

Mnoge odgovore koji sadrže uvrede i prostakluke, i ne doprinose konverzaciji, nisam objavila. Njen odgovor jesam, možete ga pročitati u celosti. Treba mi ovaj primer, da bih objasnila nešto mnogo ozbiljnije.

Sadržano u ovom delu komentara:

To nisam od bakice poput Vas očekivala, a najmanje da ne možete da nešto da pročitate a da zaista razumete. Ali vi ste zaslepljeni da Vam ne vredi objašnjavati. Najsmešnije mi je što sa 50 pokušavate da izgledate mlađe, a toliko izgledate starije da sam mislila da imate 70

Na stranu što ljudi zamišljaju da postoji anonimnost na internetu, pa je zloupotrebljavaju sa istom lakoćom kojom zloupotrebljavaju namenu trim staze, ili nešto peto. Međutim, mnogo mi je zanimljivije da jedna, po svoj prilici fakultetski obrazovana osoba, čak i verujući da je anonimna, nije postiđena porivom da toliko ode ispod donje linije pristojnosti i dostojanstva i pozabavi se, ne temom, već mojim godinama i, gle, mojim izgledom. I to na način da mi mnogo toga zamera: pamet, izgled, sposobnost razmišljanja, odnosno, funkcionalnu pismenost i zdravo rasuđivanje. I, godine.

O tome hoću nešto da kažem.

Dobrodošla u drugu polovinu veka

Ja imam 51 godinu. Niti se ponašam, niti pokušavam da izgledam mlađe. Ne prikrivam svoje godine a, bogami, sve i da hoću, ne mogu. One su tu i vide se i ja ih nosim bez stida i bez nekog posebnog tereta. Fora sa ovim godinama, za koju ne znaju mlađe žene a nisam znala ni ja do pre koju deceniju, jeste u tome da te bukvalno zabole šta drugi misle o tvojim godinama, borama, ili ukupnom izgledu. Izađeš iz radara onima koji dobacuju na ulici, komplimente dobijaš samo od svog muža, sina i dobrih prijateljica.

To je fora iz mog ličnog života i mog ličnog i intimnog kruga.

Međutim, živim u društvu u kojem mi je malo toga dozvoljeno zbog tih godina. Ne bih smela da nosim / govorim / radim stvari koje nisu “adekvatne mojim godinama”. Zna se kako izgleda žena “u mojim godinama”. Od mene se očekuje da se ponašam “u skladu sa godinama”. U isto vreme, ismevana sam i vređana samo zato što imam toliko godina.

Za mlade devojke, u daljem tekstu Darije (a i mladiće, a o medijima da ne govorim, i neću sada), postoji čitav pokret uverenja da “naše godine” na izvestan način zagađuju život, koji bi inače bio savršen da mi ne govorimo / ne mislimo / ne odevamo se / ne izgledamo tako. Mi kao da, svojim godinama, vređamo tu svu mladost i lepotu, kojima pripada ovaj svet.

Već na ovom mestu imam potrebu da napravim jednu digresiju:

Imam 51, menopauzu i valunge, trčim 200 kilometara mesečno i podižem tegove, hranim se zdravo i izbegavam slatkiše. To znači da sam klimakterična, izdržljiva, snažna i nervozna. Preporučuje se pažljivo rukovanje.

Bilo bi smešno da na neki bizaran i nevaspitan način nije žalosno. 21. vek je. I ženama i dalje nije dozvoljeno da ostare, a kada pak, ostare, onda im je zabranjeno da budu nešto drugo osim matore osobe ili da rade određene stvari osim onih koje priliče matorim osobama.

21. vek je a nečiji argumenti se “obaraju” pominjanjem starosnog doba ili izgleda sagovornice.

