Zdravo u 2020!

4

Za ovih poslednjih nekoliko godina koliko se poznajemo, industrija “zdravog života” se značajno razvila. Do neprepoznatljivosti! U borbi za prodaju i našu pažnju, čuj mene pare, saznali smo svakojake tajne koje su bile dugo čuvane od nas, raznorazne metode i principe koje do sada nismo znali, jednostavne trikove koje niko nije hteo da nam pokaže… Dobili smo super hranu i super začine koji će nas izlečiti od svih bolesti, namirnice sa negativnim kalorijamaboje namirnica koje ne smemo da jedemo nikad i boje koje ne smemo samo uveče… nastavi niz.

Armija fitnes trenera, fitnes opreme i fitnes dodataka, cela prehrambena industrija bori se za našu pažnju i novčanik, nudeći nam ono što nam nije neophodno. I što zapravo, nismo ni želeli. Ali sada verujemo da ne možemo bez toga. Ušle su i super reči u naš jadni rečnik: low-fat, gluten free, no sugar, high protein; a u novije vreme čak i hrono ovo ono, pa i savet za hrono limunadu na rafu prodavnice u odeljku voća i povrća (mene je to bilo uvredilo, časna reč).

Jedna studija kaže obavezno zasićene masti. Druga kaže obavezno bez UH. Treća dokazuje ništa kardio, četvrta samo vežbe snage. Tu je i peta: alkalizujte se!

Gurua na Instagramu i lajf koučeva, infulensera i motivatora, ima ih toliko da me čudi da uopšte još postoje ljudi koji nisu nešto od toga.

Ne znam kako iko može da sačuva zdravu pamet u ovoj najezdi zdravih saveta za zdrav život?

A mi sve deblji. Svako peto dete je u Srbiji gojazno. Svaka četvrta odrasla osoba u Srbiji ima prekomernu težinu. Svaki jedanaesti stanovnik Srbije ima dijabetes. A onoliko tajni na izvolte, saveta za poneti, ponuda za kupiti i informacija za popušiti!

Zašto smo sve gluplji, kad su informacije sve dostupnije?

Najverovatnije zato što su kontradiktorne. I zato što obećavaju brza rešenja.

I zato što, brate mili, NEMA SUPER HRANE!

U 2020. godini, otvarajući novo poglavlje ove veb stranice, koju sam odlučila po ko zna koji put da ne udavim,

želim ja vama da otkrijem dugo skrivanu tajnu:

Next bing thing je dobra, stara zdrava pamet. Jer su eksperti sve ostalo zauzeli

[click_to_tweet tweet=”Next bing thing je dobra, stara zdrava pamet. Jer su eksperti sve ostalo zauzeli. via @mooshemagazeta” quote=”Next bing thing je dobra, stara zdrava pamet. Jer su eksperti sve ostalo zauzeli.”]

Zato želim da se prvo obratite sebi i da verujete svojoj zdravoj pameti. I svojoj baki:

  • Ako kaže da ste popravili, to 100% znači da ste se ugojili.
  • Ako kaže da ste propali, to 100% znači da ste smršali.

I to je sva filozofija.

A sve drugo sami najbolje znate, a uveravam vas da ste vi svoji najbolji eksperti: hranite se onako kako biste hranili sopstveno dete. Zdravo.

Aj zdravo i neka vam je srećna 2020.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

4 Comments

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.