Ako volite prirodu i aktivan odmor, a šta mislite o trci po Jahorini?

Sanja Kavaz (ona što štrči jer trči, i obrnuto), izborila se da Jahorina Ultra Trail postane onakva trka oko koje planiraš svoj godišnji odmor. Pre i posle trke, ili usput, posle trke. Pratila sam njene početke i pratila sve porođajne muke, iz kojih se svake godine rodi jedna od najlepših trka u regionu.

Ne kažem najtežih, jer pored najteže ultre (104 km), tu su i trkice i trke za različite kondicije i pripreme:

Mini je 14 km duga staza, idealna za brze trkače, ali i za početnike u trail trčanju.

Midi je duga 34 km i prava poslastica za ljubitelje trčanja u prirodi koji žele izazov nakon kog će biti odmorni za izlazak, druženje na planini i druge aktivnosti.

Maxi dug 69 km je za brze ultraše ili one koji će prvi put probati format ultre jer nema mnogo uspona i nije preteška.

JUT se odvija na stazama i bogazama u netaknutoj prirodi Jahorine, Ravne planine, Romanije i Trebevića. Održava se u najtoplijim letnjim mesecima, tako da predstavlja i idealno rešenje za beg od gradskih vrućina i asfalta. I, sigurna sam, i odličan provod!

Neverovatno je (ili nije), za kako kratko vreme je ova trka dobila takvu pažnju regionalne i svestske trkačke zajednice. Sanja mi kaže da je do sada oko 1100 finišera iz 30-ak zemalja završilo trku. Najviše ih je bilo prošle godine, čak 400 trkača iz 23 zemlje! Međutim, jako je zanimljivo i da se broj žena rapidno povećava, pa su samo prošlogodišnje, najduže i najteže trke, Maxi i Ultra Trail, imale 100% više učesnica nego ranije trke!

Bodovi i kvalifikacije

Kao i svaka trka, i ova ima svoje early bird startnine. I, najbrže se prodaju najteže trke. To je onaj deo trkačkog planiranja koji ja ne razumem u potpunosti, jer sam amaterka, a to je planiranje trkačke godine i prikupljanje bodova. Tri JUT trke (Midi, Maxi i Ultra) nose bodove ITRA-e (International Trail Running Association), odnosno kvalifikacione bodove koji su važni za nastupe na nekim trkama Svetskog kupa u ultra-trailu. Domaći trkači se najčešće spremaju i skupljaju bodove kako bi se kvalifikovali za UTMB (Ultra Trail du Mont Blanc).

Trenutno su, saznajem od Sanje, u fazi verifikacije staza za ovogodišnje izdanje što znači da ih ITRA obrađuje i da će uskoro potvrditi bodovnu skalu koja se neće razlikovati od prošlogodišnje. Tako će tako Midi nositi 2, Maxi 4 a Ultra 5 bodova.

 

Prijave i kotizacije

Predprijave su počele još 20.10.2017. godine i traju do kraja marta. Ukoliko se do tada ne popuni maksimalan broj učesnika, prijave se otvaraju 01.04. za naredni krug koji traje do 13.07.2018. godine ili do popune maksimalno dozvoljenog broja takmičara. Prijave su online a potpunim se smatraju nakon što učesnik na račun organizatora uplati definisani iznos startnine.

Takođe, postoje i early bird cene startnina. Do kraja marta cene su:

  • ULTRA >104 km > 100 KM ili 52 EUR
  • MAXI > 69 km > 80 KM ili 41 EUR
  • MIDI > 34 km > 60 KM ili 31 EUR
  • MINI > 14 km > 30 KM ili 16 EUR

Uplate su na račun organizatora ili putem PayPala, a sve informacije i prijavu možete izvršiti preko Jahorina Ultra trail zvaničnog sajta.

Tri najvažnija razloga da dođete na Jahorinu

Citiram direktoricu trke, Sanju Kavaz:

1. Ako se uz markaciju koja je odlična ipak uspijete izgubiti na našoj trci, bar ćete tumarati najljepšim krajolicima Sarajevsko-romanijske regije na kojima je 1984 održana Olimpijada.

2. Ako želite učestvovati na trci na kojoj je omjer žena i muškaraca 1:1, dođite na Mini.

3. Možda se vama i ne trči toliko koliko ste se zapravo uželjeli sarajevskih ćevapa, pita i baklava. Ne ljutimo se, znamo da vi zapravo primarno dolazite da ugodite svom nepcu i guzici i uzput istrčite i neku našu trku.

Poziv blogerima trkačima

Ako trčite i pride pišete o tome na svom blogu ili nekom portalu, možete se uključiti u JUT blogersku mrežu i objaviti ovakav jedan najavni tekst, i ostvariti mogućnost za besplatnu kotizaciju, smeštaj, izlet i svašta nešto još.

Sa ovog linka možete preuzeti sve materijale.

Happy running & blogging!

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

2 Comments

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.