Stariti kao žena u Srbiji nije samo nepravda što me neko na blogu vređa na osnovu mojih godina ili izgleda. Već to što mi se suptilno uskraćuje pravo da zauzmem ravnopravno mesto unutar ovog društva i što me se, mnogo manje suptilno, sve manje poštuje zbog onoga što jesam i kakva jesam. Govorim ovo samouvereno, jer pišem ovaj blog 10 godina i, za ovu deceniju, gledala sam kako se menja odnos ne prema onome što imam da kažem, već prema onome što ja jesam.

Ovo društvo ne podnosi starost, a žensku starost – ne prašta.

Foto preuzet odavde.

Sve te mlade Darije koje će te bez razmišljanja podjebavati sa “bakice” kada ih iznerviraš i kojima će uopšte pasti na pamet da pomenu tvoje zrele godine u bilo kom sukobu mišljenja i argumenata, deo su jednog opšteg miljea koji podstrekava stereotipe, upravo o ženama i upravo o njihovim godinama. Milje, koji ni prema Darijama nije ni najmanje popustljiv i nežan dok su mlade. Ni one tada nemaju pravo da imaju nesavršene butine i stražnjicu, ili veći broj kilograma. Jedino što imaju na svojoj strani je – manje godina. Darije nisu svesne da je obračun sa većim godinama sagovornice i njenim izgledom koji ih odražava, možda baš obračun sa terorom vitkosti, vreline i perfekcije koji one moraju zadovolje, sada, dok imaju manje godina. Samo što je teg frustracije prebačen na potpuno pogrešnu stranu. U svoje ogledalo u skoroj budućnosti.

Ejdžizam prema ženama

Diskriminacija zbog godina je velika nepravda u životnom ciklusu svakog čoveka, a pre svega nepravda prema ženama. Ejdžizam pogađa žene daleko drugačije (oštrije i ubojitije) nego muškarce, jer i dalje živimo u penisocentričnom društvu.

Ako žene budu te koje podstiču stereotip da nas treba brisati ili diskvalifikovati iz života kada prevalimo pedesetu, mi ćemo, kao žene, pa i kao civilizacija, zauvek ostati zaglavljene u neprekidnom začaranom krugu terora mladosti i vitkosti i tako samo pojačavati patrijarhalni aksiom da su žene vredne pažnje samo ako su mlade, lepe, vitke, vrele i plodne.

A to znači i da će svaka, danas mlada, Darija, neminovno sutra doći u tu drugu polovinu života, zbunjena i povređena stereotipima, sa kasnim kajanjem da je svojoj poziciji i odnosu društva prema njoj, i sama doprinela.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

29 Comments

 1. Bravo, svaka čast na ovom članku, ne zaslužuje ništa manje nego STANDING OVATION! And by the way, kad sam prvi put videla vaš blog i fotografije, bila sam sa društvom, a prvi komentar je bio: “Jebote, i ja bih lako trčao kad bi imao 30+, a ne u mojim 50+ godina!” Majke mi, istina!

 2. Jelena Ramier on

  Svaki Vas tekst je za pohvalu, ali ovaj je za aplauz. Odlicno prikazano stanje naseg nezrelog i iskompleksiranog drustva. Sto se tice onog komentara, prvo to uopste nije tacno da izgledate starije, imate takvu harizmu da izgledate bar deset godina mladje (na sta je komentatorka verovatno ljubomorna). Drugo, ona je svojim ruznim recima dosta toga rekla o sebi, o manjku licnog vaspitanja.
  Ja sam se bas iznervirala zbog njene uvrede, a mogu tek da zamislim kako je Vama bilo kad ste to procitali.
  Pozdrav i podrska 🙂

 3. Ja ne razumem zašto I dalje piskaraš, Tanja, bolje bi ti bilo da se baciš na pravljenje pekmeza I heklanje goblena. I to goblena sa trim stazom!!!
  I gledaj da nabaciš neki ogroman mladež po sred nosa, da može I Darija da kaže svetu “jesam li vam rekla da je bakica, a vi mi ne verujete!!”.

