Laži na ambalaži, i u njoj [slučaj SlimLine i prozak za mršavljenje]

2

Odmah da se razumemo, narodskim citatom: i na tarabi piše “piiiip”, ali je to i dalje taraba.

Hoće reći, nije svaki naziv proizvoda, ili njegov opis, nužno istinito obećanje. Iako računa na vaše slabosti, ili neki vaš problem. I na vaše pare. Tačnije: naziv i dodani opis proizvoda je pažljivo biran tako da naša slabost i problem reaguju na to.

Inspiracija za ovaj tekst je tvit jedne moje online prijateljice, koji zvuči prilično uznemiravajuće, ali ne i neočekivano.

Uzmite vazduh:

U ambalaži

Kasnije se ispostavilo: pilule za mršavljenje, prirodno biljne provenijencije, kompanije Slim line, sadrže – prozak.

Šta ćeš prirodnije od toga!

Pa, halo!

U potpuno PRIRODNIM [dodatni opisa proizvoda]kapsulama za mršavljenje [targetiran vaš problem ili vaša slabost], analizom je utvrđeno da sadrže i antidepresive.

Sadržaj prozaka u prirodnim kapsulama za mršljavljenje potvrdila je i inspekcija i Gradski zavod za javno zdravlje, čekamo rasplet, reakcije, kazne i, zašto da ne, zatvor?

Na ambalaži

Ovaj proizvod je imao i izuzetno ubedljive obećavajuće vesti za kupce, osim na ambalaži (100% prirodan), vidi se i na strani koja je u međuvremenu postala 404: Slim line kapsule [link na webcache]

Delovanje:

  • Smanjuje apetit
  • Ubrzava metabolizam
  • Apsorbuje masnoće unete hranom
  • Vrši detoksikaciju organizma i povećava Vaš energetski nivo
  • Mršavljenje je targetirano

Targetirano mršavljenje? Molim vas, pa ovo zna čak i svaka naša baba da nije moguće. Ali, dobro zvuči, je li, kao i sve ostalo izrečeno o delovanju tableta za mršavljenje, čuj mene, prozaka.

Zašto baš, prozak?

Prozak ima jednu “neželjenu posledicu”: ponaša se kao supresor za apetit. Odnosno, smanjuje ga. To je bio istinski neočekivan efekat ovog antidepresiva utvrđen naknadno, kada su pacijenti koji su ga uzimali zbog drugih problema, prijavljivali neznatan ili značajan gubitak telesne težine.

Zašto se to desilo?

Prozak pripada porodici antidepresiva koji rade kao inhibitori pada serotonina, hormona “sreće”. (inhibitor, ono što usporava ili zaustavlja neku hemijsku reakciju).

Pošto je prozak neurotransmiter, on, nakon što moždane ćelije ispuste serotonin, reapsorbuje hormon i sačuva ga da potraje, tako da seretonin ostane na raspolaganju duže vremena nego što bi inače bio. A pošto serotonin pomaže u kontroli apetita, njegovo prisustvo višeg nivoa i dužeg trajanja, može izazvati manju potrebu za hranom, odnosno, duže trajanje osećaja sitosti.

Eto tajne zbog čega se tajno u ovom proizvodu za mršavljenje nalazio i prozak, a da to niste znali: trebalo je da redovnom upotrebom pomogne vaš osećaj sitosti, odnosno, održi nivo serotonina dovoljno visokim da ne morate da jedete da bi osetili taj nivo zadovoljstva hranom.

Imali su i rešenje Ministarstva zdravlja

Ovaj preparat, SlimLine, inače, ima i Rešenje Ministarstva zdravlja [.pdf] da je proizvod ispravan, u skladu sa zakonom, te je kao takav i upisan u službeni registar dijetetskih proizvoda.

Međutim, kako se dobija Rešenje da imate nešto što je baš ono kako treba?

Prvo, vi dostavljate dokumentaciju: proizvod, listu sastojaka, mesto gde se proizvodi, uvozne deklaracije ako je reč o uvozu i tako dalje. Vi dostavljate dokumentaciju. Papire. Nadležne službe na osnovu dokumentacije, dakle – onoga što ste vi tvrdili,  a ne oni ispitali, vama dostavlja rešenje. Ne nakon laboratorijskog ispitivanja. Možete biti odbijeni, recimo, ako vam FT1P, ili vam se u sastojcima nalazi nešto što je na spisku zabranjenih tvari u RS. Ako kao trgovac ili distributer prećutite neki sastojak (prozak?!), to je vaša odgovornost koja može biti naknadna, kao i posledice proistekle iz saznanja o laži, kao u ovom slučaju što se nadamo da će biti.

Screen shoot dijetetskih proizvoda sa sajta slimline.rs (ispitan je proizvod krajnje levo)

Poruka za poneti

Nije sve što piše na tarabi to što piše. Nije svaki službeni dokument koji garantuje bezbednost prehrambenog proizvoda ili dijetetskog dodatka – garancija. Morate malo uključiti i mozak. Posebno kada vam proizvod obećava magično i brzo rešenje.

Mršavljenje je dugotrajan, postepen proces koji zahteva kompletnu promenu životnog stila, vreme, hranu, vežbe i istrajnost u svemu tome. Nema ni čarobne pilule niti čarobnog napitka i praha za to.

Ima tih čarobnih rešenja u prodaji. Ali, po koju cenu? Cenu, koju plaćate vi, ne samo iz novčanika, već i zdravljem. Skupo? Povoljno? Vredno toga?

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

2 Comments

  1. Igor Lazarević on

    Da li sadrže Prozac ili Fluoxetine? Prozac je lek koji se sastoji od aktivne (lekovite) supstance koja se zove Fluoxetine i od većeg broja pomoćnih supstanci. Mislim da je pravilnije reći Fluoxetine, a ne Prozac. Mada, ko zna, možda su mrvili i topili Prozac, pa ga stavljali. 🙂

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.