Nekoliko vaših minuta dnevno za 525.600 nečijih minuta godišnje #eurmove2017

0

365 dana u godini, odnosno, 8.760 sati, odnosno, 525.600 minuta godišnje, jedna osoba koja ima dijabetes ne zaboravlja da ima dijabetes. Toliko dana, toliko sati, toliko minuta godišnje, ne zaboravlja da mora da pazi, kontroliše, meri i očitava.

Dijabetes je posao s punim radnim vremenom, i za onoga ko ga ima, i za onoga ko se stara o onome ko ga ima. Sastavni deo života osobe sa dijabetesom je i redovna fizička aktivnost. Računam da sastavni deo života svake osobe treba da bude redovna fizička aktivnost u meri u kojoj joj dozvoljava fizička kondicija, zdravlje, godine, pol, težina. Rođeni smo da bismo se kretali i kretanje nam produžava život i prevenira ili olakšava mnoge bolesti.

U Srbiji ima preko 710.000 obolelih od dijabetesa!

Procenjuje se da će u narednih 20 godina svaka deseta osoba oboleti od dijabetesa, a ova bolest je peti uzročnik smrti sa crnom statistikom od 3.7 miliona umrlih svake godine u svetu zbog uzroka povišenog šećera u krvi.

Dijabetes tipa 2 je u velikoj  meri povezan sa gojaznošću, a procenjuje se da u Srbiji, u kojoj je svako peto dete gojazno, biti sve veći broj obolelih među odraslim osobama u narednom periodu.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, broj dijabetičara se sa 108 miliona 1980. godine, popeo na 422 milona 2014. godine.

Statistika

Dijabetes tipa 2 čini 90% obolelih od šećerne bolesti. U Srbiji se svake godine dijagnostikuje u proseku 16.000 osoba, prema izveštaju insistuta Batut. Češće se otkriva kod žena, najčešće posle 40. godine života. Iako ranije ređi kod mlađih osoba, zbog nepravilne ishrane i nekretanja počeo je da pogađa i mlađu decu s prekomernom težinom i adolescente.

Simptomi

Simpotimi dijabetesa tipa 2 su veoma blagi i stoga bolest može godinama da prolazi neopaženo, sve dok simptomi ne postanu upadljiviji, a ukupno zdravlja narušeno. Obično se otkriva slučajno, kada pacijent počinje da pati od drugih bolesti koje su posledica: kardiovaskularne bolesti (srce i  krvni sudovi), bolesti bubrega, nervnog sistema, oka…

Prevencija

Za razliku od dijabetesa tipa 1, od kojeg obolevaju mlađi, dijabetes tipa 2 se pojavljuje u kasnijem životom dobu i može se prevenirati zdravom ishranom, redukcijom težine i borbom protiv preterane gojaznosti, kao i redovnom fizičkom aktivnošću. Čak i najblaže korekcije u stilu života, mogu smanjiti šansu za obolevanje od dijabetesa za 50%.

=> Akcija #eurMOVE2017

Plavi krug, udruženje za borbu protiv dijabetesa i mladi organizovani u borbi protiv dijabetesa, YOURAH, organizovali su akciju podizanja svesti o dijabetesu i prevenciji, #eurMOVE2017 (na Instagramu i na Facebooku). Pozivaju sve aktivne građane, bilo da imaju dijabetes ili ne, da svoje minute aktivnosti i treninga obeleže ovim hashtagom i tako poklone te minute treninga sebi i akciji podizanja svesti o dijabetesu.

Cilj je da sakupi 525.600 aktivnih minuta u Srbiji, i tako ispuni cilj.

Prošle godine, Srbiji je izmaklo prvo mesto i bili smo drugi i broju aktivnih minuta. Ove godine, uz vašu pomoć, možemo da budemo prvi.

Uključi se lako

Svaki trening, kroz sliku ili video, uz hashtag #eurMOVE2017 podeli na Instagramu ili Facebooku, obavezno public. Mladi iz YOURAH će ga zapaziti i pridodati u ukupan broj minuta koji se sakupljaju na jednom mestu. Broji se do 14. novembra, kada je Svetski dan dijabetesa.

Uključite se. Tako ćete, em pomoći sebi, em pomoći da Srbija ove godine bude prva, em ćete sigurno motivisati nekoga da se pokrene i uključi. Em, ako niste oboleli, radite na tome da tu mogućnost i smanjite na najmanju moguću meru.

Moj prilog u poslednjih nekoliko dana od kada znam za akciju: 186m:25s

Poruka za poneti

Kreći se, hrani se zdravo, proveri šećer!

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.