 4. Čega se pametne stide, budale se ponose. Jadno i žalosno sa njene strane i sa strane bilo koje žene, koliko god godina da ima.

 5. Bravo gospođo.Kad dođu Darije u zrele godine, shvatit će.Za sada misle da su sve shvatile.I da dodam, baš me briga što imam koju sijedu, koji kilogram više, ne moram nositi štikle od 20 cm da me primijete.Sad se smijem svemu što me raduje.I kažem što mislim.I oblačim što mi se sviđa , a ne što mi trend diktira.I imam puno, puno više znanja i iskustva od njih.Gospođo zaslužujete pljesak.

 6. Kako neko reče, a važi i za muškarce i za žene – treba da se raste iznutra, to nam je životni zadatak, za svakoga svoj i ujedno zajednički. Ili, još nešto: da druga polovina života služi da bi se ispravile sve gluposti i iluzije iz prve polovine. Nadam se da će svaka od nas imati tu sreću da se oseti ispunjenom i srećnom u zrelim godinama. Samo napred, Vi ste prava inspiracija!!!

 7. “Fora sa ovim godinama, za koju ne znaju mlađe žene a nisam znala ni ja do pre koju deceniju, jeste u tome da te bukvalno zabole šta drugi misle o tvojim godinama, borama, ili ukupnom izgledu. Izađeš iz radara onima koji dobacuju na ulici, komplimente dobijaš samo od svog muža, sina i dobrih prijateljica.” Baš to! I to je toliko divno, da nemam reči! I ja sam kao mlađa mislila da život prestaje s 40+ (s tim da “bakicom” nikada ne bih nazvala osobu mlađu od 70)… sada mi je 49 i konačno mogu da kažem da dišem punim plućima i da se osećam potpuno rasterećeno! Znala sam da ne može starost da donosi samo bore i sede – da mora da ima i nešto dobro u tome – i stavarno ima i vredno je svake bore i svakog salceta! Živela sloboda!

 8. Moramo se pomiriti sa nasim godinama i smanjenim znacajem u drustvu. Ja nemam “kilogram vise” i fizicki sam prilicno sposobna, zdrava i mladolika. Nema to veze, niko te za to ne pita ako imas vise od (ne, 50, 50 je mladost starosti) nekih godina.
  Nisi zanimljiva ni pozeljna u drustvu, sem drustvu starih zena koje pricaju o bolestima, prema tebi su uocljivo svi manje ljubazni, tvoj glas, i ako se cuje, odmah se zbog godina ignorise i, nisi zanimljiva tzv. suprotnom polu. A sta je zena ako nije zena ? To je ipak osnovno. Ako nema ili ne moze imati ljubav, ostalo je “Cekanje”. Prirodno je to, prihvatimo.
  A ako neko vredja po osnovu starosti to je zaljenja vredna, nevaspitana osoba i treba je jednostavno ignorisati.

 9. Nadežda on

  Bravo i hvala. Čik neka Darija podigne koliko ja mogu. Pozdrav od bakice od 56 😉

 10. Nedavno sam na Tviteru prozvana od strane jednog “gospodina” zbog uzbuđenja Egzitom, jer “ko je video žene od 35+ idu na Egzit” (ok, tu mi je nehotice skinuo 10 godina, hvala mu na tome), uz opasku da su takve žene sigurno u mladosti sedele kod kuće, pa sada kada im nije vreme izigravaju devojke.
  PS zbog sve ređih ciklusa proletos sam uradila analizu ginekoloških hormona koji odgovaraju ženi od 50+ a ne meni od 47. Jeste to bio šamar na moju sujetu, ali evo provodm celo leto bez uložaka i uopšte nemam primedbi:)

 11. Komentar pokazuje količinu pameti ( što više uvreda i gadosti, to manja pamet), a i vaspitanje dotične. Hiljadu puta sam rekla, može svako da završi fakultet, ali nije svaki akademskii građanin pametan. Ne obazirite se, trčite, svađajte se sa ljudima koji šetaju trim stazom ko da im je tata kupio, dižite tegove i ponosite se na svoje godine, to samo znači da imate više iskustva nego mlađi.

 12. Starenje je privilegija, velika
  Mnogi ljudi je ne dožive, stradajući prerano, tragično, od nesreće ili bolesti.
  Moje drugarice, već davno mrtve u svojim tridesetim ili četrdesetim najviše bi volele kad bi sve one što mrze život ili ga se plaše – mogle da ih vređaju najstrašnije na svetu.
  To bi značilo da su žive.
  Uvredam se ne prezire starost već – život, lepe moje, život koji je samo jedan.

 13. Maja Miranović on

  Mislim da ste divni. Pametni, lepi i mladi (mladost i starost nemaju veze sa godinama – pa ko razume 😀 )… pratim Vas sa velikim zadovoljstvom, verujem još vrlo dugo 🙂

 14. Gordana Atanasijević on

  Пет банки старост?? Еее, па неће бити генерацијо! 🙂
  Дарије нека схвате да ће имати тежину тек ако једном постану Тине Тарнер. А за то треба година. Мсм, ја то најозбиљније.

 15. E boKte… a ja na prehodni tekst o stazi htedoh da napisem: skrenucu sa teme, ali izgledas bas dobro… ali moja fantasticna cetvorka je imala neke zelje i tako da nisam uspela. Ovo sto sam danas procitala je porazavajuce. Primedbe i kao sale na temu majke cetvoro dece, u smislu da sam zaostala, primitivna i ljakse sam dobijala samo i iskljucivo od zena( koje na prvi pogled ali samo na prvi trep izgledaju kao da gledaju svoja posla).

 16. Na zalost taj stereotip da su žene vredne samo ako su mlade, lepe, vrele i plodne je prisutan u svim društvima. Ja već godinama zivm na zapadu, gde gajim svoju decu i pre par godina mi kaže sin, koji sada ima 11, da treba da smrsam i pustim kosu, ako hocu da budem lepa. Ja ga učim sa su žene lepe i kad su oblije i sa kratkom kosom i borama, da je lepota stvar ukusa i često se zanemaruje koliko je ko lep iznutra. Al eto kultura ga ući, da je nešto drugo lepota. Učite svoje sinove i cerke pravim vrednostima, to je odgovor! Učite svoje cerke i sve mlade žene da poštuju žene u sebi i svim drugim ženama. Dopada mi se kako ste mladim devojkama skrenuli pažnju da potkopavaju svoju sliku o sebi u buducnosti sa nepostovanjem i vas i procesa starenja

 17. Кад би Даки била свесна да је сама себи највећи непријатељ, свет би био много лепше место. Значи, моја тетка која има 64 године и месечно препешачи по 500 км и тиме се бави већ 15 година треба одма’ да се спакује у сандук и сахрани само зато што има 60+ и још увек хода? Ма, дајте. Или, ја са 20+ ипак није требало да се вратим на тренинге и упаднем у групу с клинцима од 12 и озбиљним људима од 50 јер нам је таква структура група у клубу, само да би нека исфрустрирана Даки одобрила моје понашање у складу с мојим годинама?
  Још једном ћу рећи, њено понашање више говори о њој него о субјекту њеног беса и фрустрација.
  Поздрав свима који раде нешто УПРКОС стигми друштва – јер желе, јер треба, јер МОГУ!

 18. Marijana Dosen on

  Pratim Vas blog tek nekoliko godina. Imam 38 godina a upravo sam ovde nasla motivaciju, i pored troje dece, muza i posla (ovo nije kuknjava) da pripremim sebi svako jutro zdrav dorucak i vezbam bar dva puta nedeljno. Vi ste moj idol!

 19. Aleksandra on

  Najlepse zene danasnjice su Monika Beluci,Dzenifer Lopez,Sofia Vergara,sve oko 50…Kod nas za lepotice i dalje vaze Suzana Mancic ,Severina,Dragana Katic,takodje 45,50,60+…Mislim da mi zene vise dramimo oko toga kako smo u nekim godinama nebitne i nepostojece nego sto je to stvarno tako…I nedajmo se nevaspitanim Darijama.Budimo Helen Miren i Suzan Sarandon…Ljubim vas sve….

 20. Kada nekom kazete da su njegovi “stavovi glupi” to moze biti na podjednak nacin uvredljivo kao sto je reci nekom da ne izgleda lepo. Mozda je cak i uvredljivije. Kao sto Darija nastupa sa “superiorne” pozicije “mladje i lepse” sireci svoj “ejdzizam” tako i vi nastupa sa “superiorne” pozicije “pametnije i svesnije” sireci svoj intelektualni smartizam. Mozda ste slicnije nego sto bi se na prvi pogled reklo.

  • Naravno da nije isto. Ja sam rekla da je komentar glup.

   A čitateljka je na to rekla da sam ja babica, izgledam tako i tako, ne vredi mi objašnjavati, itd, samo zato što sam starija od nje. Zapravo, samo zato što se naljutila.

   Razlika je u meti argumenta. Ja napadam njen argument i način razmišljanja, a ona napada moje godine i izgled. Ti, na primer, posmatrajući tu situaciju, napadaš moju kompetenciju da razlikujem te dve stvari.

   I, da se vratim na temu: biti iznerviran i u argumentaciji napasti nečiju ličnost, u ovom slučaju, godine, jeste ejdžizam. Nije “ejdžizam”. Buniti se protiv ejdžizma, nije ejdžizam. Kao žena, bilo bi dobro da to osećaš. Možda je važnije da mi žene to osetimo, jer mi imamo kapacitet to da menjamo. O tome je tekst.

   • Izgleda kao i da ste se vi jako naljutili. Vi napadate njenu glupost a ona vas izgled i godine. Ona misli da je lepsa a vi da ste pametniji. Vama kao da je glavna stvar da diskreditujete nekog sa aspekta njegove pameti jer se tu osecate jako a ona sa aspekta izgleda. Ono sto vam je zajednicko je da i u jednom i u drugom slucaju, kako ste sami rekli, postoji “meta” i “napad”. Pa sad svako napada svojim najjacim oruzjem zato sto je ljut i uvredjen. I u tome ste mi zalicile. O tome je komentar.

    • Samo kratko vraćanje na temu: ejdžizam je kada neko nekoga diskriminiše na osnovu godina. O tome je ceo post. Mlada osoba koja se poslužila ejdžizmom u komunikaciji sa starijom osobom je samo prototip, koji je poslužio za sagledavanje jednog šireg društvenog problema. Ona nije konkretna osoba, niti je bitno što sam kao autorka ovog teksta ja konkretna osoba, bilo bi dobro da sagledaš širu sliku. S tim u vezi, potpuno je nebitno da li se neko na nekoga “naljutio” (što je samo jedan interpersonalni odnos). Ovde je reč o fenomenu i društvenom problemu. Ako ga, kao žena, zaista ne vidiš, onda sam još uverenija da je ovaj post morao biti napisan.

 21. Stariti a istovremeno biti vitalan, zdrav i u kondiciji je uspeh i privilegija onih koji su na vreme krenuli da brinu o sebi, svom duhu i telu. Stariti zdravo u zemlji Srbiji je za medalju.
  Potezanje godina ili izgleda u konverzaciji odraz je nevaspitanja. I nedostatka valjanih argumenata.
  Žao mi je što mlade žene žive opterećene jurnjavom za večnom mladošću. Dok istovremeno kvarcovanjem, plastičnim operacijama, botoksom, silikonima, tonama šminke uništavaju lice, telo i kožu pa u dvadesetim su zborane i plastificirane.
  Čemu li se nadaju kada dođu u pedesete…

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.